Tak żeby nie zakładać nowego tematu - odkopuję ten.
Dzisiaj dostałem oficjalną zgodę Vendela z FMA na wydanie repaintów jego packu torów - zrobiony jest cały komplet z serii FMA Track xx. Repaintowi podlegała powierzchnia główki szyny - ponieważ używam tylko tych torów, i brak zardzewiałych był bardzo odczuwalny, zrobiłem sobie takowe. Poniżej linki do dwóch screenów pokazujących jak wygląda rozjazd zbudowany z takiego zestawu:
Kozacko! Wreszcie ktoś się za to wziął, brakowało niezmiernie tej opcji. Powiedz od razu czy one będą pod nazwą w style FMA Track xx rusty na przykład?
Kozacko! Wreszcie ktoś się za to wziął, brakowało niezmiernie tej opcji. Powiedz od razu czy one będą pod nazwą w style FMA Track xx rusty na przykład?
Prawie trafiłeś. Nazwa to FMA Track xx rep (od "repaint") więc z wyszukaniem nie będzie problemu.
Acha - tory FMA od numeru 52 do 59 są w wersji z alphą na podsypce i bez alphy - obie te wersje mają swoje zardzewiałe odpowiedniki. Odróżnia się je po dopisku "na" w nazwie. Czyli np. "FMA Track 52 na" i "FMA Track 52 na rep".
Jak macie jeszcze jakieś sugestie, do czego zrobić zardzewiałość - to dajcie cynk :)
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-10-2009, 00:09
A to sie ciekawie złożyło, bo właśnie przygotowuję mnichowi oryginalny pack wszystkich torów FMA do publikacji. To częśc paczki którą zamierzamy opublikować w związku z wydaniem w niedługim czasie Projektu Sudety :) Bardzo fajnie że to się poszerzyło.
A to sie ciekawie złożyło, bo właśnie przygotowuję mnichowi oryginalny pack wszystkich torów FMA do publikacji. To częśc paczki którą zamierzamy opublikować w związku z wydaniem w niedługim czasie Projektu Sudety :) Bardzo fajnie że to się poszerzyło.
A mógłbym poprosić o wysłanie repaintów na DLS?
W sumie ta informacja, że tory FMA będą wrzucane na PTT, przyspieszyła załatwienie zezwolenia na publikację repów od ekipy FMA. Chodziło mi o to, żeby obie paczki weszły w miarę jednocześnie jako komplet do downloadu. Muszę tylko dopytać się Vendela co do użycia nazwy "FMA" w moich dodatkach na DLS i wtedy od razu tam wrzucam.
Można by uznać, że masz swój udział w tym, że repainty będą publicznie dostępne (na dysku były sobie już jakiś czas).
Zresztą przygotowuję się do przejrzenia wszystkiego, co tam kiedykolwiek wymodziłem i wysłania na serwery Auranu. Wiem np, że parę osób używało moich animowanych żurawi, które były głównie testem "czy uda mi się zrobić animację", ale komuś się spodobały i poszły w świat. Więc pewnie poleci wszystko jak jest, a w miarę robienia poprawek (głównie tekstury...) - będą updatowane.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-10-2009, 20:37
Nie wiem czy to taki dobry pomysł, oryginalna paczka jest cholernie wielka, liczy wszystko co chłopacy wydali, ale póki nie wysłałem do mnicha, to można je złączyć - chociaż już zrobiłem skrina tylko pod FMA :)
Nie wiem czy to taki dobry pomysł, oryginalna paczka jest cholernie wielka, liczy wszystko co chłopacy wydali, ale póki nie wysłałem do mnicha, to można je złączyć - chociaż już zrobiłem skrina tylko pod FMA :)
Eeee, mi chodziło o wypuszczenie tego w jednym archiwum RAR, nie o przepakowanie wszystkiego od nowa :) brak precyzji w formułowaniu wypowiedzi :)
Pack napędów EEA4, pierwsza wersja malowania (żółto-niebieska ADTranz). Jak zwykle pięć sztuk - sam napęd i cztery wersje ze wskaźnikiem. Wszystkie mają skrypt umożliwiający wpisanie/zmianę numeru na tabliczce. Dodatki poszły na DLS i do Mnicha.
Fotki na tex: Zolwik, skrypt: Ernie Souchak i RBach, mesh: RBach (czyli ja :-) ).
