Wysłany: 08-05-2008, 17:06 Problem z parowozem Tkt 48 Sir_M
Skład pociągu Tkt 48 i 20 res cd załadowanych drobnicą.Tryb kabinowy. Sygnalizacja do prób raz czeska, raz polska
Maszynista AI ma jechać ze stacji A do B.
Wjazd do stacji B - 40km/h. Na torze na który ma wjechać jest ustawiony znacznik do którego ma dojechać i tam się zatrzymać, potem ma objechać skład. Tor ma długość około 700m. Znacznik jest ustawiony zaraz na początku toru na który ma wjechać. Od semafora wjazdowego do stacji B do znacznika to około 300m. Efekt jest taki, że pociąg zatrzymuje się po przejechaniu około 1500m od semafora wjazdowego, czyli wyjeżdża mi za semafor wyjazdowy. wskazujący sygnał stój. Jak zmieniłem lokomotywę na SM 42 Sir_M, to funkcjonuje wszystko dobrze, tak samo czeski 754. Jedynie jak zawsze późna reakcja na sygnał 40km/h na semaforze. (Prędkość poruszania się składu z Tkt 48 pomiędzy A i B 80km/h)
Pytam od czego to wszystko zależy, Czemu AI przewala semafory na stój.
Po zapięciu lokomotywy PB-15 jeszcze inna reakcja.
Pociąg wjeżdżając do stacji B zwolnił nie do 40 km/k tylko do 1km/h i tak się dalej
poruszał. Z kąd się biorą takie różne reakcje taboru na jedną identyczną sytuację.
I jeszcze jedno pytanie: Gzie można znaleźć User Activity Creation Guide bo mój plik
dostarczony z grą ma tylko 2 strony
Czy w DCC zachowuje się wszystko identycznie ?
Dlaczego nie dajesz znacznika na końcu ( tylko na poczatku ) toru na ktory wjezdzą sklad do oblotu ?
Polecenia wydajesz w geodecie w sesji , czy online w maszyniście ?
Dostajesz informacje o minięciu prze AI sygnalizatora " na stój" i powrocie za 10 s do rozkladu ?
Skoro dzieje się to tylko przy TKt 48 chyba można by bylo tutaj upatrywać winę , być może w enginespec lub innym miejscu w configu coś " siedzi "
AI potrafi byc głupi jak but i szukac najkrotszej drogi ( tylko tak mu się wydaje :) ) do danego znacznika ignorując trackmarki i semafory , albo jezdzic w te i nazad po stacji i zajeżdzajac w kazdy kąt zanim znajdzie wlaściwy kierunek czy trackmark .
Ostatnio zmieniony przez irekec 08-05-2008, 18:49, w całości zmieniany 1 raz
W DCC nie próbowałem. Polecenia były online, wydawane w stacji początkowej. Znacznik musiałem przesunąć bo się składy nie wyrabiały z hamowaniem (metodą prób i błędów).
Enginespec podmieniałem z innych lokomotyw i dalej jest tak samo cały czas. Wynika z tego, że AI nie wykorzystuje tu enginespec, bo zmieniałem również parametry porównując z innymi lokami i zawartością z CCG na temat loków. Kombinuję już tydzień czasu i nie wiem już nic z tego.
Informacje o przejechaniu semafora na " stoj " rozumiem otrzymujesz ?
Probowaleś sama tekatke odinstalowac i powtórnie zainstalować ?
W wolnej chwili sklece jakis podobny układ torowo - stacyjny i sprawdzę jak ta tekatka zachowuje się u mnie .
Spróbuję zainstalować ją jeszcze raz, o samaforze przejechanym na stój - tak dostaje informacje. Jest jeszcze taki szczegół, jak wjeżdża na tor na którym jest znacznik i jak na niego najeżdża to na chwilkę pokazuje się to pokrętło z DCC.
Poprawka - nie ma komunikatu o przejechaniu semafora wyjazdowego w stacji B. Znacznik znika po przejechaniu, czyli AI go zaliczył. Zainstalowałem jeszcze raz i to samo. Ściągnąłem z DLS parowóz BR78 i pięknie hamuje, szybciej reaguje na semafor wjazdowy ustawiony na 40km/h. No i zatrzymuje się w normie. A tkatka dalej nie.
