Wysłany: 09-03-2023, 13:37 Wbudowane dodatki i przenoszenie mapy.
Witam i pytam. Ostatnio tworzyłem sobie mapę zarywając całą noc i postanowiłem to przenieść z TANE do Trainz 2019.Coś skopałem i nie dość, że nie przeniosłem mapy, to jeszcze coś porobiłem chyba z dodatkami, bo poznikały mi w TANE niektóre rzeczy na mapie jak płoty i tekstury. No cóż wołam POMOOOCY!
_________________ Piewer
Ostatnio zmieniony przez Piotr1 09-03-2023, 13:39, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 537 Skąd: Noreg
Wysłany: 09-03-2023, 14:00
Przeniosles mape i sesje? Czasem ludzie zapominaja o warstwach. Jezeli rozne dodatki byly na roznych warstwach, a nie przeniosles mapy z sesja, to moga byc braki. Ja mialem tak kiedys z Pawlowym Bakiem. Pozapisywal rozne rzeczy na roznych warstwach ale wyslal mi gola mape i w efekcie nie mialem torow, tekstur itd.
Poza tym ciezko cos wiecej powiedziec.
Sprawdzales w CMP jakie sa komukaty? Faulty dependencies? Missing dependencies?
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 09-03-2023, 14:01, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 392 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-03-2023, 15:41
Przeniesienie mapy z TANE do 19 to proces raczej z zasady bezstratny dla TANE. Przynajmniej z mojej praktyki tak wynika, bo wielokrotnie przenoszę mapy z TANE do 19 po rozbudowach czy zmianach i nie ma to żadnego (w tym i negatywnego) wpływu na TANE.
Jeśli już, to raczej w 19 mogłoby Ci brakować dodatków lub ich najnowszych wersji.
Może więc jest to przypadkowa zbieżność, że te braki w dodatkach, które pojawiły Ci się teraz w TANE, gra wykryła na DLS w nowszych wersjach i te, które zastosowałeś na mapie zostały oznaczone jako "przestarzałe (obsolete)"?
Dołączam do prośby Malignusa o podanie statusu mapy w CM. Bez sprawdzenia kodów błędów/braków pozostaje wróżyć z fusów na temat przyczyny problemów.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 09-03-2023, 15:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-03-2023, 19:07
Słuchajcie,źle się wyraziłem. Przenoszenie do 19 zostawię na później.Mam problem konkretnie w TANE, bo dzieją się dziwne rzeczy.Zniknęły mi niektóre tekstury gruntu, którymi malowałem teren na mapie i gdzieniegdzie jest pusta siatka. Także płot biegnący wzdłuż toru zniknął i na jego miejscu są białe przerywane paski.Nie przypominam sobie,bym usuwał te dodatki.Nie wiem, co się stało, bo raz zarwałem noc i jestem półprzytomny ;)
Wysłany: 10-03-2023, 18:33
Screeny ewentualnie dołączę jutro.Naprawiłem płot usuwając z configu wpis o screenach, do których odnosił się kod błędu.Teraz działa płot i tekstury tak samo naprawiłem.Inne dodatki wywalają mnóstwo błędów,a wcześniej działały bezbłędnie,ale to zostawię na jutro.Teraz tylko informuję na bieżąco.Dzięki.
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 392 Skąd: Kraków
Wysłany: 11-03-2023, 13:15
Z tego co piszesz nie wynika, by te błędy miały związek z przeniesieniem mapy z TANE pod 19. Może gra z opóźnieniem przemieliła sobie te dodatki, których użyłeś i dlatego dopiero teraz wyskoczyły błędy, których wcześniej nie wykryła? Tak się niestety potrafi zdarzyć. Może robiłeś ostatnio jakąś reinstalkę z pobranej paczki wsporczej i te płoty oraz tekstury Ci się nadpisały do starszej wersji? Albo przypadkowo czy nie, wybrałeś opcję "revert to original"?
BTW: przez jakiś czas także postępowałem tak, jak Ty i wyrzucałem wpis dotyczący obrazka z configu. To oczywiście załatwia kwestię błędu dodatku w grze. Ale z czasem przekonałem się, że nie zawsze jest konieczne usunięcie z configu wpisu dotyczącego obrazka. Często obrazek faktycznie jest w folderze dodatku, tylko z nieco inną nazwą pliku, np. "screenshot.jpg" zamiast "$screenshot$.jpg" - jak widnieje w configu. Warto to sprawdzić i podmienić nazwę, bo ostatecznie lepiej, żeby obrazek był niż żeby go nie było.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 11-03-2023, 13:20, w całości zmieniany 1 raz