FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Tata Muminka
08-05-2011, 20:27
TS12 pierwsze wrażenia.
Autor Wiadomość
drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 00:02   TS12 pierwsze wrażenia.

W sobotę popełniłem ten błąd, zasiliłem kangury zastrzykiem gotówki i zakupiłem sobie TS12.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to lepsze działanie taddeamon, już nie siedzi w nieskończoność w pamięci, tylko ładnie po zamknięciu Trainz się zamyka, wreszcie chłopakom udało się coś skończyć :-)
Co do samej gierki, to raczej nie polecam zakupu drogą elektroniczną, ściągnięcie tych 6GB przy transferze ok 300kb/s to jakaś masakra, jak zwykle N3V ma problem z serwerami.
Sama gierka, jak to gierka, wygląda jak TS2010, choć wydaje mi się że działa lepiej od TS2010 (UWAGA! to może być mylna sugestia ;-) ).
Dźwięki rzeczywiście lepiej brzęczą, nawet można zauważyć pewną przestrzenność (na Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio), ale bez rewelacji.
Mapek jest dokładnie tyle jak chłopaki napisali w sklepie, czyli:
- Balezino - Mosti
- Debrecen - Nyiregyhaza
- ECML Kings Cross - Newcastle
- Mojave Sub Division
- Municipal Transit Railway
- Norfolk & Western - Appalachian Coal
- Northeast Corridor - Wilmington To Philadelphia
- Southern China
Więc brakuje staroci (wreszcie). Niestety IMHO grywalne są tylko dwie: Balezino - Mosti (rosyjska) oraz Mojave Sub Division (USA, Tehachapi Pass, na południe od Gór Skalistych). Osobiście miałem smaka na Norfolk & Western - Appalachian Coal, ale okazało się że mapa to dno kompletne. Mapki chodzą płynnie i mają fajnych parę sesji (w Mojave Sub udało mi się rozerwać skład, szkoda tylko, że to był koniec gry, nie zobaczyłem efektów :-) ).
Dodatki, mimo że N3V napisał w FAQ, że ma nie być już więcej staroci, to niestety trochę jeszcze tego śmiecia zostało, doszło oczywiście trochę nowości (z tego co zauważyłem to jest sporo obiektów Denloga) ale głównie takich, które można ściągnąć z DLS. Za to tabor zmienił się prawie diametralnie, co prawda zostało trochę śmiecia z Trainz 1 z nieśmiertelnymi wagonami OBB (to to prawie :-) ) ale doszło kupę stuffu rosyjskiego (chyba wszystko z trainup.com), węgierskiego (jest jedna mapka) i trochę amerykańskiego, innego nie sprawdziłem, bo nie ma na czym.
Ogólnie rzecz biorą, to jak ktoś nie chce się użerać z patchowaniem TS2010 to TS12 to niezłe rozwiązanie (pewnie do czasu jak wejdą pierwsze poprawki :-) ), myślę że nawet przy przesiadce z TRS2006/TC można teraz pominąć TS2009 i 2010 i kupić od razu TS12 (oczywiście jak się pojawi w Polsce), tylko uwaga, nie ma już trybu kompatybilnego, więc wszystkie dodatki żeby działały muszą być poprawione do standardu TS2009+.

No i zapomniałem o obrazku, słynne zdjęcie satelitarne :-)

Przyznacie, że przydatny dodatek ;-)
Ostatnio zmieniony przez drstrach 18-04-2011, 00:07, w całości zmieniany 2 razy  

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 18-04-2011, 09:11   

Pytanie... czy cienie rzucane przez tabor są także wyświetlane na składzie który stoi zaraz obok? No i oczywiście czy jest możliwość podpinania ich do reszty typów dodatków.

drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 10:16   

zgred napisał/a:
czy cienie rzucane przez tabor są także wyświetlane na składzie który stoi zaraz obok?

tak, nawet na sobie samym, z tym że ilość poligonów cienia jest ograniczona do 1000 poligonów (powyżej tej liczby cień zastępowany jest przez box-a), Wynika z tego, że do cienia trzeba będzie robić nowy model.

zgred napisał/a:
No i oczywiście czy jest możliwość podpinania ich do reszty typów dodatków.

Dalej nie.
Polecam poczytać ten wątek: http://forums.auran.com/t...ead.php?t=71485

McDreamy
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 12:59   

Nie da się jakoś pominąć tej automatycznej podmiany drzew? Przecież przez to nie da się grać w mapki stworzeone na wcześniejszych wersjach. Np. takie Sudety Piotra, przecież te drzewa 3d oszpecą całą mapę.

drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 13:06   

Cameron napisał/a:
Nie da się jakoś pominąć tej automatycznej podmiany drzew? Przecież przez to nie da się grać w mapki stworzeone na wcześniejszych wersjach. Np. takie Sudety Piotra, przecież te drzewa 3d oszpecą całą mapę.

I tak bilboardtrees wyglądają w TS12 paskudnie, więc nawet jakby się dało to szkoda zachodu.

Aha, może Pofig, albo ktoś inny stworzy jesienne drzewa 3D, a wtedy taka podmiana może dać całkiem niezłe efekty (proponuję zobaczyć mapę East Kentucky 3 poprawioną przez Pofig-a).
Ostatnio zmieniony przez drstrach 18-04-2011, 13:08, w całości zmieniany 1 raz  

McDreamy
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 13:30   

lecz wtedy jest to podmiana na własną ręke prawda? Jednym słowym kupując 2012 musimy się pożegnać ze wszystkimi mapami nie zrobionymi na standard 2012. A jak ma sprawa z trawą skoro drzewa są podmieniane? Wszystie drzewa to speedtrees czy zwykłe 3d też są?

drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 13:42   

Cameron napisał/a:
A jak ma sprawa z trawą skoro drzewa są podmieniane?

Trawę też pewnie trzeba podmienić, o dziwo w mapach wbudowanych jest jeszcze zielsko starego typu (trawa, krzaki itp)

Cameron napisał/a:
Wszystkie drzewa to speedtrees czy zwykłe 3d też są?

Zwykłe 3D są cięższe od SpeedTreez, na dalszym planie SpeedTreez to w zasadzie BilboardTrees (a nawet lepiej, bo są lżejsze).

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 18-04-2011, 14:22   

taddaemon i opróżnianie cache - te 2 rzeczy mnie przekonują i chyba szybciej niż za miesiąc wycisnę z portfela kasę. Dźwięk też jest kuszący :-) Strachu, a używasz oryginalnego stukotu czy go wyłączyłeś? WTS12 jest lepszy? Taki sam?

drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 14:46   

samplaire napisał/a:
Strachu, a używasz oryginalnego stukotu czy go wyłączyłeś? WTS12 jest lepszy? Taki sam?

Jeszcze tak daleko nie doszedłem, na razie to tylko kilka testowych jazd, ale ten oryginalny brzmi nieźle. Co do zakupu, to jeśli masz do wyrzucenia te 150 zetów (ja akurat przesunąłem środki z dodatku do FSX na TS12 :-) ) to kupuj, choć pewnie polska wersja będzie kosztować koło 80 zetów (jak zwykle).

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 18-04-2011, 16:16   

Doktorze - narobiłeś smaku tą "parszywą" DWUNASTKĄ to teraz poradź. Od prawie dwóch tygodni przenoszę dodatki z 2010 do 2010 na nowym komputerze. Wstrzymać tą "akcję" i czekać na 2012 czy nie ?

drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 17:06   

EU 04 napisał/a:
Wstrzymać tą "akcję" i czekać na 2012 czy nie ?

Nie wiem :-) , jeśli już zainstalowałeś wszystkie poprawki, to myślę, że możesz przenosić do TS2010. Następne przenosiny mają być podobno proste, wystarczy zaimportować dodatki z folderu local i dać info dla CMP żeby nie zastępował dodatków. Ale... no właśnie, sam jeszcze tego nie robiłem, i jakoś w najbliższym czasie nie mam zamiaru tego robić (pobawię się tym co jest :-) ), a prócz tego jest jeszcze za wcześnie żeby cokolwiek o TS12 powiedzieć (napisać) więcej, w sumie to świeża wersja. Ja kupiłem tą wersję z nudów i z głupoty (starczej :mrgreen: ) ale także dlatego, że mam dosyć instalowania poprawek do TS2010 (3 x 2-3 godziny to istne marnotrawstwo czasu).

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 18-04-2011, 19:12   

I znowu temat ku podniecie nowym gniotem tylko dlatego że jest nowy...przecież nie pogracie sobie w żadną albo prawie żadną Polską mapę na tej wersji.

*żeby nie było, zanim ktoś taką zbuduje, to będzie kolejna wersja która zmusi autora do tylu przeróbek że oleje Trainz (bo nikogo *sory za słowo* nie pojebało żeby umrzeć przy poprawkach bo auran wymyśla nowe bajery).

Tyle w kwestii nowego przeboju.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 23:47   

Istotna dla mnie sprawa - SpeedTreez są brzydkie (moje zdanie - szanuję zdanie innych!). Koszmarnie brzydkie w porównaniu do zwyczajnej roślinności - przykładowo Denloga i spółki. Przy uzupełnieniu jej JVC i FMA, SpeedTreez absolutnie nie mogą się równać z klasyką. Wyglądają sztucznie, zupełnie jak plastikowe drzewka z makiety. A ja się chciałem bawić w kolej realną, przynajmniej jeśli chodzi o krajobraz.

Wyobraźcie sobie mapę Krzyśka (Siedlce - Ostrołęka) po zmianie na SpeedTreez - prawdziwy koszmar i przykład jak zmienić arcydzieło w parującą kupę g****.

Podsumowując: dla mnie ta wersja jest zdyskwalifikowana, zanim jeszcze na nią dobrze spojrzałem.

Amen.

drstrach
znawca

Wysłany: 18-04-2011, 23:56   

Nie wszystkie SpeedTrees są brzydkie, trochę tego przejrzałem i spokojnie można parę wybrać, nie wspominam już drzew w innych grach (zobacz sobie SpeedTreez w Armie2). Mi osobiście bilboard trees nigdy się nie podobały, bo wyglądały właśnie jak atrapy drzew w teatrze, myślę, że SpeedTreez to krok w dobrym kierunku (choć na pewno jeszcze nie ideał).

Wujek 082
znawca

Wysłany: 19-04-2011, 00:17   

No ok - na pewno nie widziałem i nie sprawdzałem wszystkich osobiście, więc nie do końca powinienem wysuwać własną opinię. Niemniej to co widziałem do tej pory (wraz z bardzo ładnymi screenami Sury) wciąż moim zdaniem nie wygrywa z tradycyjną roślinnością.

Jak się pojawi coś, co będzie przypominać prawdziwe drzewa, to wtedy będzie to pierwszy krok, bym spojrzał w ogóle w kierunku tej gry ;)

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 20-04-2011, 00:07   

Ja używam drzew pofig/ultratreez - oczywiście pewien wybór - pozmniejszałem tekstury (bo pełne wersje czasem powodowały niewyświetlanie całych połaci lasu), czasem trochę zielony kolor pozgniliłem i porobiłem trochę przeróbek całych obiektów tak, że mam i krzaki i drzewa z jednej parafii. Są niektóre trawy jvc takie speedtree, ale billboard, tylko się ustawiają do kamery i nie widać krzyży - właśnie na ich podstawie i na podstawie koron drzew porobiłem takie rzeczy. Nie nadają się do wydania, ale jak przyjrzycie się moim screenom do dodatków, to zazwyczaj je widać. Jak chcesz, 082, to mogę popatrzeć które drzewa używam i Ci wyślę spis kuidów (wszystko jest na dlsie), ale to dopiero w maju, bo teraz spoglądam na TSa tylko poprzez forum - brak czasu...

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 22-04-2011, 17:11   

drstrach napisał/a:
zgred napisał/a:
czy cienie rzucane przez tabor są także wyświetlane na składzie który stoi zaraz obok?

tak, nawet na sobie samym, z tym że ilość poligonów cienia jest ograniczona do 1000 poligonów (powyżej tej liczby cień zastępowany jest przez box-a), Wynika z tego, że do cienia trzeba będzie robić nowy model.

No to bardzo cieszy mnie ten fakt :) Zacna sprawa.
1000poly to i tak spoko. Chyba sie do tej pory mieściłem w tej liczbie :)

drstrach
znawca

Wysłany: 22-04-2011, 18:00   

zgred napisał/a:
1000poly to i tak spoko. Chyba się do tej pory mieściłem w tej liczbie :)

Wiesz niektórym nie starcza :-) , a i tak podejrzewam, że do cieni będzie teraz trzeba robić nowy mesh z odpowiednio przemyślaną bryłą, tak żeby starczyło poligonów na np. na sprzęgi, bufory, czy na barierki.

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 22-04-2011, 19:16   

Tak po dłuższym zastanowieniu, myśle że będzie mało 1000poly... Skoro cień w taborze wyświetla się na danym modelu to fajnie było by tak jak piszesz uwzględnić w nim poręcze, bufory itp rzeczy. No nic... po maturkach przyjrze się temu tematowi bliżej i zobacze co to warte :)

drstrach
znawca

Wysłany: 22-04-2011, 20:14   

zgred napisał/a:
Tak po dłuższym zastanowieniu, myśle że będzie mało 1000poly

Napisałem Ci, że model cienia trzeba będzie robić od nowa, np. barierki składające się z walca o 3 ściankach (albo nawet plane z 2), więc przy robieniu cienia dojdzie dodatkowa robota.

drstrach
znawca

Wysłany: 23-04-2011, 20:14   

Ktoś się kiedyś pytał ile osób może grać w sesjach multiplayer, dziś zobaczyłem taką sesję:

Jak widać ilość graczy to 37, niezły tłok się robi :-)

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 23-04-2011, 20:16   

Doktorek mapy dowolne byle obie strony mialy czy trzeba na ichniej?

drstrach
znawca

Wysłany: 23-04-2011, 20:20   

Alana napisał/a:
Doktorek mapy dowolne byle obie strony miały czy trzeba na ichniej?

Wszystkie dodatki do mapy (łącznie z taborem) muszą być na DLS albo być wbudowane. Niestety w przypadku naszych map to spore ograniczenie, bo nawet jeśli dodatki do mapy są na DLS to z taborem już jest problem (chyba tylko Kilan większość swojej produkcji tam umieścił).

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 23-04-2011, 20:23   

Aby stonka byla...

drstrach
znawca

Wysłany: 23-04-2011, 20:23   

Alana napisał/a:
Aby stonka byla...

Brak

Odpowiedz do tematu