Wysłany: 07-07-2024, 11:55 Manewry przy semaforach kształtowych bez tarcz manewrowych
Tak jak w temacie. Jest stacja Wertchrata. Wszystkie semafory wyjazdowe to semafory kształtowe. Odbywają się tam manewry mimo, że semafory nie posiadają tarcz manewrowych. W jaki sposób manewry są zezwalanie? Na rozkaz? I kwestia jak to zrobić w grze. Może po prostu dać semafory + tarcze manewrowe?
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-07-2024, 14:43
Cześć.
Miałem podobne dylematy kilka razy. Z różnych źródeł, także od bardziej zaawansowanych w temacie na naszym forum, wywnioskowałem, że tak właśnie na małych stacjach było: prowadzono manewry na rozkaz pisemny, bez ruszania semaforów. Nie stawiano Tm-ek, bo to były dodatkowe druty, pędnie i dodatkowa obsługa. Dlatego wrzucano je w koszty na dużych stacjach, a na małych je sobie zwyczajnie darowywano, bo, jak napisał kiedyś Ryszard, 10 razy się namyślono, zanim postawiono urządzenie drutowe właśnie, ponieważ jego zabudowa była dość kosztowna i kłopotliwa.
I teraz, jak to rozwiązać w grze, żeby wilk był syty i owca cała, tzn. żeby nie podawać sygnału s2/s10 i żeby lokomotywa nie szalała za semaforem wyjazdowym w rozpędzie do rozkładowej (w trybie AI). Mi do głowy przyszło coś takiego, jak na poniższym srceenie (Linia D29-34, stacja Kosów Lacki - podobna sytuacja ruchowa, semafory bez Tm-ek, prowadzone manewry na bocznicę stacyjną z torów głównych):
Z menu semafora rozkaz pisemny, ale za semaforem dodatkowo postawiony marker prędkości v2, (<kuid2:137715:23002:3> Marker prędkości v2) w którego menu ustawiona jest prędkość 20/25 km/h (po uważaniu, choć generalnie 20 na żeberko, 25 na szlak) na priorytet 3. Wtedy zbliżasz się w grze do tego, jak to robiono w realu.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 07-07-2024, 14:51, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 07-07-2024, 18:35
EDIT: Rozkazu pisemnego nie ustawisz domyślnie. Inaczej niż sygnał zastępczy. Trzeba go wybrać za każdym razem z menu semafora. Działa 90 sekund (?IMHO)
Dobra, już wszystko wiem. Zaktualizowałem bibliotekę skryptów i w T:ANE działa bez zarzutu. Natomiast normalnie pracuję w TS2010 i tam po aktualizacji wywala błąd, że skrypty są "za nowe" dla TS2010 i nie mam opcji ustawienia rozkazu w semaforze. W T:ANE będzie działać Twoim sposobem, a w TS2010 dorobię tarcze manewrowe. Pomógł dla Ciebie
Wysłany: 09-07-2024, 14:16
To miło, że sposób działa nie tylko u mnie. Wersję TANE potraktowałbym jako przyszłościową, bo ustawienia srk i sesji w ogóle z tej wersji przeniesiesz w perspektywie bez dużych problemów na trawnik i/lub 22. W ogóle polecam Ci Trawnik do działań geodezyjnych, bo jest dość stabilny, a wrażenia realnej "soczystości" scenerii za sprawą lepszego oświetlenia i działania shaderów pogłębione.
Gratuluję znakomitego pomysłu mapowego, i trzymam kciuki za wytrwałość twórczą, dołączając do grona oczekujących na moment publikacji mapy, bo ze wschodniej Polski nie mamy dotąd za wiele. Twoja mapa ma duże szanse to zmienić. Powodzenia!
To miło, że sposób działa nie tylko u mnie. Wersję TANE potraktowałbym jako przyszłościową, bo ustawienia srk i sesji w ogóle z tej wersji przeniesiesz w perspektywie bez dużych problemów na trawnik i/lub 22. W ogóle polecam Ci Trawnik do działań geodezyjnych, bo jest dość stabilny, a wrażenia realnej "soczystości" scenerii za sprawą lepszego oświetlenia i działania shaderów pogłębione.
Gratuluję znakomitego pomysłu mapowego, i trzymam kciuki za wytrwałość twórczą, dołączając do grona oczekujących na moment publikacji mapy, bo ze wschodniej Polski nie mamy dotąd za wiele. Twoja mapa ma duże szanse to zmienić. Powodzenia!
Nie miałem styczności z TS2019, wiem że jest dużo lepszy graficznie i mógłbym się przerzucić, ale wolę, żeby mapa powstawała na 2010, ponieważ działają na niej lokomotywy ADHD. Gdybym używał wyłącznie TS2010 to jestem przekonany, że już dawno byłaby opublikowana, a, że bawiłem się T:ANE i wiem jakie ma możliwości renderowania terenu więc szkoda tego nie wykorzystać, ale używam go wyłącznie do pokazywania mapy. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się to co robię, jeśli jesteś ciekawy to przed chwilą dodałem więcej screenów z najświeższego odcinka, można zobaczyć w temacie poświęconemu mojemu projektowi