FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
16-07-2014, 09:30
Nowe SKM-ki dopiero w 2013 roku
Autor Wiadomość
Wujek 082
znawca

Wysłany: 02-01-2012, 21:46   Nowe SKM-ki dopiero w 2013 roku

Dopiero w 2013 r. pojedziemy zmodernizowanymi składami Szybkiej Kolei Miejskiej. Spółka unieważniła poprzedni przetargi i rozpisze kolejny SKM chce zmodernizować 21 składów.

Przedsmak tego, co nasz czeka, to jeżdżący już od dwóch lat jeden zmodernizowany pociąg. Jego zalety to duże przyspieszenie, mocne hamowanie i duża przestrzeń dla pasażerów. A to wszystko na bazie starej kolejki, którą unowocześniła firma Newag z Nowego Sącza. Modernizacja składów jest częścią unijnego projektu "Rozwój Szybkiej Kolei Miejskiej w Trójmieście".

Pierwszy przetarg Szybka Kolej Miejska ogłosiła pod koniec grudnia 2010 r., a w lutym 2011 otworzyła koperty z ofertami. Złożono dwie - nowosądecki Newag zaoferował wykonanie modernizacji za 139 mln zł. Droższa Pesa z Bydgoszczy zaproponowała cenę 193 mln zł. Niestety, do podpisania umowy nie doszło. Głównym problemem okazał się brak wkładu własnego, bez znalezienia którego właściciele (m.in. samorząd województwa oraz Gdańsk) nie wyrażali zgody na jej zawarcie.

Zwycięska firma - Newag - zgodziła się przedłużyć okres obowiązywania swoje oferty do połowy września. Władzom SKM nie udało się jednak w tym czasie załatwić wszystkich formalności. Ostatecznie stało się tak pod koniec listopada:. SKM porozumiała się z Bankiem Gospodarstwa Krajowego w sprawie emisji wartych 55 mln zł obligacji, również unijni eksperci wydali pozytywną ocenę dla projektu, a właściciele - zgodę na modernizację taboru. Jednak wtedy Newag już od kilku miesięcy nie był związany swoją ofertą i nie zgodził się na podpisanie umowy na zawartych wcześniej warunkach.

- Dlatego unieważniliśmy przetarg i rozpiszemy go ponownie. Jeżeli nie będzie poważniejszych komplikacji, chcielibyśmy podpisać umowę na przełomie kwietnia i maja - wyjaśnia Maciej Lignowski, prezes PKP SKM w Trójmieście.

Zwycięzca będzie miał 14 miesięcy na dostarczenie zmodernizowanych składów co oznacza, że ostatni powinien pojawić się tuż przed wakacjami 2013 r. Co ciekawe, zrezygnowano z modernizacji jeżdżących tylko w Trójmieście składów EW 58, gdyż okazało się to zbyt drogim przedsięwzięciem. "Nowe życie" otrzymają wyłącznie jednostki EN 57.

Dobrą informacją jest to, że 30 grudnia przewoźnik podpisał umowę z Centrum Unijnych Projektów Transportowych, które ostatecznie zagwarantowało unijne dofinansowanie. Co istotne, wsparcie będzie większe, niż pierwotnie zakładano.

- Dofinansowanie wyniesie 59 proc., a nie 50, jak wcześnie było planowane - wyjaśnia Lignowski.

Szybka Kolej Miejska otrzymała więc ponad 167 mln zł dofinansowania z unijnego Funduszu Spójności. Cały projekt „ Rozwój Szybkiej Kolei Miejskiej w Trójmieście” wart jest ponad 280 mln zł. Oprócz modernizacji wagonów to także m.in. przedłużenie linii SKM do przystanku Gdańsk Śródmieście (ma powstać się na wysokości wiaduktu, po którym przebiega al. Armii Krajowej). Tutaj również jest spore opóźnienie. Początkowo mówiło się, że kolejki dojadą do nowego przystanku jeszcze przed Euro 2012. Dziś wiadomo, że mające potrwać półtora roku prace ruszą najwcześniej pod koniec tegorocznych wakacji.

