FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Polskie Koleje Wąskotorowe
Autor Wiadomość
Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 08-03-2009, 12:38   Polskie Koleje Wąskotorowe

W chiwli obecnej dostałem natchnienia na budową fikcyjnej kolei wąskotorowej. Teren wymodelowany przy pomocy HOGa. Dodatki w 95% to dodatki używane przy ostatnich moich produkcjach. Mapa przedstawia linię wąskotorową długości około 25-30km. Czasy obecne, zlikwidowane semafory, wszystkie rozjazdy przestawia się ręcznie. Mapka w klimatach małomiasteczkowych i wiejskich. Liczę na to, że spodoba się Wam mapka. Na razie jest gotowy odcinek: Borowiec - Sawina - Podlipie (6km).

Ostatnio zmieniony przez Jamal 08-03-2009, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 08-03-2009, 12:45   

No teraz dużo lepiej :) Co do samej mapy... takiej wąskotorówki chyba jeszcze nie było, niesamowity klimat, tak trzymać.

pozdr.
pysi

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 08-03-2009, 12:45   

Niesamowite! Moje Gronowo wymięka :| :O Taka uwaga... Może skorzystasz z repaintów Stefji? Bo ta Lxd2 jest lekko paintowa :P Naprawdę jestem pod wrażeniem!

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 08-03-2009, 14:43   

Jamal, po prostu pięknie. Tego nam brakowało. Porządnej i baaaardzo klimatycznej kolei wąskotorowej. Jesteś bezkonkurencyjny w tym temacie. Cóż więcej się rozpisywać.
Mam też jedną sugestię. Jako że semki są powycinane, myślałeś może wsadzić semafory niewidzialnie że AI nie świrowało?
I zasadniczo zapytam. Na jakiej wąskotorówce się wzorujesz? W sensie klimatu oraz wymodelowania terenu w HOGu.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 08-03-2009, 14:51   

Tak przy okazji co ta za wąskotorowy parowóz na screenach?

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 08-03-2009, 15:39   

Jak zwykle reka mistrza

Damiaan3
super trainz

Wysłany: 08-03-2009, 15:47   

Mogę to spokojnie ja powiedzieć jak i 99.9 % użytkowników w tym forum (0.1% jest nie używane) że w życiu lepszej mapy nie widziałem(widzieliśmy) piękne i tyle! :) co tu się rozpisywać :P Chuck Norris nie zrobił by lepiej :P

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 08-03-2009, 16:52   

pysi napisał/a:
Tak przy okazji co ta za wąskotorowy parowóz na screenach?

Pysi, to Kp4 produkcji Rosjanów...
Dostaniesz go tu:
http://uzd-life.ucoz.ru/load/16-1-0-41
http://uzd-life.ucoz.ru/load/10-1-0-44

UWAGA:
[quote="Jamal" na PW]Żeby uruchomić tendry musisz zamienić w configu tendra kuid enginespec na "kuid:-1:42004201"(wbudowany silnik wagonów). Rosjanie zrobili własny silnik dla wagonów wąskotorowych, niestety nie wiem skąd go wziąć. Ale tak też zadziała :)
[/quote]
Ostatnio zmieniony przez Patrol 08-03-2009, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 08-03-2009, 16:56   

Jamal w związku z tą mapą zapraszam do mojego tematu o dodatkach.

Co do mapy - brak słów.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 08-03-2009, 16:59   

Wspaniała mapa i świetne screeny, czuć rękę mistrza :) . Bardzo realistycznie wygląda wieś (screeny z lotu ptaka), krótko: kunszt i detal! Oby tak dalej.
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 08-03-2009, 17:00, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek 83218
trainz

Wysłany: 08-03-2009, 21:32   

Niesamowita mapa i rewelacyjny klimat.
Swego czasu w rozmowie z Kilanziomem rzuciłem tak dla żartu że Twoim następnym projektem po kolejach piaskowych będzie pewnie wąskotorówka, i o to żart stał się rzeczywistością i to w jakim stylu.

Co do Kp4 (Kcz4) jest jedna rzecz której Patrol nie powiedział. Jego zależnością jest kabina Px48, ale sądzę że każdy miłośnik wąskich torów już go ma, tak wiec Kp4 mu zadziała. :)

A właśnie Jamal, może wstaw na do paru screenów Pxa. Ruski parowozik wygląda super, ale swoje też chyba trzeba wspierać ;)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 08-03-2009, 21:38   

Jamal, poszperaj u Rosjan. Gdzieś widziałem dwuczłonowy elektrowóz towarowy wąskotorowy (et42 na 750mm :P), może znajdziesz dla niego rolę ;]

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 08-03-2009, 21:47   

TRS2006 napisał/a:
(...)Mam też jedną sugestię. Jako że semki są powycinane, myślałeś może wsadzić semafory niewidzialnie że AI nie świrowało?

