Wysłany: 29-09-2011, 13:58 Będą nowe tory na Hel i do Kościerzyny
Przebudowę wykona włoska firma Salcef Costruzioni Edili e Ferroviarie. Umowa obejmuje remont torów z Redy do Helu i z Gdyni do Kościerzyny.
W ramach współfinansowanego ze środków unijnych projektu przebudowane zostaną nie tylko tory, ale także przystanki, które mają być wygodniejsze dla pasażerów. Najważniejsze jest jednak skrócenie czasu przejazdu. Dzięki inwestycji prędkość pociągu na trasie do Kościerzyny wzrośnie o 20 km/h, a do Helu maksymalnie o 40 km/h. Pozwoli to skrócić czas przejazdu o 15-25 minut.
Prace zaczną się jesienią 2012 roku, więc podróżni muszą zacząć liczyć się ze sporymi utrudnieniami. Trasy zostaną bowiem całkowicie zamknięte, kursować będzie komunikacja zastępcza. Potrwa to niemal dwa lata.
- Taki zakres prac pozwoli pasażerom podróżować w pełnym komforcie - zapewnia Ewa Symonowicz-Ginter z Centrum Realizacji Inwestycji PKP Polskie Linie Kolejowe SA. - Ta wielomilionowa inwestycja pozwoli również skrócić czas przejazdu, gdyż pociągi będą mogły osiągać znacznie większe prędkości. Dotychczas było to do 90 kilometrów na godzinę, zaś po gruntownej modernizacji prędkość pociągów wzrośnie nawet do 120 kilometrów na godzinę - zapewnia.
Inwestycja na trasie do Kościerzyny pozwoli też na otwarcie nowych linii. Zmodernizowany i zautomatyzowany zostanie bowiem węzeł w Glinczu, gdzie linia 201 z Gdyni do Kościerzyny przecina się z trasą Lębork - Kartuzy - Pruszcz Gdański. Dzięki temu możliwe będzie uruchomienie trasy Gdynia - Kartuzy oraz Gdańsk - Kartuzy, co scali Kolej Metropolitalną.
Wysłany: 29-09-2011, 21:15 Re: Będą nowe tory na Hel i do Kościerzyny
marcinbinio napisał/a:
Zmodernizowany i zautomatyzowany zostanie bowiem węzeł w Glinczu
Ychy. Zmodernizowany, czyli po mojemu unowocześnione będzie to, co już tam jest. Czyli spodziewajmy się niebieskiej trawy wyciętej w "szyny" - logo PLK.
Dla niezorientowanych: "węzeł w Glinczu" to to samo co np. Yeti. Prawie. Yeti niektórzy widzieli, węzeł też. Z tym, że na istnienie węzła są dowody rzeczowe Tenże "węzeł" nie istnieje już od (oidp) 1993 roku. PLK rozebrała, bo modne były wówczas Trzy Słowa PKP: "to jest zbędne". No to zwinęli. Mimo, że jeździły pociągi do Kartuz (po zwinięciu przez Somonino z oblotem). Więc modernizacja (poprawa stanu istniejącego) może oznaczać już wspomnianą wymianę trawy na niebieską albo prostowanie okolicznych krzaków. A rozjazdy trzeba odbudować, bo ich nie ma od prawie 20 lat...
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 29-09-2011, 21:26
Dokładnie tak jak piszę Radek. Chciałem napisać w podobnym tonie ale nie chciałem być zrzędliwy :D
Tam na chwile nie ma żadnego węzła, posterunku ani niczego podobnego. Dwie linie (D29-201 Gdynia - Kościerzyna - Bydgoszcz oraz D29-229 Pruszcz Gdański - Kartuzy - Lębork) zbliżają się do siebie na odległość paru metrów ale na chwilę obecną nie łączą się ze sobą, nie ma między nimi żadnego połączenia. Idą przez kilkaset metrów równolegle a następnie każda idzie w swoją stronę. Jedyne co tam można zrobić to odbudować rozjazdy i posterunek (nawet jak będzie zdalnie sterowany). Bo pisanie o odbudowie jako o modernizacji jest nieporozumieniem. Moderna by mogła być wtedy i tylko wtedy gdyby rozjazdy były przerabiane z 40 km/h na powiedzmy 60 czy 80 km/h.
No ale tak to jest jak dziennikarzyna pisze na temat o którym nie ma pojęcia, taki ich zawód a ciemny lud wszystko kupi ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-09-2011, 22:36 Re: Będą nowe tory na Hel i do Kościerzyny
marcinbinio napisał/a:
Prace zaczną się jesienią 2012 roku, więc podróżni muszą zacząć liczyć się ze sporymi utrudnieniami. Trasy zostaną bowiem całkowicie zamknięte, kursować będzie komunikacja zastępcza. Potrwa to niemal dwa lata.
To co oni tam do k nędzy będą robić??!! Półwysep usypywać od nowa??!!
W lato 2015 roku nikt już ponownie nie skorzysta z kolei bo każdy już dawno zdąży się od niej odzwyczaić. Współczuję też osobom którym przyjdzie do głowy pomysł wypoczynku w wakacje 2013 i 2014. Szykuje się niezły burdel na półwyspie...
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Wysłany: 29-09-2011, 22:58 Re: Będą nowe tory na Hel i do Kościerzyny
SP45-166 napisał/a:
W lato 2015 roku nikt już ponownie nie skorzysta z kolei bo każdy już dawno zdąży się od niej odzwyczaić.
PKP IC już zaczęło zniechęcać ludzi do podróży na Hel - OIDP jeden sezonowy pociąg w to lato był skrócony do Władysławowa, bo w poprzednim sezonie były takie zapełnienia, że we Władysławowie nie było miejsc nawet w toaletach Do tego targanie składów 8-9 pudeł za pomocą jednej SM42. Parę razy widziałem w składzie wagon z klimatyzacją - nie muszę chyba pisać co to oznacza przy braku zasilania sprzęgu ogrzewczego. (Dobrze, że w tym roku nie było za dużych upałów.) Oczywiście nie wynajmą SU46 od Cargo czy SP32 od PR bo poco. Dla IC linie niezelektryfikowane to zbędny balast. Oni najchętniej by wszystko wycieli do Gdyni - ten remont im na to pozwoli
Ostatnio zmieniony przez marcinbinio 29-09-2011, 22:59, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 30-09-2011, 09:58
No nic tylko pogratulować Wam "udanej" inwestycji kolejowej. Oprócz trawy na niebiesko i wyprostowanych krzaków dostaniecie także przystanki typu tramwajowego, plastikowe cudo architektury. Będzie się pięknie komponować z nawierzchnią peronów w oczojebnym kolorze. Całość uzupełnią ekrany akustyczne/ konieczne przy tak szalonych prędkościach/ wspaniale komponujące się z krajobrazem. Powiadacie 15-25 minut, czyli wychodzi, że minuta będzie kosztować około miliona: naprawdę drobiazg. Nareszcie zaczynacie dorównywać reszcie kraju, która plastikiem stoi i plastikiem jeździ. Plastik jest nieśmiertelny. Dzięki takim wiadomościom od razu lepiej się czuję, bo takie Opole Zachód dotrze do Was.
Co do pismaków to nie miejcie do nich pretensji, nie każdy kumaty w kolejowych klockach. Oni znają jedną stronę medalu i takową przekazują. Może spróbujcie ich oświecić i przedstawić drugą stronę medalu
Jest jeszcze wersja optymistyczna, to dopiero po 2012 roku, czyli i Wy, i ja możemy się cieszyć normalną koleją, bo jak przepowiadali Majowie .....
Wysłany: 30-09-2011, 10:28
Ryszard, nie bierz tyle :D
Co do samej moderny linii to mam mieszane uczucia, z jednej strony fajnie że się coś robi, z drugiej strony nie zawsze to pierwsze robi się z głową. Ta linia - jak każda w Polsce - ma wiele charakterystycznych miejsc, najbardziej charakterystycznymi punktami są dworce których styl nazywa się Bydgoszcz - Gdynia, zaprojektował je inżynier którego na chwilę nazwiska zapomniałem. Podobnie ma się sytuacja z peronami i z milionem innych szczegółów. Jeżeli dadzą na peronach te ohydne różowe płyty to będzie to zwykłe zbezczeszczenie :D tej linii.
PLK ma ambitne plany co do tej linii, już w roku 1993 miała mieć miejsce eletryfikacja odcinka Gdynia - Kościerzyna, potem miało być przedłużenie do Czerska (tam miało być ciągnięcie druta z Tczewa do Czerska) a na końcu odcinek Bąk - Bydgoszcz. Po roku 2020 mają tamtędy ponoć jeździć IC Gdynia - Poznań, zastanawiające jest jaki będzie skłąd takiego połączenia :D SU45 + Bonanza :D ?
Dużym błędem było zlikwidowanie 19 mijanek na całej długości linii, przez co bardzo mocno spadła przepustowość linii. Gdyby nie to to mogłyby tam jeździć towarowe jeden za drugim. Pociągi osobowe (których już nie ma) nie musiały się mijać na stacjach, sporo stacji można było przerobić na przystanki (co i tak uczyniono) ale bez fizycznego orania dodatkowych torów, jeden można było zostawić.
Cieszy fakt skrócenia czasu podróży do Kościerzyny (czasem jazda się tak strasznie dłuży...) ale jeżeli to ma polegać na wstawianiu różowego plastiku to ja dziękuję. Może dworce wypicują, ich stan niejednokrotnie jest tragiczny...
Z tymi różowymi płytami, to chyba kogoś z PLK pogieło - najbardziej ochydny kolor jaki może być na peronie Gdynia Główna będzie cała w tych płytach. Jedyne pocieszenie, że PKP SKM się opamiętało i peron na Wzgórzu Św. Maksymiliana ma jasno-szare płyty krawędziowe i piaskowe płytki chodnikowe. Wygląda to o wiele lepiej i takie mogłyby być perony na D29-201 i D29-213.
Wysłany: 30-09-2011, 12:12
Szare pod kolor kostki czy żółte jako kolor ostrzegawczy by mogły być. Ale na litość nie ten różowy, co to jakaś ,,Biedronizacja" kolei czy co ? Jak już modernizują to niech utrzymają obecny styl + nieco nowoczesności, niech ta linia dalej ma swój niepowtarzalny charakter - charakter który ma każda linia.
Ja byłem w te wakacje na półwyspie. W tych torach każdą śrubę można palcem odkręcić. (przynajmniej w okolicy Chałup). Jak jechał pociąg, to grzechotały po prostu. Szyny w niektórych miejscach można poruszać nogą. Dziw, że tam nic do zatoki nie pojechało. Więc nie wiem, co tam zapowiadają remontowo, ale może oni te śruby będą dokręcać, a te miliony potrzebują na śrubokręty. A że śrub dużo, to i ze dwa lata zejdzie.
Właśnie 10 minut temu minął mnie pociąg naprawczy z lokiem SM42 firmy Orion Trans (Niebieska) nie przyjżałem się numerowi ale jechał na trasie Babi Dół - Żukowo
_________________ W sprawie fotek do tekstur to robię na linii Kartuzy-Gdańsk Somonino-Gdynia GŁ