Nie wiem czy ktokolwiek jeszcze pamięta mapę Jeziorsko, która swego czasu była prezentowana na starym forum PTT.
Do dzisiaj screeny z tej mapy można spotkać w Galerii tutejszego serwisu.
Muszę Wam powiedziec, że mapa nadal istnieje i jest już na ukończeniu. Jej demo, dzięki serwisowi TrainzMaps jest do pobrania na stronie http://www.trainzmaps.neteasy.pl/news.php pod nazwą Okolice Jeziorska
W tej chwili cała mapa liczy sobie 160 pól i ma około 300 km różnych szlaków i bocznic. Bez przeszkód można po niej jeździc ponad 10 godzin.
Nie wspomnę już o manewrach na interaktywnych stacjach. Niestety, aby ją w pełni wykorzystac trzeba się "przesiąśc" na dosyc mocnego kompa. :-?
W stosunku do pierwszej wersji mapa ma zmienioną wiekszość dodatków na dużo lżejsze. Za to układ torowy został znacząco rozbudowany.
Nie można jednak przeliczać długości trasy na pola mapy. U mnie miejscami na jednym polu są nawet trzy szlaki , a dwa to standart.
Tak na marginesie to jedno pole mapy ma 720 x 720 m w realu.
Teraz parę szczegółów o mapie.
Wszystkie stacje i drogi są interaktywne, a większość dodatków posiada widok nocny co w dużej mierze stanowi o "wadze" mapy.
zbudowałem na niej 5 dużych stacji węzłowych oraz 8 średnich i małych. Wszystkie mają ruch pasażerski, towarowy, możliwość manewrów i przeładunków.
Ponadto jest 16 stacji przelotowych tak samo zorganizowanych jak poprzednie. Są też 4 duże lokomotywownie umieszczone na osobnych bocznicach dojazdowych oraz 9 dużych rozbudowanych bocznić towarowych i 6 posterunków rozgałęźnych i odstępowych. Jest na niej 1 przystanek i 2 stacje nieczynne. Nie liczę już wyłączonych z ruchu tras z fragmentami torowisk i resztkami infrastruktury.
Mniej więcej 50/50% jest szlaków zelektryfikowanych i bez druta oraz w takim samym stosunku linii jedno i dwutorowych oraz parę innych niespodzianek
Na poniższych screenach przedstawiam fragment dużej stacji węzłowej Jeziorsko
A tak wygląda schematycznie cała mapa Jeziorsko w Trainz Map
Poniżej przedstawiam widok całego węzła Jeziorsko i parę screenów z jazdy linią 512. Cała długość tej linii to 18,2 Km. Zaczyna się na stacji Jeziorsko Wschód, a kończy na Posterunku Rozgałęźnym Rumianek . Linia jest jednotorowa bez trakcji el. Ma trzy stacje pośrednie Pustkowo - stacja nieczynna, Okonek - mała stacja węzłowa i Rumianek - mała stacja przelotowa, ale z mocno rozbudowanymi bocznicami oraz małą obrotnicą i torami odstawczymi należącymi do dużego tartaku.
Szlak do st. Okonek jest raczej mało urozmaicony. Natomiast drugi odcinek to typowa linia górska biegnąca przez tunele wykorzystując dolinę rzeki.
Ostatni skreen przedstawia skład za rozjazdem wjazdowym stacji Okonek
Teraz przejedziemy linią 235. Zaczyna się ona podobnie jak linia 512 na st. Jeziorsko Wschód. Jest to linia jednotorowa w połowie zelektryfikowana. Przechodzi obecnie gruntowną wirtualną modernizację. Linia biegnie przez Jeziorsko Przedmieście (mała st rozgałęźna), Zakole (st. przelotowa), Zapora (mijanka z bocznicą obsługującą zaporę na rzece), Drawsko (duża stacja węzłowa), Sieniawa (duża st. przelotowa), Sierzno Pd (posterunek rozgałęźny), Michałowice (st. węzłowa), Gołuszyn (duża st. węzłowa).
Ten odcinek liczy około 32 km i jest całkowicie zelektryfikowany.
Dalsza częśc jest już bez trakcji elektrycznej i z Gołuszyna prowadzi poprzez Post. Rozg. Rumianek, Kaczkowo (duża st. przelotowa z bocznicą do elewatora), Ropowo (st. rozgałęźna z rafinerią i ZNTK) do St. Rudno (duża st. węzłowa) gdzie linia 235 się kończy. Ten odcinek liczy około 28 km.
W sumie cała linia 235 ma około 60 km długości bez bocznic.
Z Jeziorska wyjedziemy składem prowadzonym przez SU45-028 + 4xBdhpumn i pojedziemy nim tylko do Jeziorska Przedmieście. Tam przesiądziemy się do składu prowadzonego przez ET22-290 + 2xBhp + Adnu.
No to ruszamy:
I już jesteśmy w Jeziorsku Przedmieście.