Źródło: Trójmiasto.pl

//

Hahahahaha! A tak szumnie gadali o tych EW58. Cóż, pewnie nie pierwsza i nie ostatnia seria, która zgnije na bocznicach. O przetargu nawet się nie będę wypowiadać.
Ostatnio zmieniony przez Wujek 082 02-01-2012, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 02-01-2012, 22:01   

Wujek jesteś człek młody, to uwierzyłeś w cuda. Takie gadanie co się zrobi to jest zawsze jak się chce pozyskać głosy na wyborach. Osobiście jestem niewiernym Tomaszem i jak nie pomacam, i nie zobaczę, to nie uwierzę.

rysztur
znawca

Wysłany: 02-01-2012, 23:05   Re: Nowe SKM-ki dopiero w 2013 roku

Wujek 082 napisał/a:
"Nowe życie" otrzymają wyłącznie jednostki EN 57.

Znowu będą trupy rewitalizować??? To przypomina "leczenie syfa za pomocą pudru". Wrzucą miliony w szajs, który za 5 no 6 lat wykasują???

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 02-01-2012, 23:09   

SKM powinna zostawić dwa kible na pamiątkę, resztę pociąć i zacząć kupowanie ELFów. Bo tylko ,,ten zły i niedobry" plastikowy ELF ma przyszłość jako EZT. SPOTy to dalej jest kibel w nowym ubraniu, dalej stary sracz. ELF to zupełnie nowy pojazd, który powinien pojeździć wiele lat, kible za 15 będą złomem, zresztą większość to już złom.

Tylko niech układ siedzeń będzie 4+4 a nie 2+2 bo to jest cholernie niewygodne.

Z EW58 było do przewidzenia.

Gdańsk Śródmieście ? http://users.trainz.org.pl/pawel/budyn.jpg i tyle w tej kwestii

Co do przetargu to co na to wszystko pan Głuszek :D ?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2012, 11:54   Re: Nowe SKM-ki dopiero w 2013 roku

rysztur napisał/a:
Znowu będą trupy rewitalizować??? To przypomina "leczenie syfa za pomocą pudru". Wrzucą miliony w szajs, który za 5 no 6 lat wykasują???

No dajmy im szansę. Jeśli wymienią te nieszczęsne wózki z zawieszeniem na piórach i tłukącymi ślizgami, poprawią hamulce i wsadzą jakiś nowoczesny napęd (asynchrony?) to reszta to już nie problem. Wnętrze i tak się robi przy rewizjach. W takim układzie z kibla zostaje rama i pudło. Jeśli są w dobrym stanie - to niech jeżdżą dalej. Nawet dłużej, niż 5 lat. Jak dla mnie to właśnie kształt powinien zostać, tylko bebechy nowe w kibla wsadzić. Ma swój klimat. Jakieś wstawianie plastikowych kabin mnie nie przekonuje, zwłaszcza, gdy to jest cała modernizacja, bez wymiany wyjących wózków pod członem S :-)

Acha, "BYYYYyyyyyy-PSSSsssss-Odjazd" też mogłoby zostać :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 03-01-2012, 12:27   

Cytat:
Jeśli wymienią te nieszczęsne wózki z zawieszeniem na piórach i tłukącymi ślizgami, poprawią hamulce i wsadzą jakiś nowoczesny napęd (asynchrony?) to reszta to już nie problem.

To oni wymieniają wózki i spółkę? Z tego co czytałem to nie wymieniają więc wężykowanie po pewnym czasie zostaje.

Bartek_Sp
trainz

Wysłany: 03-01-2012, 13:09   

Pawel_15 napisał/a:
Bo tylko ,,ten zły i niedobry" plastikowy ELF ma przyszłość jako EZT. SPOTy to dalej jest kibel w nowym ubraniu, dalej stary sracz. ELF to zupełnie nowy pojazd, który powinien pojeździć wiele lat, kible za 15 będą złomem, zresztą większość to już złom.

