FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Węzeł HOŁOPOLE
Autor Wiadomość
bazler71
zaawansowany

Wysłany: 04-10-2009, 22:46   Węzeł HOŁOPOLE

Wybaczcie Panowie Moderatorzy że rzucam większa ilością screenów - nie śmiece tu często a chciałbym pokazac klimat pewnego skromnego projektu który przy okazji prac nad konfiguracją Sudetów mi się zbudował. Otóź zamierzałem na bardzo prymitywnej mapce przetestowac z kolega Kilanem zachowanie sygnalizacji i konfigurację do sesji. Zrobiłęm trzy mijanki bez otoczenia i teksturowania ale jakoś mi tak było nudno po tym jeździć więc postanowiłem minimalnym kosztem ubrać mapkę w jakiś sensowny wygląd. Przy pomocy naprawdę drastycznie ograniczonego zestawu dodatków zrobiłem to w 3 wieczory i tak oto mam niewielką mapkę liczącą 8 stacyjek ze szlakiem długości circa 15 km i jednym 3 kierunkowym węzłem. Otoczenie jest nieco monotonne ale przy okazji przetestowałem różne tricki typu - "coś z niczego (no prawie)" Popatrzcie, oceńcie. Mogę sie podziałkować - bo do krótkiej zabawy w wolnej chwili albo testowania taboru i sesji czy poleceń maszynisty jest naprawdę sympatyczna. KOmplet dodatków jest na DLSie więc ściągnie sie bezboleśnie przez CMP. To tyle - dziękujemy za uwagę :)

Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 02-08-2010, 17:55, w całości zmieniany 5 razy  

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 04-10-2009, 23:03   

No cóż babol wyszedł ale minęło 15 minut i już nie moge poprawić - sorry Gregory :/

arczix
zaawansowany

Wysłany: 05-10-2009, 19:14   

Nawet fajnie to wyszło. To na niej mam rozwiesić sieć?

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 06-10-2009, 09:07   

Ano na niej - skończę to pewnie do końca tygodnia bo trochę rozciągnałem w stosunku do pierwotnego zamysłu ale to co miało być juz jest i jeździ się po całosci - kwestia sygnalizacji, wskaźników i chyba 3 segmentów otoczenia. W takim tempie to jeszcze nie budowałem - metoda na głoda - ascetycznie :P

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 10-10-2009, 23:13   

Mapa pod względem terenu i otocznia jest zrobiona - jak wrócę do domciu w niedzielę to pyknę sygnalizacje i wskaźniki i będzie do wzięcia - urosła nieco metodą klonowania segmentów i retuszu - ma tak ze 20 km. Screeny nowe jutro - bo u "Mamusi:" jestem na weekend :)

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 15-10-2009, 01:30   

Skończyłem - jutro potestuję to jeszcze nieco i potem mapka bedzie do wzięcia. KOcioł z 3 ryflakami, zatrzymując się na stacjach jedzie 25 minut całą trasę. Krótsza linia wychodząca z centralnie położonego węzła to kolejne 12 min jazdy.
Ostatnio zmieniony przez bazler71 15-10-2009, 01:33, w całości zmieniany 2 razy  

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 16-10-2009, 00:48   

No to proszę - jedzie pociąg z daleka - lokalka na stacji Dębno.

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 21-10-2009, 20:17   

Mapa skończona - gra i buczy - pare osób dostało ją do testów - potem poprawię co tam wyjdzie nie tak i puszcze do pobieralni. HOWGH!

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 07-11-2009, 14:40   

Szczerze powiedziawszy to uratowałeś mi tyłek tą mapą - jedyna na jakiej mogę sobie przyzwoicie pojeździć. Super lekka - aż mnie zdziwiło. Przyzwoicie jak na jej wydajność jest wykonana. Trochę brakuję mi zelektryfikowanego odcinka, ale i tak na prawdę dobra robota - świetna pozycja dla posiadaczy słabszego sprzętu.

Marcin
Ostatnio zmieniony przez MartinST43 07-11-2009, 14:51, w całości zmieniany 2 razy  

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 04-01-2010, 23:32   

Długo to trwało ale zrobiłem dość gruntowny lifting mapy - nazwijmy ją HOŁOPOLE :)
Wydłuzyłem tory stacyjne, wzbogaciłem detal, rozbudowałem kilka stacji. Teraz spokojnie można mykać długimi składami. Kilka screenów dla orientacji. A chętnych do przetestowanie zapraszam na PW czy GG - podrzuce betę kilku osobom.