Na bocznicy oczekuje już ET22-290
Od tego miejsca widac postępujące prace modernizacyjne - dodatkowy nowy tor kończy się po lewej stronie przejazdu.
Teraz zbliżamy się do miejsca budowy nowego przęsła wiaduktu nad drogą
Na budowie prace idą pełną parą
Jedziemy dalej
Tutaj łączymy się ze starym szlakiem który biegnie poprzez terminal kontenerowy w Jeziorsku. Linia praktycznie jest już rozebrana. Zostały tylko nieliczne fragmenty.
Teraz wjeżdżamy na modernizowaną st. Zakole.
Po lewej stronie budowa nowej nastawni (stara jak widac musi byc rozebrana).
Na następnym screenie po prawej widzimy fragmenty starego dworca towarowego z resztkami szlaku. Na następnych screenach rozbudowa dworca.
Wyjeżdżamy z Zakola i jedziemy dalej.
Widzimy prace przygotowawcze do kładzenia drugiego toru i barak kierownictwa budowy wraz z kładką przez tory.
Pod nazwą Okolice Jeziorska Przygotowałem duży fragment mapy.
Jest na niej ponad 40km różnych szlaków z siecią trakcji elektrycznej i bez.
Oprócz całego węzła Jeziorsko są tam trzy mniejsze stacje (Jeziorsko Przedmieście, Okonek, Zakole). Są także dwie nieczynne stacje - Kolsko i Pustkowo, oraz duża bocznica z terminalem kontenerowym - Jeziorsko Kontenery.
Wszystkie stacje posiadają interaktywne perony i tory przeładunkowe. Dla "nocnych marków" - około 90% obiektów na mapie posiada widok nocny. Szlaki kończą się portalami. Składy po wjeździe do portalu po minucie wracają na szlak. Cała sygnalizacja jest skonfigurowana, jak również wszystkie prędkości dla ruchu AI
W celu lepszego zapoznanie się z mapą zrobiłem przy pomocy dwóch składów, prostą prawie godzinną, sesję pasażerską w AI.
Życzę wszystkim miłej jazdy.
Pozdrawiam Jurek (mój stary nick: jurek45_poz)
_________________ Moja mapa Okolice Jeziorska jako demo mapy Jeziorsko dostępna na stronie:
http://www.trainzmaps.ovh.org/
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 05-01-2009, 08:35, w całości zmieniany 2 razy
Wprawdzie mam dosyć mocnego kompa, ale nawet po ustawieniu 10 ciu różnych składów i zaprogramowaniu w AI aby poruszały się jednocześnie po całej mapie, nie miałem żadnych kłopotów z płynnością.
Pozdrawiam Jurek
_________________ Moja mapa Okolice Jeziorska jako demo mapy Jeziorsko dostępna na stronie:
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-2009, 04:44
No więc:
→ http://www.fotosik.pl/sho...e3607f7a32cee49
Na tym screenie, Wskaźnik W11p musisz umieścić po tej stronie po której stoi TOP.
No i ten W11p z jednym trójkątem jest chyba za blisko tego TOP'a
→ http://www.fotosik.pl/sho...dbfdc1e6543d55a
Ten anglik jest strasznie pogięty oraz napędy są tylko dwa a nie cztery, napęd stosuj po stronie gdzie jest lampa zwrotnicowa a z drugiej niewidzialny zwrotnik... i druga zwrotnica za nim, wyprostuj ją.
→ http://www.fotosik.pl/sho...112292a93ebd3eb
Zwrotnica po prawej również tak zbytnio wygięta... I jak podpisujesz np tarcze manewrowe to nie pisz jak tu masz "23" tylko "Tm23"
→ http://www.fotosik.pl/pok...fd0fbd8158.html
Złe podpisanie SBL. SBL'ki podpisuje się kilometrem na którym jest ustawiona np (35), chyba że jest linia dwutorowa to lewa SBL "Tor przeciwny do zasadniczego" to pisze się z dopiskiem N np (35N).
No może ja się czepiam takich "pierdółek" ale skoro robisz tak dokładnie to trzeba powiedzieć co i jak jest nie tak ;)
Moja ocena mapy 6/10
Powodzenia i Pozdrawiam
Marcin
_________________ PKP Cargo S.A.
Sekcja Eksploatacji Lokomotyw Warszawa Odolany
[kabel≠przewód]
Od dnia 14 października maksymalna waga pojedynczego pliku graficznego umieszczanego na forum wynosi 250kb. Posty z obrazkami przewyższającymi podaną wartość będą kasowane, a w razie notorycznego nie stosowania się użytkowników do ww. wartości będą nakładane ostrzeżenia. stosujemy również zasadę 3 obrazków w rzędzie. Stosujemy miniaturki.
Jednocześnie przypominamy o korzystaniu z funkcji "edytuj post", mamy na to 15 minut od momentu napisania pierwszego posta. W związku z tym moderatorzy będą uważnie pilnować tego czasu i stosowania się ww. zalecenia, w razie notorycznego nie stosowania się użytkowników do ww. opcji będą nakładane ostrzeżenia.
