Wysłany: 06-03-2026, 18:29 Komplet dodatków do mapy na DLS + vs -
Witajcie!
Korzystając, że Forum PTT jest ost. dla mnie łaskawe zamieszam nieco kijkiem w mrowisku Otóż, jako świeżo nawrócony na popieranie obecności dodatków do mapy na DLS, chciałbym poruszyć dość istotną z punktu widzenia mapotwórcy kwestię.
Dotarło do mnie otóż, że wielu graczy "ze świata" skreśla z założenia mapy do których zależności trzeba szukać po wielu stronach tracąc mnóstwo czasu i ryzykując pogubienie się w wersjach. Nie do końca pomagają paczki wsporcze choć są bardzo cenne. Zdarza się bowiem, że zawierają wersje nieaktualne lub przerabiane prywatnie przez kogoś co potrafi narobić kłopotu. (przerobiliśmy to niestety ost. z Kilanem konfigurując Kolej Bystrzycką
Słowem - nabrałem przekonania że co na DLS to bezpieczne i wygodnie pobieralne razem z mapą. Ponieważ dłubię dalej projekt HOŁOPOLE staję przed pewnym dylematem. Podmienić dodatki na dostępne przez AURAN i pożegnać wiele fajnych modeli czy zniechęcać ludzi do mapy koniecznością szukania po Internecie 1346 elementów.
Skłaniam się do wersji - ONLY DLS FRIENDLY STUFF :P ale szkoda mi tego i owego. Zachęcałbym więc autorów do refleksji nad chęcią wrzucenia swoich modeli do pobieralni Auranu. Ostatecznie o rozważenie zgody na umieszczenie tam klonów na cudzym (moim np.) numerze, oczywiście z informacją o oryginalnym autorstwie.
Nie ukrywam, że szczególnie zależałoby mi na modelach Korzenia i Sonego25 bo ich mam wstawionych dużo i żal byłoby podmieniać. Nic na siłę, nic o nas bez nas ale jest to dość ważne. Z wieloma autorami się udało i od kilku miesięcy Auran zaroił się modelami dotychczas tam nieobecnymi - przy (nie można tego nie powiedzieć) GIGANTYCZNEJ pracy Piotra za co bardzo mu dziękuję.
Taki rzucam wątek - mogę pomóc jeśli problemem jest brak czasu na tą zabawę, Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy wzbogacili moją dłubaną 15 lat mapę :P
_________________ Żeby mi się chciało chcieć...
Ostatnio zmieniony przez bazler71 06-03-2026, 18:34, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 10-03-2026, 13:59
Max, ile osób czynnie dzierga nowe dodatki do gry? Piotr, Witold, Radek, Bartek i Adam który dzierga tabor ADHD. Jest jeszcze kilka osób które czasem coś tam wystrugają od czasu do czasu. Gros twórców zapomniało co to w ogóle jest Trainz.
Im więcej dodatków na DLS tym lepiej, dostępne w jednym miejscu, jak masz FCT to nawet szybko idzie pobieranie. To czego nie ma to dołączasz do jakiejś paczki zbiorczej. Nikt nie będzie szukał autora dodatku sprzed 11 lat bo akurat wystrugał coś fajnego i nic innego nie pasuje. Jak dodatek darmowy to wrzucasz do paczki zbiorczej. Przecież nieaktywny autor który zapomniał że kiedyś miał Trainza nie ponosi z tego tytułu żadnych strat.
a może ktoś ma namiary na Remika - zależy mi bo używam Jego mostu obrotowego z Gdańska na moich fotkach i nie chciałbym go żegnać z mapy z powodu ograniczonej dostępności
O! Widzisz Pan - to jest jakiś konkret - akurat jeśli chodzi o Twoje dzieła to tylko 19 szt jest u mnie spoza DLSu ale to będzie zawsze 19 szt. do przodu. Dzięki za odzew :)