Cześć :)
Powaracam do trainza po bardzo długiej przerwie spowodowanej różnymi ważnymi sprawami :(
Będę próbował tworzyć wagony pasażerskie na podstawie nowych wagonów Kilznzioma, na początek wagon 2 klasy w wersji zmodernizowanej :)
Jeżeli wagony przejdą kontrole jakości u Kilanzioma zostaną opublikowane na PTT i Auranie :)
Mam pytanie do TRS2006 własnie o to chodzi że mam problem zrobić własny dach, nie mam materiałów. A może po proostu zmienić kolorystykę dachu, kontrast, co myślisz o tym ??
Ale tekstury siedzeń i ścian też zmieniaj! Żeby potem nie było sytuacji, że ABdnu po modernizacji ma ściany w kolorze drewna, czy jedynka Adnu Lux ma siedzenia z 2-ki PR...
Ten wagon powinien być wydany jako dodatkowy model. Okna okrągłe mają ciut większą ramę od kwadratopwych, co wizualnie robi różnicę. Wystarczy porównać zdjęcia. Widać, że odległość między linią dachu a ramą okna jest mniejsza niż w przypadku wagonów z oknami kwadratowymi, nie wspominając o odległościach między następnymi oknami.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-08-2009, 21:12
Ja się zawsze cieszę jak ktoś robi coś do TRS'a. Poszerza to ogólnie możliwości modelarskie w odtwarzaniu rzeczywistości i realizmu.
Co do tematyki. Namawiam na poszukiwanie co bardziej finezyjnych tematów. Wagony standardu 'Y' są mam nadzieję dopiero wstępem do jakiejś ciekawszej tematyki. Może jakieś ryflaki, barowe, bagażowe itp. Namawiam także na starsze nadwozia, których w zasadzie nikt nie repaintuje.
Co do jakości. Jest pewna pula tekstur których wymiana nie ma sensu, ale są takie, które mają bardzo duże znaczenie w wizualnym odbiorze każdego modelu. W wypadku wagonów osobowych z pewnością mowa o burcie, oznaczeniach i dachu. Dobrze też pobawić się drzwiami i ścianami czołowymi w miarę możliwości. W moich modelach staram się wymieniać 100% tekstur oprócz tych najmniej istotnych w każdym modelu. Dach robi się tak: najlepiej mieć zdjęcie całego wagonu z boku, łapiesz to co widać, czyli mniej więcej 1/4 szerokości faktycznego dachu, przewalasz na teksturę, a potem odbijasz. Powtarzasz ten sam proces na 'środku' gdzie masz dziurę, złączasz tekstury na 'środku' w 1 warstwę, dajesz ją pod spód tekstur na krawędziach, warstwie pod spodem dajesz odpowiedni + do 'brightness' żeby się spasowała z tymi na kantach (to prawie zawsze konieczne) i gotowe. Dla fachowców jest jeszcze dodanie cienia odbitego brushem w Photoshopie, ale nie widziałem by ktokolwiek po za mną to robił, więc nie musisz się w to paprać.
Co do detali. Wyposaż się w przeteksturowane podwozia 4Anc i Goerlitz V, widzę że masz w swoim wagonie starą brzydką wersję. Nowe wózki:
Znajdziesz na DLS oraz w niejednym wagonie wiszącym w download PTT, na przykład osobowe 108A/M3 czy rosyjskie sypialne G68. Pod TS2006 chodzi bez szwanku.
Co do okien. Wobec burdelu który powstał w ramach modernizacji poszczególnych nadwozi przez różne firmy, trudno mówić o jakiejkolwiek zasadzie czy logice w układach okien. Warto zwrócić uwagę na lekko wyższe okna w wagonach typu 141A:
czy innych zmodernizowanych polskiej budowy igrekach, w tym z reguły w każdym 609A. Nie jest to jednak na tyle istotne i widoczne żeby bebeszyć modele, chyba że autor sobie tego zażyczy. O wiele bardziej istotne i widoczne są wysokie, niżej niż w polskich konstrukcjach zakończone, okna niemieckiej budowy wagonów typu Y/B:
Tu już różnica jest wyraźna, toteż moje modele Y/B mają większe otwory okienne niż np. 111A czy 110A. Polecam się pobawić, bo plejada układów okien - szczególnie tych od klopa jest doprawdy imponująca. I koniecznie polecam dawać tabor na PTT / DLS.
Służę też materiałami. Posiadam fotografie pod tekstury na współczesne wagony ICC/PR typu 113A, 110Ac, 111A, 112A, 609A oraz kilka innych konstrukcji, między innymi rosyjskie sypialne typu 'Goerlitz68':
Cześc :)
Bardzo dziękuje Kilanziom za informacje na temat wagonów, postaram się robić wagony zgodnie z Twoimi wskazówkami. Przerobiłem wcześniejszy wagon, tzn oczywiście ściany boczne, dach, oznaczenie,drzwi, środek - fotele i ściany oraz wymieniłem wózki na te ładniejsze ;)
Oto efekty :
I jak ??
Ostatnio zmieniony przez zygo 25-08-2009, 15:39, w całości zmieniany 1 raz
Dużo lepiej. Sugeruję zrobić jeszcze jedno, na czole wagonu dodać tex odciętego pasu dachu, żeby nie było tam kawałka zwykłej tex, tylko normalny tył. Wtedy efekt będzie bardzo dobry, patrz sypialne bautzeny kilana.
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 25-08-2009, 16:37
Świetny wagon, jeśli chcesz mógłbym Ci przesłać fotki Poznańskich wagonów bo prawie w ogóle w trs'e takich nie ma.
zygo [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2009, 22:59
Witam :)
TRS2006, postaram się zrobic tak jak mówisz :)
Między czasie zrobiłem wagon drugiej klasy, też Bdnu ale nie zmodernizowany a tzw standardowy ;)
zygo [Usunięty]
Wysłany: 26-08-2009, 14:35
Witam :)
Ze starych materiaów zrobiłem kolejne wagony ;)
Wagon Adnu wersja zmodernizowana
Wagon Bdu
Od kąd znam Zyga to wiem że on zawsze wspaniałe tylko i wyłącznie reprinty robił,robi i mam nadzieje że będzie robił ;) :)
zygo [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2009, 13:28
Cześc :)
Ojj brakuje mi ostatnio czasu, praca dużo spraw osobistych a teraz na tydzień wyjeżdzam w Bieszczady ale między czasie zrobiłem dwa repainty wagonów :
Cytat:
Mam pewną sugestie. Prezentuj tabor na porządnej mapie i pokazuj tyły. W czerwonym ryfl dachu zaczyna sie za wysoko.
[/quote]
Zdjęcia wagonów pochodzą z komputera roboczego na której nie mam żadnych dodatków tylko te które repaintuję.
Nie długo przedstawię wszystkie wagony na mojej mapie którą buduję na mocniejkszym sprzęcie komputerowym ;)
Cytat:
A kiedy będzie publikacja ich ?
Jak zakończe wszystkie repainty wyślę do KIlanzioma i jeżeli przejdą pomyślnie testy wydam je na PTT i DLS :) Narazie musicie poczekac troszeczkę bo z czasem kiepsko :(