Wysłany: 08-07-2012, 23:28 Logistykowo - mapa do dyspozytorki
Od dłuższego czasu budowałem sobie scenerię dla własnego użytku. Miała być lekka (ogólnie bida ze scenerią , trawy brak) i posiadać zamknięty łańcuch dostaw między przedsiębiorstwami. Oczywiście w miarę upływu zabawy pojawia się coraz więcej problemów, które jakoś trzeba omijać...
Rozmiar i wygląd mapy widoczny na screenach.
Ale nie wygląd najważniejszy: głównym moim celem było zrobienie mapy do zabawy w dyspozytora (ja nie jeżdżę tylko odwala za mnie robotę AI, a jeśli prowadzę to w momentach krytycznych i manewrach) - gra miała mieć jakiś "wewnętrzny sens" - pociągi nie jeżdżą ot tak i nie są zestawione ot tak ("bo akurat taki wagon mi się nadział w geodecie i jest zresztą bardzo ładny....").
Ogólna zasada:
Jako dyspozytor MD Gierkówka mamy za zadanie zestawianie i wyprawiania zgodnie z rozkładem pociągów pasażerskich (osobowe, pospieszne) rozpoczynających bieg na stacji Gierkówka oraz Pępowo i Skała (osobowe EZT), odpowiadamy za realizacje listów przewozowych generowanych przez przemysł dysponując taborem przydzielonym do naszej lokomotywowni. Na mapie w różnych miejscach rozstawione są wagony (a to w zakładach, a to na torach stacyjnych).
Żeby wszystko nie było każdorazowo improwizacją, stworzyłem w sobie w excelu taką oto tabelkę, której opisywać nie trzeba:
Jako dyspozytor mamy obowiązek pracować według tej rozpiski. Rozpiska to mój wymysł i pewnie ma niewiele wspólnego z prawdziwą dokumentacją.
Odpowiadamy ze zestawienie pociągu, za pracę manewrową na stacjach i zaspokojenie popytu przemysłu.
Przemysł ma obieg zamknięty, zakłady wymagają konkretnych towarów w konkretnej ilości, a są to: węgiel, złom, olej napędowy, dłużyca, kłody 6m, kontenery 20ft, drobnica, samochody Star, mrożonki, runo leśne, kruszywo, piasek i wapno.
Zakłady są oczywiście symboliczne - kamieniołom ma swoich wyglądem sugerować rzeczywisty, a nie zwierać wszystkie elementy infrastruktury z rzeczywistości...
W teorii powstaje fajna zabawa, gorzej z praktyką:
-każda seria wagonu ma przydzielony tylko jeden towar w configu (powód: pieprzenie się ładunków na wagonach przy wczytywaniu zapisanej sesji, trzeba ratować się komenda instant load, która ładuje na ślepo i nie można sprecyzować co chcemy załadować)
-ładownia ogólna jest dla mnie jedną wielką niewiadomą - niby działa, ale jak dwunastogodzinna sesja może wyglądać - nie mam pojęcia, nie wiem jak zachowuje się dokładnie przemysł
-AI się pogubi, wykolei - koniec zabawy w sumie
Wykorzystuję komendę copy command (w trakcie gry dajemy AI komendę np. "8:18" i pojawia się na jego liście czynności cały zestaw potrzebny do wykonania jazdy pociągiem odjeżdżającym o 8:18 - zestawiamy skład, a potem tylko patrzymy).
Mile widziane pomysły jak można by tę zabawę jeszcze jakoś rozszerzyć (nie katując przy tym starego kompa, już teraz gra u mnie ociera się o masochizm...).
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2012, 23:49
Założenia piękne (takie lubię ), wykonanie całkiem przyjemne (jak na słabego kompa ideał), żałuję tylko, że nie będę mógł pograć, nie mam TRS2006 i TC.
Jeszcze jedno, jak na tak małą stację to IMO wykorzystałeś zbyt dużą szopę, weź któregoś z ceglaków Qń-a, takie zestawienie będzie miało fajny klimat małej stacji z dawną parowozownią przystosowaną do nowych loków.
@MartinST43: Super! Od dawna zabierałem się do zrobienia czegoś podobnego. Wychodziło nie tak jak chciałem, a potem brakło czasu na poprawianie. Skąd mógłbym pobrać tę mapę ? Bardzo chętnie też bym się nią pobawił.
Z udostepnieniem moze byc problem, bo mapa wymaga zmodyfikowanego taboru (przerobione configi, wagony maja wywalone niepotrzebne <konieczne do wyrzucenia> towary). Pomysle co da sie zrobic. Na ten moment jeszcze coś bede pewnie grzebać przy mapie.
@Edit: Bede potrzebowć chętnych do testów.
Ostatnio zmieniony przez MartinST43 09-07-2012, 18:12, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 09-07-2012, 18:45
Interesujący projekt, życzę jego doprowadzenie do końca. Mam jednak parę uwag:
1. screen trzeci od końca, wskaźnik W15 w peronie to gwarantowany wypadek. Powinien być poniżej krawędzi. To samo z ograniczeniem. Nie lepiej przenieść na początek peronu?