Elfy to raczej się średnio do SKM nadają.

rysztur
znawca

Wysłany: 03-01-2012, 14:19   

Lutek napisał/a:
Cytat:
Jeśli wymienią te nieszczęsne wózki z zawieszeniem na piórach i tłukącymi ślizgami, poprawią hamulce i wsadzą jakiś nowoczesny napęd (asynchrony?) to reszta to już nie problem.

To oni wymieniają wózki i spółkę? Z tego co czytałem to nie wymieniają więc wężykowanie po pewnym czasie zostaje.

Nie wymieniają, tylko wzmacniją naroża wideł maźniczych (nie pamiętam jak było w SPOT`ach).
RBach - jeśli wymienić to co napisałeś, to co pozostanie z kibla? Stara, zardzewiała, krzywa rama? Na niej chcesz budować nowy pojazd? Co pozostało z takiej moderny NEWAG`u dla WKD (?)?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2012, 14:40   

rysztur napisał/a:

Nie wymieniają, tylko wzmacniją naroża wideł maźniczych (nie pamiętam jak było w SPOT`ach).

A to nie przypadkiem NEWAG się chwalił na jakichś targach wózkami do kibla na blokach gumowych w pierwszym stopniu odsprężynowania? Takie jak w PapaKiblu? O taką wymianę / modernizację wózka mi chodzi. Napisałem, że pozostawienie starych wózków z prowadzeniem widłowym to nie moderna, a "pudrowanie syfa", jak napisałeś.

rysztur napisał/a:

RBach - jeśli wymienić to co napisałeś, to co pozostanie z kibla?

Papier i numer środka trwałego. Łatwiej jest przepchnąć w księgowości (i uniach europejskich) modernę niż zakup nowego :-) Poza tym napisałem "JEŚLI jest w dobrym stanie. Przecież logiczne, że jak rama się składa głównie z tlenków żelaza i syfu, to na modernę się nie nadaje. A pojedyncze profile można wyciąć i wspawać całe.

rysztur
znawca

Wysłany: 03-01-2012, 16:09   

Wózki w SPOT`ach nie miały nowych ram, tylko były one przebudowane, pod zabudowę stosów metalowo-gumowych przy widłach maźniczych (I stopień odsprężynowania), nowe maźnice i .... to chyba wszystko. II stopień pozostawiono bez zmian. Tak samo nie ruszano silników trakcyjnych (zawodnych, bo w trakcie ich projektowania popełnono błąd).
Ciężko sobie wyobrazić, aby nowomodernizowany pojazd DZIŚ korzystał z odsprężynowania II stopnia innego niż poduszki powietrzne, a jak je tam zabudować?
Wbrew pozorom łatwiej jest zaprojektować nowy pojazd niż dokonać sensownej modernizacji starego.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2012, 16:26   

rysztur napisał/a:
Wózki w SPOT`ach nie miały nowych ram, tylko były one przebudowane, pod zabudowę stosów metalowo-gumowych przy widłach maźniczych (I stopień odsprężynowania), nowe maźnice i .... to chyba wszystko.

Pisząc o ramach, miałem na myśli ramę pudła (ostoję), nie wózki.

rysztur napisał/a:

II stopień pozostawiono bez zmian. Tak samo nie ruszano silników trakcyjnych (zawodnych, bo w trakcie ich projektowania popełnono błąd).
Ciężko sobie wyobrazić, aby nowomodernizowany pojazd DZIŚ korzystał z odsprężynowania II stopnia innego niż poduszki powietrzne, a jak je tam zabudować?

W miejscu sprężyn? W ED73 się dało, nawet bezluzowe prowadzenie na wahaczach jakoś upchnęli. Ale to nie wymysł NEWAG-u :-)

rysztur
znawca

Wysłany: 03-01-2012, 19:20   

RBach napisał/a:
W miejscu sprężyn? W ED73 się dało, nawet bezluzowe prowadzenie na wahaczach jakoś upchnęli. Ale to nie wymysł NEWAG-u :-)

No tak, ale akurat te wózki to nie jest modernizacja wózków 5B/6B od EN57, tylko nowa konstrukcja. ED73 nigdy nie widziałem w realu, to jest coś ala 25An z poznańskiego ZNTK`u. Zupełnie inna liga...