Zasada zaczyna obowiązywać użytkowników od dnia 14 października.
Łukasz (sony25), przepraszam za tak niefortunne "otwarcie" Obiecuję poprawę
Zolwik i MarcinS na wasze posty odpowiem później, gdyż na dzień dzisiejszy mam problemy z internetem. Teraz piszę tylko z lapka i mam podłączonego Iplusa. niestety nie mam dostępu do screenów.
Ze względu na to iż Sony mi je wykasował to muszę czekać aż uruchomią mi ponownie internet stacjonarny. Wtedy będę mógł dodać nowe już poprawione.
Pozdrawiam Jurek
Ostatnio zmieniony przez jurek 05-01-2009, 12:48, w całości zmieniany 2 razy
SBL-ka na srodku jest po to ze szlak jest modernizowany... widocznie wczesniej gdy szlak byl jedno torowy tez byla na nim SBL.... i to jest slup tej SBL ( po prawej stronie w kierunku jazdy a gdy szlak sie modernizuje i jest dwutorowy to jest jest po stronach skrajnych.
tak samo scren ze wskaznikiem W11p....
ustawiony na srodku gdyz wczesniej szlak byl jedno torowy i byla tam TOP a gdy doszedl dodatkowy tory to wyszlo ze jest w srodku
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 05-01-2009, 21:06
Z tego co pokazał TO używasz w swojej mapie starej wersji zestawu DiU. Mógłbyś zaktualizować go do wersji 2.0 . Ogólnie mapka się prezentuje dosyć przyzwoicie, jednak poważnym mankamentem przy tak dużej produkcji jest brak spisu dodatków ( patrz mapa linia 156) z linkami do stron. Moja ocena:
+1 zgranie dodatków
+1 urozmaicenie terenu
+0,5 niewielkie niezgodności z E1 np. ustawienie semka na moście (Jeziorany), opis SBL..
+0 brak spisu dodatków
+1 rzekoma płynność gry
+0 ułożenie sieci trakcyjnej -nad rozjazdami "pod drutem" sieć powinna byś na 2 osobnych wysięgnikach,(ze zbiegających się torów) nie może się łączyć z drugim drutem
+0 pokrzywione tory- stosuj narzędzie prostowania torów.
3,5/6
Pomimo tych błędów jestem pod wrażeniem, a poprawienie tych błędów da nam wspaniałą mapkę. Powodzenia w dalszych pracach.
Zolwik, dzięki za wyręczenie mnie w tłumaczeniu takiego, a nie innego ustawienia SBL'ek i TOP. Trafiłeś w 10-tkę.
Marcin S - Wiadukt o który pytałeś jest ściągnięty z FMA. W paczce jest ich 6 rodzajów. Nazwa paczki: FMA Viaduct&bridge
Druga sprawa to oznaczenie Tm'ek. Po prostu umknęły mojej uwadze. Są to oznaczenia techniczne tylko dla mnie. W trakcie konfiguracji sygnalizacji zmieniam nazwy na Tmxx. Ten odwrotny napęd zwrotnicy też przeoczyłem i już jest wymieniony. Jeżeli chodzi o oznaczenia SBL'ek to wiem że nie są one oznaczane prawidłowo.
Jednak tak oznaczone łatwiej mogę znaleźć na mapie, a w końcu jest to mapa fikcyjna.
Co do reszty...będą poprawki.
mgarkowski - Semafor na moście w Jeziorsku (nie w Jezioranach) już jest przed wiaduktem (niedopatrzenie). Wszystkie linki do stron są podane na: http://trainzmaps.neteasy.pl/forum/index.php
w dziale Geodezja/Mapy fikcyjne/Mapa Jeziorsko.
Ułożenie sieci trakcyjnej nad rozjazdami też jest systematycznie przekładane na dwa wysięgniki.
Poniżej parę nowych, mam nadzieję iż tym razem prawidłowych screenów z mapy Jeziorsko:
Pozdrawiam Jurek
Ostatnio zmieniony przez jurek 06-01-2009, 01:55, w całości zmieniany 1 raz
Semafor jest już przesunięty, tylko nie mam nowego screena.
Na obecną chwilę mam problemy z dostępem do internetu, a w związku z tym również z emitowaniem i tworzeniem screenów.
Za wszystkie kłopoty odpowiada TP, ale ja muszę przepraszać.
Pozdrawiam Jurek
Proponowałbym wymienić niektóre dodatki gdyż nie są one już dostępne pozwoliło by to uniknąć kolejnych postów typu skąd pobrać, choć rozumiem że mapa wykonana była dawno temu i dysponowałeś na tamten czas tym co było pod ręką...chyba że ktoś życzliwy udostępni je drogą e-mail co nie zawsze spotyka się z aprobatą twórców tych dodatków...