2. screen siódmy od końca. Podstawowy problem to rozplanowanie drutów i ich przejścia przez tory. Według mnie całość tego co widać do wymiany. Warto by nastawnię przenieść do góry na prosty odcinek przed pierwszy rozjazd. Dało by to łatwiejsze wprowadzenie drutów do nastawni. Czemu jak zdecydowałeś się na kształty nie zrobiłeś kształtów manewrowych. To samo dotyczy podejść do nastawni, tej przy przejeździe. Dać ją bliżej przejazdu, a druty od semafora po przeciwnej stronie i blisko torów. Masz druty za daleko od torów.
3. screen 13 od dołu. Nie za krótki odcinek toru zamknięty semkami? Minimalna długość użyteczna to 80 osi obliczeniowych, czyli 450m.
4. screen ósmy od góry podejście drutów też do wymiany.
Generalna uwaga: nawet jeżeli całość stacji jest na świetlnej i zwrotki na elektrykach to powinny być kanały na przewody /Samplaire/. Fakt, druty by się łatwiej układało, gdyby tow.RBach zrobił dwa dodatki drutowe. Niestety chwilowo są w zamrażarce u Naczelnego Drutologa.
przerobiony tabor to zaden problem, zawsze mozna zrobic backup :D
swoja droga - masz nowa sygnalizacje Radka? bo jezeli tak to chetnie zobacze jak sie przenosi z 2006 na wyzsze :D
Martin napisałeś że jak Al się pogubi czy wykolejenie to odrazu koniec zabawy a ja się pytam dlaczego...? przecież jakieś wypadki losowe w realu zawsze się zdarzą a przecież Al można czasem samemu dopomóc ręcznie, poza tym są portale które mają możliwośc przywrócenia wykolejonego pociągu
To chyba raczej miało być projektem typu ładuj i woź a nie mapką realną. Nie mówię tutaj, że nie podobają mi się te uwagi bo są jak najbardziej na miejscu, ale każdy chyba wie, że jak się robi mapkę to człowiek chce się jak najszybciej bawić, a takie założenie miał MartinRumun. Zresztą to jest tak luźny i fajny projekt, że każdy sobie go może modyfikować jak chce
W sumie układy torowy stacji były brane z pupy, więc w praniu dopiero wyszło, że jest dosyć ciasno, ale po pierwsze na mapie jest określona ilość wagonów - dajmy na to jest 16 wagonów serii Fas - plac ładunkowy Gierkówka (gdzie budowana jest "autostrada") wymaga dostarczenia 20 wagonów kruszywa - robię wahadło dziesięcio wagonowe po 1000t - ruch większy i zabawa większa.
Co do wykolejeń - racja, o portalu też myślałem, ale muszę zastanowić się gdzie go wcisnąć...
Z tym pomaganiem AI jest właśnie problem - niby prosta rzecz, ale jak jesteś zajęty czymś innym, a tu nagle przed oczami przejeżdża ci "uciekająca manewrująca lokomotywa" gdzieś w siną dal szlaku, to można się wkurzyć.
Wskaźniki poprawię, z siecią trakcyjną i pędnią będzie ciężko, bo w sumie o ile na poprawności mi zależy, o tyle nie zawsze wiem jak ta poprawność ma wyglądać : D
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 10-07-2012, 11:36
Wiesz Kanclerz wychodzę z założenia, że nawet mapa fikcyjna /taką robię/ powinna być zgodna ze wszystkimi instrukcjami. Utrwalają się wtedy pozytywne nawyki, zostaje porządna wiedza, no i inni mogą się na takim czymś wzorować. MartinST43 jak co to pisz na PW. Fakt że nie mam takiej wiedzy jak Naczelny Drutolog ale coś tam wiedzy od Szefa drutów spadło do głowy.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 14-07-2012, 01:01
Mi osobiście Twój projekt bardzo się podoba. Bardzo lubię w TRS odzwierciedlać ruch kolejowy, każdy pociąg ma swój rozkład, cel, mijanki na szlaku, przetoki, manewry. Twoja mapa jest w sam raz do takiej "zabawy", także jak wyjdzie to z przyjemnością ją pobiorę i zapewne spędzę wiele czasu na niej. Na pewno jej atutem jest "oszczędne budowanie", przez co można w nią wpompować wiele składów. Jak mówili moi poprzednicy musisz zrobić parę poprawek w sieci trakcyjnej, czy wskaźnikach i ja również mogę Ci pomóc w ich poprawnym ułożeniu.