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-01-2012, 17:42   

rysztur napisał/a:

No tak, ale akurat te wózki to nie jest modernizacja wózków 5B/6B od EN57, tylko nowa konstrukcja. ED73 nigdy nie widziałem w realu, to jest coś ala 25An z poznańskiego ZNTK`u. Zupełnie inna liga...

I stąd od początku piszę "wymiana", a nie "modernizacja", jeśli chodzi o wózki. ED73 było dla przykładu, że "dasię" zrbić wyrób kiblopodobny na pneumatyku. Swoją drogą jakby ttego typu wózki wsadzili do modernizowanych ENów to oznaczałoby znaczną poprawę komfortu jazdy. Oczywiście po dostosowaniu i paru lekkich poprawkach, bo jednak konstrukcja ED73 parę lat już ma, a technologia poszła do przodu. I nie byłoby już tłukących wyjców w członie "s". Ale jak to bracia Rosjanie mówią: pożywiom, uwidim...

psed
super trainz

Wysłany: 05-01-2012, 14:36   

rysztur napisał/a:

Co pozostało z takiej moderny NEWAG`u dla WKD (?)?

A co NEWAG zrobił dla WKD ? Mógłbyś proszę coś napisać na ten temat bo nic wcześniej o tym nie słyszałem.

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 05-01-2012, 14:52   

Dla WKD jedyna nowość to przecież EN95 co zrobiła PESA, a nie NEWAG.

No i jeszcze nowiutkie EN97 -->http://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=36541. NEWAG nic nie robi dla nich.

psed
super trainz

Wysłany: 05-01-2012, 15:00   

O tym wiem. Wpis rysztur'a zrozumiałem jako projekt NEWAG'u dot. modernizacji EN-94.

rysztur
znawca

Wysłany: 05-01-2012, 16:00   

Chodzi o serię 14WE, którą zrobił NEWAG dla SKM. Powstała ona w oparciu o modernizację i przebudowę skasowanych EN57. Układ napędowy pozostawiono bez zmian. Z tego co czytałem na RK, właśnie brak moderny wózków jest ich największym mankamentem. Ale jak zmodernizują (czyt. wymienią) wózki, to ze starych EN pozostaną podłużnice i poprzecznice w ramie podłogi pudła.
Pytanie: czy pojazd w którym wymieniono 98% konstrukcji można nazwać zmodernizowanym?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 05-01-2012, 16:28   

rysztur napisał/a:

Pytanie: czy pojazd w którym wymieniono 98% konstrukcji można nazwać zmodernizowanym?

Zapędziłeś się chyba z tymi procentami. Zostaje całe pudło, które jest najważniejszym podzespołem pojazdu. Tak jak w aucie - zmieniasz silnik, felgi, zawieszenie, elektrykę, tłumiki, lampy, wstawiasz szyber, spoiler i niebieskie diodki - ale dopóki masz tą samą budę - to jest ciągle to samo auto. Nawet jak wymienisz w nim słupki dachowe i progi. Z EZT-em to działa tak samo. Konstrukcja nośna (pudło czy karoseria) stanowią pojazd w sensie "formalnym", reszta to tylko osprzęt i wyposażenie. Jak przełożysz wózki z jednostki X do jednostki Y, to z Y nie powstaje X. Bo w Y dalej jest to samo pudło.

