FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Mini poradnik dla początkujących?
Autor Wiadomość
kamil11 
user

Wysłany: 13-10-2009, 10:13   Mini poradnik dla początkujących?

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum:)

Pogubiłem się w tym wszystkim ponieważ zainstalowałem TRS2006 (tak, Gazet Wyborcza;)), wpisałem CDKEY, który widniał na pudełku od płyty. Trochę pograłem, pobawiłem się geodetą i pogooglałem za dodatkami. Zobaczyłem dziwne skróty/identyfikatory KUID itp podczas czytania informacji o ściąganych mapkach ze stron fanów gry. W końcu zobaczyłem Content menadżera:))) Tu trzeba było zarejestrować się na PA podając CDKEY do gry - po 6 mailu stwierdziłem, że dobrze wpisuje CDKEY i zostałem oskarżony o piracenie:) Nie poddając się doczytałem na pudełku, aby wejść na PA muszę uzyskać unikalny CDKEY - na cdprojekt. Mając wrodzonego pecha cdprojekt nie działał... DNSy im padły. Odczekałem dzień-dwa i udało mi się uzyskać unikalnego CDKEYa:) Udało mi się zarejestrować konto na PA i mogłem się cieszyć ściąganiem przez CMa. Transfer był tak oszałamiający, że dopiero po godzinie zobaczyłem polską lokomotywę PKP w TRSie:) Wyczytałem, że trzeba kupić Ticket First Class, który kosztuje kilka $... po jakimś czasie zobaczyłem, że mam ten Ticket na miesiąc, ale muszę go aktywować, więc aktywowałem. O dziwo aktywacja takiego biletu chyba trwa długo bo kiepski transfer jak miałem tak i mam nadal. Znów trochę poczytałem i pogooglałem i stwierdziłem, że każdy element w grze ściągnięty przez net'a jest na jakiejś licencji. Czyli jak ktoś wystawia mapkę to tylko mapkę bez tych elementów dodatkowych, które zostały wykorzystane w mapce - czyli trzeba dociągać z CMa kiepskim transferem lub szukać na stronach autora, który oczywiście nie pozwala zamieszczać swoich obiektów na innej stronie niż jego, albo na CMie... to po h**j je stworzył, udostępnił i jak każe użytkownikom się męczyć z CMem? ok rozumiem jego prawo...

Czy jest jakieś mini how-to opisujące TRS'a? pytam ponieważ szukałem tu oraz na forum Planet Auran i niczego takiego nie znalazłem, a chodzi mi głównie o opis dodatków TRS'a do TRS'a - jakie są oficjalne oraz jakie warto instalować nie męcząc się CMem - jakieś packi, mapy z dodatkami, aby nie trzeba było ściągać przez CMa?

Trochę szkoda, że PKP nie tworzy dodatków jako packi i nie sprzedaje - bym z chęcią kupił, ale co im się dziwić - kto by miał na to czas i ochotę inwestycji;)

pozdrawiam

ps: myślę, że kolejny NOWY gracz TRSa po przeczytaniu tego posta zrozumie o co tu tak naprawdę chodzi:)

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 13-10-2009, 10:20   

Nie ma kompletnych map, wszystko trzeba pościągać, część dodatków jest na dls, część musisz pościągać z zewnętrznych serwisów. Jak ci aktywują fct, to zostaw kompa na noc a na rano będziesz miał wszystko pobrane. Z tego co pamiętam mapa Sudety autorstwa Kilanzioma ma prawie wszystkie dodatki na dls.

Przemek77
super user

Wysłany: 13-10-2009, 10:39   

Niestety to jest taka licencja. Ideałem byłoby pogodzenie "ładności" i funkcjonalności TRS z rozpowszechnianiem dodatków do MSTS - gdzie jak ściagasz trasę to w całości - no ale jak widać nie mozna mieć wszystkiego.
Pościagaj trochę dodatków i spróbuj robić własne mapy - to chyba o wiele lepsza frajda, niż wyszkuiwanie brakujących kuidów po sieci.

kamil11 
user

Wysłany: 13-10-2009, 12:13   

Możecie podpowiedzieć jaki SP zainstalować i skąd go ściągnąć do wersji TRS2006 z Gazety Wyborczej?:)

I co warto jeszcze doinstalować poza całym stuffem z CMa?:)

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 13-10-2009, 12:31   

w gazecie wyborczej juz z byl SP z tego co pamietam... a dodatki?? sciagnij sobie to co jest na ptt u zgreda i to co pisza inni autorzy map

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

drstrach
znawca

Wysłany: 13-10-2009, 15:08   

Przemek77 napisał/a:
Niestety to jest taka licencja. Ideałem byłoby pogodzenie "ładności" i funkcjonalności TRS z rozpowszechnianiem dodatków do MSTS - gdzie jak ściagasz trasę to w całości - no ale jak widać nie mozna mieć wszystkiego.

Pozwolę sobie na mały off-top, ale nie zgodzę się z tobą Przemek, że rozwiązanie zaproponowane przez Auran jest do bani, IMHO jest dużo lepsze od tego w MSTS, gdzie niektóre dodatki miałem dopiero po ściągnięciu mapy. Oczywiście warunkiem jest, że wszystkie dodatki wiszą na DLS (innych map już nie ściągam). Wystarczy mieć FTC.

Przemek77
super user

Wysłany: 13-10-2009, 15:13   

Mnie - jako staremu MSTS-owcowi jednak bardziej pasuje metoda z MSTS. Może dlatego, że nie mogę pobierać plików z DLS (blokada ftp w jedynym miejscu w którym moge korzystać z netu - pracy).

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 13-10-2009, 15:20   

Ja mam inny powod dla ktorego paczki dolaczane do map nie maja sensu - aktualnosc zawartych tam dodatkow, przy dodatkach ktore sa w calej istocie niezmienne to ma sens, ale nie daj Boze jakis ze skryptem czy potem unowoczesniony to efekt bedzie taki ze autorowi beda zawracac glowe, bo cos nie dziala. A DLS akurat jest miejscem docelowym - i preferencje pojedynczego usera nie maja tu nic do rzeczy.

bazler71
zaawansowany

Wysłany: 13-10-2009, 16:51   

Dlatego jak sądzę polska scena dojrzewa do przesyłania na DLS - i dobrze - Kilan tworzy w zasadzie tylko z dodatków któe sa na DLS. Moja część Sudet też przejdzie lifting w tym kierunku. Minimapka którą zrobiłem też tego sie trzyma. Szybszy transfer jest np. na polskich stronach - gdzie w zasadzie na 3-4 skupiona jest wiekszość dodatków, które w części pokrywają sie z zawartością DLSu. Tak że jest pewien wybór i nie jest to rozwalone po 1000 stron na świecie. Chyba że ktos sie uprze wstawiać na swoje mapy portugalskie czy szwedzkie obiekty któe sa tylko na jednej stronie no to już trudno. Bywa :)

kamil11 
user

Wysłany: 13-10-2009, 18:57   

Mam pytanie: jak mam coś takiego

na koncie to:
- aktywowałem FCT i czekam na akceptacje po stronie PA?
- czy aktywowałem i już transfer powinien być ok?

Pytam ponieważ już czekam od wczoraj, a transfer jaki był taki jest - czyli kiepski:)

kamil11 
user

Wysłany: 13-10-2009, 21:48   

Ok dodam jeszcze, że w CMie wyświetla mi się ikonka FCT pisząc: pozostało 29dni... a transfer &^%*^*^%$%$ ;))

bym nawet kupił ten FCT, ale zapewne nikt nie da mi gwarancji szybszego transferu;)

kamil11 
user

Wysłany: 13-10-2009, 22:16   

Ok sorry za spam, właśnie dostałem komunikat: Status: First Class Access Active - jupi!!!:)))))))

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 13-10-2009, 22:22   

kamil11 napisał/a:

bym nawet kupił ten FCT, ale zapewne nikt nie da mi gwarancji szybszego transferu;)

Gwarancja jest, sam korzystałem z FCT po formacie, gdy straciłem wszelkie dodatki. Prędkość fakt nie była oszałamiająca, jednak można było poczuć poprawę podczas pobieranie plików ważących parę mega, w tym także paczek.

kamil11 
user

Wysłany: 15-10-2009, 11:34   

pysi napisał/a:
... Jak ci aktywują fct, to zostaw kompa na noc a na rano będziesz miał wszystko pobrane. Z tego co pamiętam mapa Sudety autorstwa Kilanzioma ma prawie wszystkie dodatki na dls.

Ściągnąłem mapkę Sudety (dwie wersje) i wszelkie dodatki, które były powiązane z nią, które sugerował CM. CM poinformował mnie, że kilkudziesięciu KUIDów nie może znaleźć na PA:)

Do tego zainstalowałem bardzo dużo dodatków ściągniętych z różnych serwisów i... mapki Sudet oraz Linia xxx nie ładują się w pełni - tzn nie mam wszystkich dodatków (TRS krzyczy o nie spełnionych zależnościach). Wogóle z ~15 mapek PL chyba dwie się ładują, a reszta ma nie spełnione zależności. Dodatki ściągałem z czołowych serwisów/portali o TRSie - około 2.5GB danych! Gdy chciałem, aby CM sam pobrał dodatki do tych map, które sugerował jemu TRS to CM stwierdził, że nie ma tych KUIDów na serwerze:)

nice:)

Lecz zagraniczne załadowały się bez problemy, może dlatego, że mapka zagraniczna na PA jest powiązana z dodatkami istniejącymi na PA:)

Paranoja!:)

ps: wole rozwiązanie z MSTS - nadmiar danych i grać, niż użerać się z nie działającymi w pełni mapami;)

adiitir
świeżak

Wysłany: 15-10-2009, 18:42   

A jak zarejestrowac sie wogule na tej stronie z auran ?

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 15-10-2009, 19:41   

w ogÓle nauczyć się pisać. Tego uczyli w pierwszej klasie szkoły podstawowej, czyli w wieku 7 lat.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 15-10-2009, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  

kamil11 
user

Wysłany: 15-10-2009, 19:54   

adiitir napisał/a:
A jak zarejestrowac sie wogule na tej stronie z auran ?

Tak, zarejestrowałem się - bez tego bym nie mógł korzystać w pełni z CMa:)

adiitir
świeżak

Wysłany: 16-10-2009, 12:28   

Sory za te błędy ale naprawde niewiem jak tam sie zarejestrowac pomózcie

Odpowiedz do tematu