Witam!
Mam zamiar szanownym userom przdstawić swoją pierwszą na tym forum mapę. Będzie to mapa fikcyjna w klimatach Polski. Będą zarówno szlaki spalinowe jak i zelektryfikowane.
Dzis pierwsza porcja screenów z odcinka Kolbowa--Sobierzyn.
Zaczynamy:
Kolbowa-końcowa stacja i jej widok ogólny-tu na część osobową
część towarowa i parowozownia
Głowica wjazdowa
I już jesteśmy na szlaku
Ostatni łuk przed stacją Sobierzyn
Wjeżdżamy do Sobierzyna (po lewej zakłady drzewne)
Sobierzyn
Wyjazd z Sobierzyna
No i to na razie tyle. Komentarze mile widziane (najbardziej te konstruktywne)
Pozdrawiam!
Bardzo umiejętna operacja teksturami. Już dawno takiej nie widziałem - a to zwykle naczelna nieudolność większości map - kiepskie zgranie tekstur. Tu jest to prowadzone iście bez zarzutu.
Klimat tego przywodzi mi na myśl rejon Zagórza/Łupkowa, a foty ze szlaku nie można się oprzeć wrażeniu że jedziemy Zakopianką albo odcinkiem Nowy Sącz - Chabówka.
Dzięki za pozytywne opinie! Co do tex pod wiaduktem to fakt przyznaję że zapomniałem o tym i oczywiście poprawię. A klimat--faktem jest że troche czerpałem z okolic Zakopanego czy Chabówki. Co do płynności to mapę robie posiadająć taką konfigurację:
Athlon X2 5200 2xGeForce 8600GT (w sumie 1Gb ramu) i 4 Gb ramu DDR2. I u mnie to chodzi dosyć płynnie bynajmniej na razie--hi hihi!
Pozdrawiam!
Heh....Śliczna mapka :D Pełna dobrze dobranych dedali, świetny klimat i nie ponuro ;) To jest to co najbardziej lubię ;)W sumie błędów się nie dopatrzyłem.Powodzenia w dalszych pracach.
Witam!
Dziś kolejna porcja screenów z mapy.
Wyjazd z Sobierzyna w kierunku Sośnicy-Zdroju
Kilka screnów z odcinka Sobierzyn-----Sośnica-Zdrój
Widok na Sośnicę-Zdrój--tu zaczyna się zelektryfikowana część szlaku
I tak się prezentuje kolejny odcinek.
Pozdrawiam!
_________________ Nil satis nisi optimum.
Ostatnio zmieniony przez jamie78 31-10-2009, 11:40, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-10-2009, 11:46
Stary niezłe szaleństwo. Czegoś podobnego nie widziałem jeszcze nigdy w Polsce.
Szczególnie zwracam uwagę na operację otoczeniem w każdym calu na odcinkach krajobrazowych. Co prawda widać że dużą rolę odgrywa wyciągnięcie na maxa wszystkich odległości rysowania, ale naprawdę mistrzowsko prezentuje się zestawianie roślinności, tekstur, cieni itp. Na poziomie dotąd u nas nie spotykanym.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 31-10-2009, 12:01
Opad kopary O_O
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 31-10-2009, 12:11
Niektórzy szukają nowego stylu, weny, a inni wyskakują z takimi oto...cudami, nie no szok totalny. Co prawda nigdy nie lubiłem tego typu teksturowania, które miejscami jest dość kontrastowe, ale tutaj... w połączeniu z dodatkami efekt jest boski ;)
Zastanawiam się właśnie czy go wymienić czy nie. Zobaczę jak pójdzie podmiana bo te mosty RTS są troszke problematyczne jeśli idzie o podłączenie do torów. Zresztą za kilkaset metrów jest most z RTS i wygląda ....chyba wymienię na RTS!
_________________ Nil satis nisi optimum.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 31-10-2009, 12:21
Chyba ze, jeśli chcesz trochę urozmaicić infrastrukturę, pobaw się mostami KilanZioma. Napewno przy odrobinie inwencji utworzysz coś ciekawego ;)
Mapa jest kapitalna. Świetne zestawieniu tekstur, bardzo dobry dobór dodatków. Nie tylko jeździć.
Widzę także wzornictwo na Wiśle Głębcach w Sośnicy Zdrój. Mam 2 sugestie. Jeśli linia ciagnie się dalej warto dodać by 1-2 tory towarowe. http://www.fotosik.pl/pok...f8141bd10c.html Semafory po lewej ustaw w jednej linii. Ukres mają w tym samym miejscu.
Fakt wzorowałem sie na Wiśle. Semki poprawie a co do torów towarowych to nie bardzo wiem jak by je upakować bo na planie ich nie było i nie wiem jak to zrobić. Jakieś sugestie mile widziane.
A na przykład po lewej stronie. Możesz przesunąć o 2-3m skarpę i wsadzić 2 tory oo długości 500m http://www.fotosik.pl/pok...f8141bd10c.html Na lewej krawędzi peronu dasz jakąś barierkę żeby były to tory stricte towarowe. Na planie Głębiec nie ma towarowych bo jest to stacja końcowa. Przy żeberku na wyjeździe można nawet dodać jakiś magazyn i starą zrujnowaną szopę 2-3 stanowiskową, żeby było to miejsce gdzie widoczna była zmiana trakcji ze spalinowej na elektryczna.
No to powolutku prace idą dalej. Dziś kilka kolejnych screenów z odcinka Sośnica-Zdrój --Doły:
-wyjazd z Sośnicy-Zdrój w kierunku Dołów
kilka ujęć ze szlaku:
Wjazd na przystanek Doły
...i sam przystanek
Tyle na dzisiaj. Wysokie góry juz za Nami, teraz wzgórza i pagórki.... ale to już w następnym odcinku!
Pozdrawiam!