1. Widok na stację Hołopole od str. Frydlandu
2. Frydland - od str. portalu
3. Zakłady w Jarudze (jakieś :] )

4. Przejazd w Jarudze
5. Frydland - lokalka rusza do Aleksandrowa
6. Szlak w okolicy Eliaszówki

7. Jeszcze raz Frydland? No tak wyszło :)
8. Most jak most...
9. Przejazd - tym razem niestrzeżony

10. Hołopole - w nieco innym ujęciu
11. Zakłady w Jarudze - raz jeszcze
12. Jaruga - końcowa stacja - jest tu gdzie pobawić sie manewrami.

Można więcej - ale lepies sobie sprawdzić w grze - dodatki dobrałem jak myslę rozsądnie - DLS, RolTrainz, Sony, Jedisoft - Czesi... jedyną ekstrawagancją są dodatki Neoklaja - tego gościa od rewelacyjnych animowanych ludzi TRSowych. Oprócz nich użyłem paru pojazdów i czegoś tam przemysłowego.

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 09-01-2010, 14:14   

Bry

Najeździłem się już trochę na niej, więc napisze co nieco : )
Tak więc mapa sama w sobie jest idealnym połączeniem czegoś wydajnego i miłego dla oka. U mnie po usunięciu jednej z dwóch wielkich stacji, zapchaniu mapy taborem oraz odpowiedniej modyfikacji pliku trainzoptions.txt można na prawdę przyzwoicie grać (Sempron 1,8GHz / GeForce 7025 do 256MB pamięci / 1GB RAM). Jest tu wszystko czego potrzeba: dwie lokomotywownie z obrotnicami oraz pełnym wyposażeniem do obsługi trakcji parowej, klimatycznie zbudowane zakłady przemysłowe (ostre łuki, żeberka zarośnięte trawą - wiadomo o co chodzi), górka rozrządowa, łącznica itd.
Są dwie prędkości szlakowe: 80 i 60 km/h, a także trochę ograniczeń na mostach, czy rozjazdach. Spokojnie tez można pobawić się w manewry - miejsca jest dużo : P
Ale żeby nie było tak idealnie, to szkoda, że nie ma żadnej stacji, na której w pełni zastosowano sygnalizację świetlną, a i sam u siebie wyrzuciłem to coś z prawej strony tego screena, bo wygląda dosyć dziwnie : )

Mapa jest świetna.

Kilka screenów ode mnie:

Marcin
Ostatnio zmieniony przez zolwik 09-01-2010, 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 09-01-2010, 16:12   

MarcinST43 napisał/a:
[url=http://img706.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Cześć Marcin. Zaciekawiło mnie to miejsce. Możesz przedstawić więcej screenów, napisać do czego służy i podać link do tej budowli (ściany nasypu, czy jakoś inaczej - nie wiem jak to nazwać)?

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 09-01-2010, 20:54   

http://www.psmk.org.pl/index.php?id=prezenty - to jest link do tegu muru/zasieku węglowego. To jeden z elementów parowozowni dostepnych na stronie PSMK. :) Tutaj robi za coś w rodzaju przegrody na miejscu wyładunku węgla.

Co do mapy - sygnalizacje świetlną zrobie na drugiej wersji - od pocz. miałem ten zamiar. Myślę tez o pociągnięciu sieci trakcyjnej przynajmniej na głównej linii - ale to z czasem przyjdzie - teraz sie musze zająć sesjami do Sudet - to ma priorytet.

To dziwne coś co usunął Marcin to jakieś urządzenie do napełniania cystern - oil filler czy jakoś - z DLSu - ładniejsze i realistyczniej wykonane urządzenie tego rodzaju jest na stronie Neoklaja. Zresztą wstawiłem je w innej fabryce - na końcowej stacji Jaruga. Od chwili gdy Marcin dostał mapke w ręce jeszcze trochę ją poskubałem - takie tam drobiazgi. Poczekam z tydzeń na Wasze opinie po testach - jak nie bedzie grubszych problemów to ją udostepnię ogółowi. Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez bazler71 09-01-2010, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  

szymon9263
trainz

Wysłany: 11-01-2010, 17:05   

Ja również miałem przyjemność testować tą mapę i z całą szczerością muszę podzielić tutaj zdanie MarcinaST43, mapa działa u mnie płynnie, nawet z dużą ilością składów.