A gdzie takowe znaleźć?
Cytat:
I zasadniczo zapytam. Na jakiej wąskotorówce się wzorujesz? W sensie klimatu oraz wymodelowania terenu w HOGu.

Klimat Gryfickiej Kolejki Wąskotorowej. Modelowanie terenu z płn-zach części kraju, jednak po przycięciu mapki w Microdemie nie uwzględniłem mniejszych poziomic, tylko z całego arkusza, dlatego teren jest bardziej górzysty niż w rzeczywistości. Dzięki temu jest bardziej zróżnicowany i pozwoli mi na pokazanie różnych widoków :)

Jacek 83218 napisał/a:
(...) może wstaw do paru screenów Px48. Ruski parowozik wygląda super, ale swoje też chyba trzeba wspierać ;)

Ja sobie wyobrażam, że ten rosyjski to Px48 - jest duuużo lepiej wykonany, dlatego go używam. Niestety ale Px48 w takiej postaci w jakiej jest teraz nie odpowiada mi... :(

Ostatnio zmieniony przez Jamal 08-03-2009, 21:49, w całości zmieniany 2 razy  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 08-03-2009, 21:57   

niewidzialny semaforek masz tutaj http://www.auran.com/TRS2...p?AssetID=82173

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

neptun 
super user

Wysłany: 09-03-2009, 13:06   

Jedno słowo a raczej okrzyk - łał !!!. No ale szczerze mówiąc to po Jamalu można się było tego "spodziewać" :).
Ostatnio zmieniony przez neptun 09-03-2009, 13:07, w całości zmieniany 1 raz  

SaleiB
nowy

Wysłany: 09-03-2009, 14:40   

Mógłbyś między te screeny wrzucić parę prawdziwych fotek i myślę że nikt by się nie zorientował :) Po prostu cudo
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 17-03-2009, 14:37, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 13-03-2009, 18:53   

Zrobiłem 2 kilometry pól, lasów i jedno jeziorko...

szczawik
super user

Wysłany: 13-03-2009, 19:15   

wspaniałe. robisz niesamowicie realistyczne mapy. przy takich trainz nie zginie:)

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 19-03-2009, 15:15   

Pola, lasy i stawy ciągną się dalej aż do małej miejscowości Jelonki :)

Na stronie: http://neoklai.ucoz.ru/load/0-9 są cudowne animowane gołębie i wrony ;) Dodaje to bardzo dużo realizmu mapce :)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 19-03-2009, 18:07   

http://screeny.pl/92368

Tu wypadałoby cień rzucony pod mostem zastosować. Przęsło rzuca cień możliwy do zamarkowania teksturą.

arczix
zaawansowany

Wysłany: 19-03-2009, 21:03   

Nie będe się rozpisywał co do tyc screenów, ciesza oczy są piękne i realistyczne... masz wielki talent. Jamal? Jak nazywają się te lilie wodne (skąd są, podejrzewam, że DLS).