Hmm a gdzie by to wstawić :) Fajny dodatek,na pewno się przyda, takie pytanie z mojej strony, planujesz ręczne wajchy ale w wersji hmm... lekko wyeksploatowanej i potraktowanej przez wandali :P Tzn z wybitymi szybkami i lekko pordzewiałe?
Ostatnio zmieniony przez pysi 15-04-2010, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
Na jakąś mapkę? Bo do szafy raczej nie wlezie
A na poważnie - jakieś modernizowane głowice rozjazdowe, PLK wstawiała takowe przy okazji wymian rozjazdów. Dopiero później weszły te małe żółte (bombardiery OIDP).
pysi napisał/a:
(...) takie pytanie z mojej strony, planujesz ręczne wajchy ale w wersji hmm... lekko wyeksploatowanej i potraktowanej przez wandali :P Tzn z wybitymi szybkami i lekko pordzewiałe?
Się pomyśli, tylko foty trzeba by zdobyć trochę już mam, idzie wiosna to skoczę gdzieś "w tory" i się popstryka. Myślałem nawet o wersji zwrotników "skrzynka" ale z wybitymi szybkami.
No i jak już zadziałał patent ze skryptem do tabliczek, to chcę zrobić numer na bambułach bez wskaźnika - maluje się go na białej części ciężarka. Tego mi zawsze brakowało. Tak samo na latarniach wskaźników. Zawsze to krok bliżej realizmu
Mały update packu napędów EEA-4 - poprawione tekstury latarni zwrotnicowej (dzięki Strachu :-). Na stronce wisi, na DLS poleciało, więc jak przemieli serwer to też będzie.
Rewelacja!!! Gdzieś w moich zbiorach mam jeszcze zdjęcia nieco nowszego wcielenia takiego wózka z Torunia - może będziesz zainteresowany? A sam model to kolejny smaczek z lat mojego dzieciństwa który zapamiętałem - na każdej większej stacji przy pociągu dalekobieżnym mnóstwo ludzi i przebijający się wózek z różnymi ładunkami - taki chaos powodujący że dworce żyły, w odróżnieniu od tego co jest dziś.
Głowy sobie nie dam uciąć, ale chyba były także wersje bez tych burt?
Ostatnio zmieniony przez lukazs 05-05-2010, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-05-2010, 20:01
Popieram Patrola, z tym że nie koniecznie z materiałem na opacity, może być też tekstura na alfie w szarościach (nie musi być duża 64x64 wystarczy, jakby co służę tą od ławki, ew. jeszcze innymi gotowcami ), TS2009 po SP3 sobie już z tym daje radę (nawet w trybie natywnym, po odpowiednim zmodyfikowaniu pliku texture.txt). A model rzeczywiście fajny
Aha, przypomniało mi się, jeśli planujesz więcej takich modeli, można użyć cienia jako osobny mesh (dodatek z kuidem itp.) i podłączyć to jako attachment do tego i ew. następnych o podobnych wymiarach. Pozwala to na pewne oszczędności w wadze pojedynczego modelu.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 05-05-2010, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
@Cameron:
nie bardzo rozumiem, co mas na myśli przez "resztę" - mam całą paczkę Twoich fotek, ale tylko jedną. Jeśli chodzi o nią - to "resztę dostałem", jeśli były jakieś inne - to "nie dostałem"
@DrStrach i Patrol:
Pomysł z cieniem dobry, faktycznie warto dodać. I rzeczywiście jako attach (kind mesh), bo tych wózków będzie parę. Co do samej techniki wykonania tekstury - zastanowię się jeszcze.
@Lukazs:
Chętnie, zwłaszcza jeśli będzie to komplet ze wszystkich stron i z góry - teksturę paki musiałem wyrzeźbić z czaszki i przypadkowych zdjęć, przód klejony był z kawałków w PS-ie, do tego ze zdjęcia pod sporym kątem. Sprawdzianem będzie zrobienie kabiny, ciekawe czy dam radę z takiego skosu coś wyrzeźbić.
Wersja bez burt była, owszem. Też będzie taki.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-05-2010, 20:28
RBach napisał/a:
(...)Pomysł z cieniem dobry, faktycznie warto dodać. I rzeczywiście jako attach (kind mesh), bo tych wózków będzie parę. Co do samej techniki wykonania tekstury - zastanowię się jeszcze.
(...)Wersja bez burt była, owszem. Też będzie taki.