Wysłany: 28-07-2012, 23:37 Re: Logistykowo - mapa do dyspozytorki
MartinST43 napisał/a:
-każda seria wagonu ma przydzielony tylko jeden towar w configu (powód: pieprzenie się ładunków na wagonach przy wczytywaniu zapisanej sesji, trzeba ratować się komenda instant load, która ładuje na ślepo i nie można sprecyzować co chcemy załadować)
-ładownia ogólna jest dla mnie jedną wielką niewiadomą - niby działa, ale jak dwunastogodzinna sesja może wyglądać - nie mam pojęcia, nie wiem jak zachowuje się dokładnie przemysł
-AI się pogubi, wykolei - koniec zabawy w sumie
co do ładowni to proponuje wymianę na ładownie, które ja robię tzn system LARS możesz w nich ustawić przy jakiej wielkości towaru w zakładzie wyświetla ci monit o zaopatrzenie i jaką ilość.
a poza tym bardziej realnie wygląda sprawa za i wyładunku towaru z wagonów bo nie trwa to 5 sekund i cały skład gotowy tylko każdy wagon jest ładowany osobno wiec trwa to trochę dłużej
tak. jest kilka ładowni np terminal kontenerowy ktory ma 2 rodzaje kontenerów.
i możesz sobie ustawić że produkuje tylko 20 stopowe a zużywa tylko 40 stopowe.
albo tak jak wczoraj wydałem ładownie "sekcja drogowa" gdzie są tory szyny podkłady łącznie 10 towarów ale ty możesz sobie ustalić tylko jeden.
montujesz taką ładownie na szlaku wysyłasz pociąg z nowymi torami i na szlaku masz rozładunek nowych torów i załadunek starych i masz symulacje wymiany torowiska ;p
Udostępniam wam dzisiaj mapę wraz z sesjami. Prace uważam na ten moment za skończone i wszelkie poprawki zostawiam do dyspozycji zainteresowanych (o ile tacy się pojawią :P). Jak koncepcja się przyjmie to będziemy dalej kombinować jak to udostępnić oficjalnie.
Paczka zawiera mapę, sesję oraz "dokumenty".
Tymczasem na samej mapie trochę się zmieniło, oprócz kosmetycznych zmian:
-powstała krótka linia Gierkówka (PL) - Horka (NRD): odbywa się na niej wyłącznie ruch towarowy, Horka jest ważną stacją z punktu widzenia naszego przemysłu
-portal do ZNTK, który przywraca wykolejone składy,
-trakcja elektryczna przestała istnieć, pojawiła się trakcja parowa (wraz z kilkoma żurawiami i zasiekiem węglowym),
-pędnia założona od nowa (dzięki Ryszard - mam nadzieję że teraz to lepiej wygląda)
-semafory świetlne na stacji Gierkówka
Najważniejsza zmianą jest zainstalowanie w całości ładowni PNT - wozimy tylko "nasze krajowe" towary : )
W paczce nie ma taboru - kto chce się pobawić musi sam go dostosować do towarów PNT.
Brakuje mi do kompletu. Resztę pościągałem, ponaprawiałem co błędne i zostały mi tylko te. Google, forum, kuid.ru - zero. Jedno to po numerze Kilana, ale dwa pozostałe - ???
Albo chociaż naprowadź, co to jest
Po kilkugodzinnej grze dokonałem klika drobnych zmian, ale przede wszystkim:
-przemysł zachowuje się teraz "realistycznie" (zlecenia przewozowe nie generują się co chwile, tylko zakład potrzebuje 1-2 godzin (i więcej) żeby zużyć to, co mu wcześniej przywieźliśmy). Na podstawie potrzeb przemysłu mamy do dyspozycji określoną ilość wagonów
-każdy wagon ma swój numer inwentarzowy i cyfrę kontrolną numeracji UIC
Gdzieś ją mam spakowaną na płycie, ale w trakcie pakowania wszystkiego do CDP nie spakowałem sesji : D
Także mogę poszukać ale jak ktoś ja tak bardzo potrzebuje, to musi się przygotować na konfigurowanie wszystkiego od nowa : P
Zgadzam się zgadzam : )
To co było tu upublicznione nie jest chyba najświeższe, ale jak już mówiłem przy najświeższej wersji nie mam sesji, zresztą płyty z nią i tak znaleźć nie mogę : P
W wolnym czasie lubię wrócić do Trainza - przez te 10 lat co prawda nie zbudowałem mapy PKP, ale moje Logistykowo co jakiś czas przechodziło zmiany. Do tej pory korzystałem z TANE i pod tę wersję moja mapa była przygotowana. Obecnie zakupiłem TRS19 i chciałbym dostosować mapę do standardów i możliwości tej wersji Trainz. Jako trainzowy grzyb przyznam, że nie jestem już na bieżąco i mam do Was prośbę o pomoc i porady.
- dawna roślinności wygląda okropnie - czy istnieją pakiety roślinności dla TRS19 z opcją sezonowości?
- dawne tekstury gruntu wyglądają okropnie - czy istnieją pakiety tekstur gruntu dla TRS19 z opcją sezonowości?
- generalnie oświetlenie jest inne w TS19 (to chyba dobrze), ale czy to normalne że tak wszystko się świeci?
- czy TS19 daje jakieś dodatkowe możliwości, które warto zaimplementować w mapie?
Generalnie chciałbym przeryć mapę i powymieniać to co warto wymienić na nowe elementy spełniające dzisiejsze standardy.