Natomiast ja mam dla autora tej mapki swe propozycje, kolega bazler71 prosił mnie abym podzielił się moją opinia w tym temacie, więc piszę.
Mnie rzuca się w oczy trochę zbyt mały ruch na peronach ( chodzi mi o ludzi), lecz to jest moja subiektywna opinia, o której pisałem już autorowi.

Moja druga propozycja jest może trochę nowatorska, a mianowicie podsunąłem pomysł, aby zastosować pod niektórymi pojazdami stojącymi blisko torów cień, który jest dostępny na DLS w trzech wariantach ( shadow: bus, large car, small car), natomiast pod mostami i wiaduktami rzucić cień spline ( też z DLS) . Ja osobiście stosuję tego rodzaju rozwiązanie na swojej mapce, i muszę przyznać jestem zadowolony z efektów, tym bardziej, że dużo jest starszych wozów, które są świetnie wykonane, jednakże brakuje im tego "ciężaru".

Tyle moich propozycji. Autor Bazler71 zna już te moje propozycje, natomiast słowo ode mnie o całej mapie, jak dla mnie robota 1 klasa, do niczego tak naprawdę ja osobiście nie mogę się przyczepić, przedstawione wyżej propozycje, to tylko propozycje, które mogą urealnić wg. mnie mapę, ale zabawa, jaką może dostarczyć ta mapa jest naprawdę przednia :)

Mnie z kolei podobają się 2 zakłady przemysłowe 1 koło stacji hołopole ,a 2 koło stacji
Jaruga. Dodam jesczze że usunięcia tej "białej dziwnej rzeczy" jak zaznaczał już Marcin było wg. mnie dobrym rozwiązaniem.

Z Pozdrowieniami Szymon

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 16-01-2010, 09:49   

Witajcie panowie ponownie. Dodlubałem mape w wersji jaka być miała, pojeździłem ja i koledzy w celu wyłapania większych baboli i w zasadzie nadaje sie do pulikacji - co wkrótce sie stanie. Ale chodzi mi po głowie rzecz przewrotna - otóż może jest ktoś kto skusiłby się na położenie tam sieci trakcyjnej - ja słabo to ogarniam i zajęłoby mi to duużo czasu a aktualnie chcę zająć się sesjami do projektu SUDETY '76. Oczywiście nie oczekuję wielkiego entuzjazmu bo to niewdzięczna praca - ale gdyby jednak to mozna by poszerzyć możliwosci użycia taboru. Ja i tak kiedyś to zrobię - ale nie teraz. Aha - mapa ma ok 30 km - 4 większe stacje a zrobiona jest pod TRSa 2006 z użyciem głównie dodatków z DLSu, PTT, jedisoft, Neoklaja i RolTrainz.
Ostatnio zmieniony przez bazler71 16-01-2010, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 17-01-2010, 13:03   

tak to wygląda - nie zaznaczałem przystanków - za Frydlandem i Aleksandrowem są portale, Jaruga jest st. koncową a wychodząza z Hołopola linia też kończy sie portalem w górach - tam może kiedyś coś sie dobuduje. Dlugość to ok 20 km linia główna, 8 km linia do Jarugi i jeszcze ze 2 km do tego portalu w górach.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 17-01-2010, 17:39   

W dziale "Screeny" zwróciłem uwagę Koledze MarcinST43 na nieprawidłowy rozjazd krzyżowy na screenie

Obrazek

(strona 94, post z dzisiaj, 17.01.2010, godz.13.46)

na co otrzymałem odpowiedż, że to nie jego mapa, a uwagi kierować tutaj. Więc kieruję:

Coś ten rozjazd krzyżowy dziwny taki :) tam ma być besseler?

:)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 17-01-2010, 18:18   

No cóż - wszystkie tak robie - pakuje szablon - obstawiam prostymi odcinkami toru, kasuje szblon i uzupełniam torem prostując te które trzeba - co konkretnie jest dziwnie?

besseler - hm - to chodzi o moje BAZLER - :) ? To nick od nazwiska pradziadka/babci - tak sobie wymyśliłem

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 17-01-2010, 18:24   

bazler71 napisał/a:

besseler - hm - to chodzi o moje BAZLER - :) ? To nick od nazwiska pradziadka/babci - tak sobie wymyśliłem

Nie, to nie ma nic wspólnego z Twoim nickiem - tzw. rozjazd krzyżowy Baeselera : tak wygląda i już na pierwszy rzut oka widać różnicę między zwykłym rkpd http://upload.wikimedia.o...KW-Baeseler.jpg

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 17-01-2010, 19:20   

Ok - już czaje - nie wiedziałem o czyms takim - ja robie rozjazdy tak jak pisałem - więc chyba wszystkie tak wygladaja na mojej mapie.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 17-01-2010, 21:03   

bazler71 napisał/a:
Ok - już czaje - nie wiedziałem o czyms takim - ja robie rozjazdy tak jak pisałem - więc chyba wszystkie tak wygladaja na mojej mapie.