Parowóz już działa dobrze po zmianie parametrów w enginespec. Nie wiedziałem, że trza za każdym razem wykasować loka, zainstalować ponownie i nanieść poprawki poprawki a potem dopiero odpalić trainza. Dzięki za odzew. Ale tak czy inaczej to oryginalne enginespec jest nie dobrze skonfigurowane.
Czy po każdej zmianie w configu kasowaleś pliki " chump" ? Jeżeli tego nie zrobisz to TRS Będzie " jechał " na starych ustawieniach pliku config . Co do samej TKt48 - potestowalem ją troche i faktycznie , tak jak większosc wyrobow Sir_M -a ma enginespec nie do AI , tylko do " recznego " prowadzenia wlaśnie . Zbyt dluga droga hamowania dla AI powoduje takie a nie inne zachowania , wlącznie z zaladunkiem / rozladunkiem przemyslu ( cosik wspominałeś pamiętam ) . Osobiscie dla AI modyfikuje enginespec wybranych modeli wg zasady : powolny rozruch - dosc ostre hamowanie - tak aby w zalezności od masy pociągi nie rżnely semaforow , rozjazdow i siebie nawzajem :)
"...Czy po każdej zmianie w configu kasowaleś pliki " chump".." Dzięki za przypomnienie bo właśnie o tym zapomniałem a to podstawa szybkiej modyfikacji parametrów. A dla AI to właśnie tak zrobiłem "wolny rozruch i ostre hamowanie". Dzięki za pomoc i uważam, że temat można zamknąć.
I jeszcze jedno : czy stosujesz niewidzialne ( bądż widzialne / lub konfiguracja prędkości na sygnalizatorach ) ograniczenia prędkości przy wjazdach na " na bok" i bardzo ważne ! - przed interaktywnym przemyslem ? dla przemyslu AI najlepsze jest ograniczenie do 15km przed nim - przy tym ograniczeniu nawet tekatka wyrabia się spokojnie , jak również przy wjazdach składów aby nie przejechać semaforów . Przy wjazdach na stacje mozna zastosować rownież przed wlaściwym trackmarkiem jeden dodatkowy w odległości np 150m dla wytracenia przez AI prędkosci , polecając AI aby jechał do niego czekał ( w biegu) np 5 s i nastepnie " podciągnąl do wlaściwego trackmarka . Aby AI jak najmniej głupialo potrzebuje prowadzenia czasami jak po sznurku poprzez zwiększenie ilości trackmarkow .
z tym tracmarkiem z chwilowym postojem to bardzo dobry pomysł, sygnalizacje mam prędkościową czeską bo mapa jest w stylu "czeskim". Sygnalizacja ich to horror w porównaniu z naszą. Nasza lepiej się spisuje-normalnie można ją konfigurować. Ale ma sentyment do czeskich kolei. A przed interaktywnym przemysłem stosuje słowackie niewidoczne ograniczenia prędkości i mam je ustawione na 7km/h. To gwarancja załadowania wszystkich wagonów typu kłody, drobnica, przy 15km porywczy AI ładuje co drugi wagon. 5km/h powoduje totalne ogłupienie AI - nie chce jechać. Chyba chce pilota.
Tak, właśnie dla tego mam na 7km/h ustawione, ale mam pytanie:
Czytam CCG i który parametr z configu engine odpowiada za "moc" lokomotywy?
Czy tylko "resistance". CCG za bardzo nie wyjaśnia parametrów, jest napisane w stylu tak ma być i nie pytaj dlaczego. I jakie znaczenie ma "maxvoltage"??? (chodzi mi o tryb kabinowy ale dla AI)
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 10-05-2008, 09:29
Dla AI tak naprawde wazne sa dwa parametry:
"maxaccel" i "maxdeccel" - pierwszy odpowiada za start drugi za hamowanie. Dla poprawnego hamowania to ten drugi powinien bujac sie kolo wartosci 90000 - 150000 dla lokomotywy (pomijam jak to wyglada wtedy ze pociag staje "deba") zeby hamowac tak ze nie rznie semaforow. Z pozostalych parametrow to jedynie "resistance" a raczej moje zabawy z nim daly jakies efekty, bo przy wartosci 5 danej do wagonow to EP09 wyla jak zarzynane prosie :D