Witam. Szukam informacji na temat tworzenia map w geodecie, a dokładnie kierunek w którym mam tworzyć mape, dodawanie kwadratów, czy mam kierować się kompasem w minimapie ? mam robić wzdłuż, ale teraz już nie wiem co i jak.
Mape będę tworzył wzdłuż , nic na boki, czyli rozumiem według kompasu, gdy uruchomie geodete kieruje się na lewą strone, wtedy będzie północ.
Jak widzę inne mapy tak mają , wzdłuż czyli na północ.
Sztuczna Pani piszę że trzeba tworzyć wzdłuż.
Ostatnio zmieniony przez serw 25-08-2026, 19:19, w całości zmieniany 2 razy
Ktoś tam coś tam wie....
Ja wiem na przykład, że są problemy z logowaniem się na forum, często nie udaje się zalogować. Mnie udaje się raz na 10 prób czy jakoś tak... Pewnie to jest jeden z powodów braku odpowiedzi :) Ludzie być może mało tu zaglądają zalogowani. Przejrzeć można, odpisać bez logowania już nie
Co do samego pytania - nie do końca rozumiem jakiejś informacji potrzebujesz. O jaką mapę chodzi. Jeśli coś fikcyjnego to na moje oko kierunek nie jest jakoś bardzo istotny ale jak ktoś chce to można się trzymać kierunku płn.-pd. Natomiast mam wątpliwość co do budowania jak to piszesz "wzdłuż" Rzadko się zdarza żeby linia kolejowa biegła sobie prosto bez zmiany kierunku w terenie. W TRS tak zrobiona mapa wydaje mi się nieco monotonna ale co kto chce i lubi. Ja buduję fikcję ale kręcę torem w różne strony.
Kolejna rzecz to szerokość mapy. Segment ma 700x700 metrów natomiast nowsze wersje TRS jednak wyświetlają dość daleko. Ja najczęściej mam ustawioną widoczność na 3-3,5 km. Budując warto to uwzględnić, bo nie wszystkim odpowiada widok uciętego terenu. Ja robię różnie, zależnie od terenu (wysokość, zabudowa itd.) Czasem jak mi się tam ciągną pola, czy ma być coś w oddali widoczne to nie ciągnę pojedynczych segmentów tylko na szerokość 2-3 obok siebie. A jak np. tor biegnie w górach czy w zagłębieniu terenu to pojedynczymi segmentami
_________________ Żeby mi się chciało chcieć...
Ostatnio zmieniony przez bazler71 26-08-2026, 11:57, w całości zmieniany 2 razy
Może tak, uruchamiam geodetą mam kwadrat i czy następny kwadrat mogę dodać w którą strone chce lewo , prawo, czy wdłóż, jak to jest z tym kompasem w minimapie ? czego mam się trzymać dodając następny kwadrat ?
Sztuczna pisze żeby budować wzdłuż żeby gra chodziła płynnie.
Ja bawię się w te klocki ponad 20 lat. Wg mojego doświadczenia kierunek budowania mapy nie wpływa na jej płynność ale mogę czegoś nie wiedzieć, nie upieram się. W każdym razie nie zwracałem nigdy uwagi na to w którą stronę świata dodaję kolejne segmenty a mapa ma opinię "lekko chodzącej" w grze. ( HOŁOPOLE ) Myślę, że dużo istotniejszy jest rozsądny, konsekwentny dobór dodatków. Ograniczenie różnorodności, zmniejszona ilość detalu na dalszym planie, powtarzalność elementów w roztropnym zakresie - bez nudy ale też bez milionów odmian drzew, tekstur, domów czy samochodów. Ładny efekt można uzyskać używając określonej puli dodatków ale np. obracając je, łącząc ze sobą itd.
_________________ Żeby mi się chciało chcieć...
Ostatnio zmieniony przez bazler71 26-08-2026, 17:35, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 26-08-2026, 18:28
Pytajcie AI o więcej to jest szansa dla tej planety że w końcu odetchnie z ulgą
Czy budujesz w dół, w górę, w prawo czy w lewo - kierunek świata nie ma znaczenia. Możesz nawet zbudować kwadrat 15 segmentów na 15 segmentów. Masz pełną dowolność budowy.
Wszystko siedzi w tym że to kwestia jak zabudujesz te segmenty - możesz super hiper full wypas z każdą muchą w 3D ale wtedy nie wyjedziesz poza jeden segment który będzie się nadawał tylko do strzelania ładnych screenów.
Budując bez much 3D, używając lekkich i bardzo dobrze wizualnie wyglądających dodatków możesz zbudować sobie nawet kopalnię a nawet ich całą sieć, spiąć wszystko terenami miejskimi i będziesz miał płynnie działającą mapę która będzie cieszyć oko.
Od ponad 6 lat buduję mapę rzeczywistą obejmującą tereny Kaszub i Borów Tucholskich, jedno ogromne miasto - Bydgoszcz - trochę wiosek, sporo lasów, większe miasto powiatowe - Kościerzyna itd. Obserwując mapy innych wypracowałem swój własny styl budowy - miejscami szczegółowy do przesady ale lekki przez co mapa nie laguje. W zasadzie każdy budując mapę wyrabia sobie jakiś swój styl - jeden taki, inny owaki - pełna indywidualność.
Próbuj, buduj, kasuj, buduj jeszcze raz, przerabiaj, zmieniaj koncepcję.
Cytat:
Natomiast mam wątpliwość co do budowania jak to piszesz "wzdłuż" Rzadko się zdarza żeby linia kolejowa biegła sobie prosto bez zmiany kierunku w terenie. W TRS tak zrobiona mapa wydaje mi się nieco monotonna ale co kto chce i lubi.
A Sorry :mrgreen: nie Waszą mapę miałem na myśli, bardziej jakieś amerykańskie prerie czy inne Australie gdzie leci sobie kolej na przecinaka dziesiatki kilometrów - Wasze Kaszuby to bardzo przyjemny projekt.
Dziekuje za pomoc, no fakt z Panią AI jest problem, ale mniejsza z tym.
Mam jeszcze jedno pytanie, ile jeden segment ma metrów ?
Szukam dobrych informacji na temat Geodety, ale ciężko znaleść.
Acha siedze narazie na trs 2010, ale bede się przesiadał.
Oczywiście rozmiar segmentu w trs 2010, bo w innych chyba są inne, jak doczytałem.
Ostatnio zmieniony przez serw 27-08-2026, 22:34, w całości zmieniany 2 razy