Ale dajesz napędy za blisko krzyżownika - wygląda to dziwnie, bo iglica musiałaby kończyć się w krzyżownicy.
Rzuć okiem tu:
http://trainz.krb.com.pl/...kpd-(anglika),8
ostatni screen. A jak używasz szablonów to może użyj moich - zawsze możesz je potem usunąć i zostawić same tory, ewentualnie użyć z nich punktów geometrii

Mannerheim - dzięki za fotkę, szukałem ale nie mogłem jej z netu wygrzebać, żeby zilustrować czym jest besseler.

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 17-01-2010, 23:13   

Uczciwie robiłem próby z Twoimi bo są zdecydowanie realniejsze i bardziej różnorodne niż ZWD - ale strasznie żmudnie to szło (pewnie kwestia wprawy) a chodziło mi o mapę "na szybko" więc zacząłęm wstawiać ZWD - i tak juz potem zostało. A napędy moge poprzesuwac - akurat to niewielki problem - dzięki za uwagi :)
Ostatnio zmieniony przez bazler71 17-01-2010, 23:14, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 17-01-2010, 23:32   

Tylko że niestety rozjazdy Zwierzaka są raczej mało realne, ja z uporem maniaka polecam szablony ChWerwicka dostępne na DLS: http://www.auran.com/TRS2...setPackID=11969, są naprawdę łatwe i przyjemne w użyciu.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 18-01-2010, 14:58   

bazler71 napisał/a:
Uczciwie robiłem próby z Twoimi bo są zdecydowanie realniejsze i bardziej różnorodne niż ZWD - ale strasznie żmudnie to szło (pewnie kwestia wprawy) a chodziło mi o mapę "na szybko" więc zacząłęm wstawiać ZWD - i tak juz potem zostało. A napędy moge poprzesuwac - akurat to niewielki problem - dzięki za uwagi :)

Na szybko też się da - jak to się w mojej branży mówi :"patent jest podstawą wszystkiego". Na to też jest "patent": przeciągasz dwa tory na krzyż, tak, żeby przechodziły przez końce szablonu, potem w "niebieskich strzałkach" dołączasz do nich tory zwrotne. Odpowiednie odcinki traktujesz "prostowaczką torów i juz. :)

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 26-02-2010, 01:18   

Witam ponownie - mapa jest gotowa - przynajmniej w obecnej wersji. Idzie do dobrych ludzi z DLSu i PTT w celu podzielenia się z ogółem. Na pytania i wątpliwosci odpowiadam jak najbardziej - byle w granicach zdrowego rozsądku. Uprzedzając najbardziej spodziewane, wymieniam strony na których znajdziecie potrzebne dodatki. Większośc jest na DLS i PTT ale to i owo pochodzi z innych miejsc - i tak:

www.sony25.cal.pl - w zasadzie to samochody, ale chyba wiekszośc jest juz na DLS
http://trainz.jedisoft.cz - stąd też samochody - np. multicar
http://www.roltrainz.hu - tu pewne budynki zapewne
http://neoklai.ucoz.ru - stąd rzecz jasna ludzie ale także ptaki, coś z przemysłu, dźwigi i maszyny
http://www.spaintrainzrutas.com - tu znajdziecie niektóre dodatki FMA nieopublikowane na DLS

to chyba tyle - nie powinno być większego kłopotu :)

Jeśli chodzi o układ mapy to kierunki oznaczone są na znacznikach jako A i B dodane to skrótu nazwy stacji i numeru toru. Tory numerowane od prawej do lewej (chociaż nie jest to zgodne z zasadami na PKP) Jest zaprojektowanych kilka szlaków/przebiegów do użycia poleceniami maszynisty - sporo sytuacji mozna sobie wykombinować. (Dodam że nie działa z poleceniem wyboru szlaku komenda "jedź do znacznika" ale zamiast niej działa autodrive - tyle że ona poprowadzi poc. tak jak są zwrotnice - nie przestawi sobie ich sama.

Ok - dość gadania - powodzenia
Ostatnio zmieniony przez bazler71 26-02-2010, 01:23, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu