Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-03-2009, 14:41 Zemun IK160p
Już dłuższy czas temu uzmysłowiłem sobie że jeden z popularniejszych autobusów przegubowych komunikacji podmiejskiej i międzymiastowej używany w Polsce szczególnie w latach 80ych i 90ych odchodzi jeśli już nie odszedł w niepamięć i niebawem zdobycie egzemplarza pod kątem tekstur (o ile już to nie jest stan dokonany) w ogóle nie będzie możliwe. A model wypadałoby stworzyć.
Więc apel do wszystkich: Czy jest u kogoś w mieście/na wsi jeszcze jakiś egzemplarz Zemuna IK160p? Ostatni raz z czynnym egzemplarzem spotkałem się w miejscowości Skępe na trasie Sierpc - Toruń w 2006 i sfotografowałem, niestety na tex nadaje sie tylko czoło i tył, burty nie bardzo. Potrzebne info czy gdzieś je jeszcze mają, ew. fotografie.
Nie znam niestety. Ale mogę się popytać na forum WPK Katowice lub ewentualnie się przejechać do Dąbrowy Górniczej sfocić Zemuny o ile ZTS należący do Huty Katowice posiada je jeszcze.
http://www.phototrans.eu/1014,1100,96.html - Zemuny w służbie w PKS Lubin czyli moim mieście z którego pochodzę. Miałem kilka razy przyjemność przejechać się tymi wozami ;]
Wysłany: 29-03-2009, 20:04
No wiem, dzięki. Tylko teraz to już nie ma co szukać ich w teorii, a pora zacząć ścigać na tekstury, szczególnie te w schemacie fabrycznym PKS - krem & pomarańcz, bo to już naprawde ostatnie dni ich życia, ja niestety nigdy nie miałem ich w Warszawie... za to pamiętam jak dziś jak w 1990r przyjechałem jako dziecko do Zakopanego i wytoczył się takim z dworca w kierunku Nowy Targ... pamiętam to bo nie mogłem zrozumieć jak to możliwe że tak duże wozy mogą jeździć na ciasnych górskich trasach :| To były czasy kiedy autobusy dojeżdżały jeszcze prawie pod same Morskie Oko, i tam też pare razy widywałem Zemuna IK160p.
http://www.phototrans.eu/14,60003,0.html ten schemat prawda?
W Tarnowie niestety już zemuna nie ma, poszły na złom ładne kilka lat temu, ale do dziś pamiętam jak w tylnej części ładowało piachem po mordzie bo fartuch był zawsze dziurawy :D
Wysłany: 29-03-2009, 20:38
No nie do końca Łukasz. Jak masz identyczny układ barw tylko kolory wymieniasz to jest tak jak mówisz, ale w przypadku Zemuna IK160p z reguły schematy 'współczesne' bardzo od siebie odbiegają co sprawia że dużym atutem jest maksymalnie duża startowa kolekcja dobrych tekstur. Tak myślę. Chyba że masz na to jakiś inny patent którego nie znam?
Sprawa już poszła - teraz tylko czekam na foty od znajomego z Ostrowa. Niestety nie jest to przegób, ale bez problemu mozna zrobić przegub w PS.
Na dniach bedą foty.
Łukasz, ale Ostrów ma też przeguba, sam z pół roku temu widziałem. Postaram się go dorwać w weekend, bo on bardzo często w Ostrzeszowie jeździ, ba stoi pod moim oknem, bo to ojca mojego kumpla planowy wóz :P
Zemun Ostatnio w MZK Oświęcim jeszcze był,Pogadam z kuzynem on tam ma jakieś znajomości,jak ta piękność jeszcze istnieje to zrobie jej zdjęci na textury
Z "moich" rejonów to: w PKS Szczecin nic nie zostało, w SPPK Police było 5 i nic już nie ma od pięciu lat, w PKS Przasnysz ponoć jeden czynny, w PKS Skierniewice wycięto wszystkie.
Z tego, co czytałem, to w Oświęcimiu jest albo jeden czynny, albo nie ma ich wcale. Pod znakiem zapytania stoją też te z Huty Katowice. Na osłodę macie mnie - z Zemunami rzecz jasna ;)