Poza tym - spytaj pierwszej lepszej księgowej, czy lepiej jest modernizować posiadany środek trwały, czy kupować nowy, nawet jeśli koszty zakupu są zbliżone do kosztów modernizacji.

rysztur
znawca

Wysłany: 05-01-2012, 20:44   

RBach - sprawa zalezy pod jakim kątem ją rozpatrywać. Jeżeli księgowym - pewnie masz rację, ja się na finansach nie znam i nie będę dyskutował. Jednak nadal będę podtrzymywał tezę, że lepeij zaprojektować, budować, kupować NOWE, niż najlepiej wyklepane ze złomu. Myślę, że nawet Ty wolałbyś jeździć nowym Golfem, niż najlepiej wyklepanym 40-o letnim ze złomu?
Poza tym, wspomniałem o tym 14WE jako przykład, że nie każda modernizacja jest dobra. Jeżeli wydali parę milionów za modernę, to chyba nie mysleli, że za 4-6 lat będą musieli wstawić kolejnych parę w modernizację wózków (wymianę - bo obecnyvh nie da się ulepszyć).
Dla mnie jakakolwiek modernizacja EN57 to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

ryszard
znawca

Wysłany: 05-01-2012, 22:50   

Rysztur podstawą jest księgowość. Z jednej kieszeni możesz zabrać ile wlezie, a z drugiej tylko złotówkę. Poza tym moderna nie wymaga tylu papierkowych spraw co zakup nowego środka trwałego. Tak niestety wygląda rzeczywistość w państwowej firmie.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 06-01-2012, 09:50   

:arrow: rysztur:
Oczywiście, z punktu widzenia konstruktora masz rację. I z punktu widzenia producenta nowych pojazdów. Natomiast użytkownika końcowego interesuje tylko i wyłącznie koszt takiej operacji i ilość papierków, które przy okazji trzeba wypełnić. Jeśli chodzi o przykład z golfem: oczywiście, każdy by wolał nowy. Ale i tak większość jeździ 10-letnim klepanym od Niemca albo przekładką z UK (chyba nie wierzysz w te "nowe bezwypadkowe od emeryta" na autohandlach?). I jak kupisz raz, to wsadzasz w niego kasę i remontujesz, aż już nie będzie czego remontować. Prościej, niż kupić następny. Mając potrzebę posiadania lepszego pojazdu (auta) najpierw zastanawiasz się, jak ulepszyć posiadane już jeździdło czy lecisz do salonu po nowego Mercedesa? No, chyba że masz bogatego wujka albo jesteś prezesem Orlenu, to wtedy auto kupujesz takie, żeby żonie do torebki pasowało. A jak się pobrudzi, to oddajesz sąsiadowi i idziesz po nowe :-)

I, niestety, w firmie rządzi księgowa. Wiem po sobie :-) Szef/prezes jest tylko od ładnego wyglądania w telewizorze i na bankietach i ewentualnych nocnych dyskusji z CBA. Jak w kasie jest pieniędzy X, to nie zrobisz nic, co kosztuje kasy Y (przy czym Y>X). A jeśli zmodernizowany pojazd spełnia wymogi użytkownika, to łatwiej wyciągniesz kasę na modernę niż na zakup. A jeśli za tą samą kasę zmodernizujesz więcej pojazdów niż kupisz nowych, to nikt ci nie da złotówki na nowe. Sad, but true...

Poza tym, wracając do tych nieszczęsnych SKM-ek: jak już będzie dostępny SIWZ do przetargu, to można ich obgadywać dalej, póki co - to nasza rozmowa jest tylko "gdybaniem" :-)

en57 1107
nowy

Wysłany: 09-12-2012, 16:04   

Cytat:

Wystąpiło zagrożenie opóźnienia prac względem przewidzianego w harmonogramie terminu ze
względu na problemy wykonawcy z pozyskaniem finansowania.

Tak przebiega modernizacja wg. sprawozdania SKM znalezionego zupełnie przypadkiem:
http://www.skm.pkp.pl/fil..._05_12_2012.pdf

Poza tym w internecie o modernizacji nie ma żadnych informacji. Ciekawe czy Trójmiasto doczeka się w końcu jakiegoś powiewu "świeżości"... 3 stycznia pewnie nic nie przyjedzie. pierwsze 2 składy siedzą już tam od 18 maja i jeszcze ma się przedłużyć, dramat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi