Wysłany: 14-03-2008, 18:36 Problem z instalowaniem dodatków
Siemka. Mam problem. Miałem reinstalke windy. Zainstalowałem TRS2004, SP4 ale jak chciałem wgrać dodatki to pisało coś tam po angielsku że nie może znaleźć zainstalowanego Trainza 2004. Ja nie wiem co mam dalej robić. :/
Jak masz Vistę to masz problemy z Vistą nie z Trainzem ... :)
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 15-03-2008, 11:29
Wyłącz opcje w koncie użytkownika tę która sie o wszystko pyta i niby zabezpiecza przed niekontrolowanym dostepem do kompa. Ja miałem tak że .cdp mi się instalowało a w efekcie w TRS dodatki sie nie pojawiały. Wywal Viste bo to szmelc na którym nic nie działa i żre 1 GB pamięci....
Bzdura z pamięcią. Najłatwiej jest napisać "wywal system". Zejdźmy z tematu wyższości systemów i przejdźmy do konstruktywnych rozwiązań.
_________________ Wreszcie upragniony avatar :)
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2008, 13:58
Chyba wiem ile Vista pamięci zżera a ile zżera XP. W obecnej chwili XP zżera mi 393 MB pamięci i 1% procka - Vista zżerał od 970 MB pamięci i 25% procesora, system ten jest wybitnie idiotyczny i ten SP1 co po necie krązy jest do bani tak jak system !
Pawle, widzę, że chyba nie badałeś rzeczywistego zużycia RAMu przez Vistę. Po starcie zużywa 50% RAMu. Ale gdy tylko włączę jakąkolwiek aplikację, która wymaga więcej pamięci, niż pozostało, Vista wycofuje się i w rezultacie zostaje jej około 350MB. To po prostu zupełnie nowy sposób patrzenia na pamięć, "skoro coś jest wolne, to czemu ma się marnować, niech inne aplikacje startują szybciej". Ale sam widzisz, gdy tylko miejsce jest potrzebne, zostaje zwolniona odpowiednia ilość. A SP1 jest do bani bo nie jest zatwierdzony. Dla mnie mało roztropne jest instalowanie czegoś, co pochodzi wyłącznie z przecieków. Jak MS wrzuci do WindowsUpdate SP1 to go zainstaluję, ale nie wcześniej. System mam grubo od pół roku i nie dzieje się kompletnie nic! Ma błędy, ale XP na początku też miał. I nie wiem czy pamiętasz, ale SP1 do XP także powodował, że połowa gier nie działała. A teraz to podobno najlepszy system na rynku?
Pawle, widzę, że chyba nie badałeś rzeczywistego zużycia RAMu przez Vistę. Po starcie zużywa 50% RAMu. Ale gdy tylko włączę jakąkolwiek aplikację, która wymaga więcej pamięci, niż pozostało, Vista wycofuje się i w rezultacie zostaje jej około 350MB. To po prostu zupełnie nowy sposób patrzenia na pamięć, "skoro coś jest wolne, to czemu ma się marnować, niech inne aplikacje startują szybciej". Ale sam widzisz, gdy tylko miejsce jest potrzebne, zostaje zwolniona odpowiednia ilość. A SP1 jest do bani bo nie jest zatwierdzony. Dla mnie mało roztropne jest instalowanie czegoś, co pochodzi wyłącznie z przecieków. Jak MS wrzuci do WindowsUpdate SP1 to go zainstaluję, ale nie wcześniej. System mam grubo od pół roku i nie dzieje się kompletnie nic! Ma błędy, ale XP na początku też miał. I nie wiem czy pamiętasz, ale SP1 do XP także powodował, że połowa gier nie działała. A teraz to podobno najlepszy system na rynku?
No nie wiem czy Vista jest lepsza XP'ka, XP może ma kilka błędów ale przynajmniej wszystkie programy będą ci działać a na Viście już nie. Dobra zakończy ten OT bo niepotrzebnie wątek się rozmywa.
Wysłany: 18-03-2008, 18:48
debek93 - po prostu kliknij PPM na ikonce TRS2004 -> Właściwości -> Zgodność -> Uruchom ten program w trybie zgodności z: Windows XP SP2 i po problemie :)
Mi przynajmniej działa