Buduje sobie mapkę linii Bąków - Wrocław Gł ( jak się uda, bo porzednia padła). I teraz do żeczy - w stacji Kluczbork postawiłem semafory wyjazdowe i wszystkie działają, poza tym z toru nr. 1. Na nim wyświetla się cały czas na przemian sygnał "Stój lub Wolna droga ze zmniejszoną prędkością" (miga), a jak się na niego najedzie myszą to pokazuje się napis:
"Linia się kończy, albo jest zamknięta, lub Następny odcinek pozbawiony jest sygnalizacji", nawet jak semafor przesunę za przejazd - na szlak.
Ten tor jest torem stałym, a za tym "słupem" jest most modułowy, trzy rozjazdy i przejazd ZWD 4T 90 stopni, ale nawet jak je usunę i wstawię zwykły tor to i tak się nic nie zmienia i nie wiem co jest grane z nim bo w przeciwnym kierunku po torze nr. 2 jest wszystko tak jak powinno być. A i z innych torów stacyjnych nie ma problemu.
Sprawdziłem połączenie toru na całym odcinku i wszystko jest dobrze a on cały czas pokazuje tą 'choinkę". Może ktoś coś takiego już przerabiał?
Dodatkowo podaje linki do zdjęć tego słupa.
http://www.fotosik.pl/pok...48e650112f.html http://www.fotosik.pl/pok...7878cf2a88.html
Pomógł: 118 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 07-04-2008, 21:03
Dobrze by było gdybyś sygnalizacje V2 zmienił na Erniego V3 ( dostępna na jego stronie ). Konfiguracja zwrotnic się przyda, a mało tego takie zawirowania to w Geodecie często występują :)
jeżeli semafor wariuje, to następny odcinek musi być rzeczywiście pozbawiony sygnalizacji - postawienie kolejnego semafora powinno rozwiązać kłopot
ps. ciekawie wygląda to na semkach kształtowych ;)
Dziękuje wszystkim za pomoc, ale okazało się iż problem był gdzie indziej, był błąd w moście położonym parę kilometrów dalej. Polegał on na błędzie w połączeniu podwujnego toru z takim mostem. Musiałem żle połączyć, a nie było tego widać. Położyłem od nowa tor i z mostem łączyłem torem pojedynczym, i teraz jest już dobrze. Ciekawi mnie jeszcze tylko dlaczego pociągi w tym miejscu nie wykolejały się, wczoraj to sprawdzałem przejeżdżając ten odcinek i było na linii wszystko dobrze jak mi się wydawało.
Myślę iż można temat zamknąć, i poprostu przy tworzeniu map nie można popadać w rutynę.