Michał
trainz

Wysłany: 20-03-2009, 01:55   

Nie mam wątpliwości co do jakości wykonania mapy i odpowiednim doborze dodatków. Z tego co widać po screenach klimat podchodzi miejscami pod Śmigielską SKPL (mam takie wrażenie)
Zakoczony nie jestem bo wiedziałem po cichu że szykujesz coś na boku od momentu jak zacząłeś się interesować repaintami Lxd-2 zresztą już kiedyś pisałem że po węglu i piasku może przyjdzie kiedyś czas na buraki...
Co do Px-48 to myślę że repaint Stefji nie jest aż taki zły więc jak w tej reklamie "...ale to jest Twój tron...". Martin ma dobre dodatki ale tamte parowozy są na 785mm o ile dobrze pamiętam choć tutaj nie byłoby tej różnicy widać.
Dodatki Sonego już na tej mapce się znajdują ale się zajrzeć do tematu możesz...po klimacie jesiennym dla odmiany letni bo przecież kampania buraczana w pełni...drzewa chyba są PVL wiadomo że dopiero się zaczniesz rozkręcać przy tym projekcie ale przy jakiejś okazji możesz powiedzieć z których drzew konkretnie skorzystasz bo jest ich sporo a jak mapa zapewne kiedyś pójdzie na DLS i największą mordęgą będzie ich ściąganie. Poza gołębiami i wronami są jeszcze inne ptaki zresztą sam będziesz wiedział co wstawić bo akurat z tej stronki grzechem by było czegoś nie wykorzystać co zresztą zrobiłeś przy poprzednim projekcie...na obecną chwilę masz jeszcze większy wybór budynków...oprócz dodatków Sonego czy Kilana można by się pokusić o wstawienie np. budynku sklepu spożywczego czy też packu magazynów Patrola...wachlarz jest spory...
Nie wiem jaką masz koncepcję na dalszą rozbudowę tego projektu ale gdybyś był zainteresowany to mam trochę zdjęć z wypadu z wycieczki do Środy Wlkp troszkę fotek zrobiłem więc może przydały by Ci się jako zdjęcia poglądowe poza tym mam plan układu torowego stacji który mógłbyś częściowo wykorzystać...Mat mi kiedyś pisał że ma plany Stacji Opatówka Wąsk. gdzie linia łączy się z normalnotorową.
Myślę że mógłbyś rzucić na to okiem i pewne elementy wykorzystać przy swoim projekcie nie chodzi mi o wierne odtworzenie tych stacji bo w końcu mapa ta ma mieć fikcyjny charakter ale byłby to dobry pomysł gdyby stacja końcowa dochodziła do lini normalnotorowej...to by miało sens. Może jak Sir_M zobaczy te screeny to zdecyduje się wydać platformy wąskotorowe z możliwością załadunku wagonów to byłby puknt kulminacyjny całego projektu. Zrobienie na mapie miejsca do załadunku wagonów nie jest takie trudne wystarczy położyć tor nasyp i murek na odpowiedniej wysokosci bo już z tym eksperymentowałem tyle tylko że przy wagonach OEBB (rollwagen z DLS) które z pewnością już widziałeś...krótko po wydaniu przez Sir_M-a paczki z taborem wąskotorowym dałem niewidzialny tor na wysokości równej z platformą wagonu i położyłem Eaosa zaś potem ludzie się pytali skąd go wziąłem i gdzie można pobrać...
Ostatnio zmieniony przez Michał 20-03-2009, 02:01, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 20-03-2009, 07:53   

Cień pod most już jest rzucony.

Jeśli chodzi o lilie, to są one na DLS. Szukaj pod nazwą "Lilly"

Co do Px48 Stefji, to ten repaint bardzo mi się podoba (nie wiem dlaczego nie chce mi działać tender czarnej wersji :( ...). Ja miałem na myśli paintowy oryginał Sir_Ma.
Co do klimatu, to byłem latem z rodzinką na Gryfickiej Kolejce Wąskotorowej i było fantastycznie. Oczywiście "klimaty ściągam" również ze zdjęć innych wąskotorówek, miedzy innymi SKPL
Co do drzewek to jest to wspaniała seria JVC na DLS, która ściągnie się automatycznie z poziomu wgrywania mapki za pierwszym razem. Dlatego tu nie byłoby problemów. Staram się ściągać dodatki głównie z DLS.
Oczywiście także strona z rosyjskimi dodatkami jest naprawdę bogata w animowane dodatki dodające życia mapce (krowy, ptaki, maszyny budowlane i oczywiście ludzie) :), też z niej korzystam. Przy mapce Polskie Koleje Piaskowe troszkę się użytkownicy pomęczyli, ponieważ strona jest w języku rosyjskim, ale przy odpowiednim pokazaniu obrazkowym, nie było już z tym później problemu.
Co do proponowanych dodatków, to możesz mi przedstawić ich linki? Chętnie sprawdzę.
Jeśli chodzi o zdjęcia, a w szczególności PLAN STACJI OPATÓWEK WĄSKOTOROWY i zdjęcia stamtąd, to jestem niezwykle bardzo zainteresowany!!! Przejrzałeś mnie; rzeczywiście chcę mieć stację na styku linii wąskotorowej i normalnotorowej z możliwością ładunku wagonów normalnotorowych na transportery wąskotorowe. Ważne dla mnie jest to, żeby chociaż na dostępne transportery Sir_Ma można było chociaż w Geodecie załadować obojętnie jakie wagony. Transportery OEBB nie przypadły mi do gustu, bo wagony normalnotorowe dostępne jako ładunek nie podobają mi się, a same transportery są za bardzo paintowe...
Ostatnio zmieniony przez Jamal 20-03-2009, 07:59, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 20-03-2009, 17:00   

Co oznaczają te wskaźniki, bo nigdzie nie mogę znaleźć:

http://www.trainz.org/ptt...mm_ww1_ww2.html

Zastanawiam się, czy potrzebuję je do swojej mapki :)

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 20-03-2009, 17:15   

Te wskaźniki to coś takiego jak semafor i tarcza ostrzegawcza
http://kolej.krb.com.pl/
E1 wąskotorowe

Odpowiedz do tematu