Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 06-08-2012, 13:36 Jak zrobić screenshot w TS12?
Koledzy , proszę o pomoc. Zwykle robiłem screenshot w poprzednich wersjach (2009,2010) klawiszem PrtScr a w TS12 jak wklejam tak skopiowany ekran to mi się pojawia jedynie czarne tło:(
Wydaje mi się, że w systemie (Win7-64) mam wszystko OK więc skąd taki rezultat kopiowania ? Może ktos juz miał podobne efekty ?
Wysłany: 06-08-2012, 15:28 Re: Jak zrobić screenshot w TS12?
peeet2005 napisał/a:
Koledzy , proszę o pomoc. Zwykle robiłem screenshot w poprzednich wersjach (2009,2010) klawiszem PrtScr a w TS12 jak wklejam tak skopiowany ekran to mi się pojawia jedynie czarne tło:(
Wydaje mi się, że w systemie (Win7-64) mam wszystko OK więc skąd taki rezultat kopiowania ? Może ktos juz miał podobne efekty ?
Wyłączyłeś antyaliasing w opcjach gry (nie karty graf.)?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2012, 15:38 Re: Jak zrobić screenshot w TS12?
RBach napisał/a:
Wyłączyłeś antyaliasing w opcjach gry (nie karty graf.)?
W TS12 jest to niemożliwe, minimalna wartość AA to 2 (maks 4, co już jest kuriozum).
Peeet2005 sprawdź czy nie masz w screenach jakiejś warstwy alfa, btw polecam instalacje nowych driverów do grafy.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 06-08-2012, 16:30
Jest program, darmowy" Gadwin PrintScreen". Obecna wersja v5.7 obsługuje Win7. Jak zrobisz screena to będziesz miał zapisane w folderze " PrintScreen Files"
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Sie 2011 Posty: 31 Skąd: Kraków
Wysłany: 06-08-2012, 18:48
Na 100% nie chodzi wbudowany zrzut gdyż kolega peeet2005 napisał
Cytat:
jak wklejam tak skopiowany ekran
Przecież screeny z PrintScreen lecą prosto do folderu screenshots. Więc założenie może być takie że kolega robi screena, wrzuca do programu graficznego, a następnie zapisuje w dowolnym formacie.
Wysłany: 06-08-2012, 20:39
No właśnie tak robiłem zwykle jak pisze kolega eif17, że skopiowany obraz wrzucałem na Painta, wycinałem co mi było potrzebne i zapisywałem. A tutaj niespodzianka i się nie dało:) Muszę przyznać, że są dwie dobre rady:) Jedna to z tym programem Gadwin PrintScreen, a druga to... wstyd przyznać. Są w katalogu Scerrenshots :) Czasami najprostsze sprawy potrafimy skomplikować , zamiast trochę się rozejrzeć.
Ale skoro już piszę, to może zapytam o jeszcze inna sprawę. Mianowicie część taboru polskiego nie chciała mi działać pod TS12. Po wielu bojach udało mi się uruchomić kilka lokomotyw serii EU07 i EP07. Wszystko działa jak należy oprócz sterowania ręcznego. Jak zadam żeby jechała od stacji do stacji to wszystko gra. Ale jak chce manewrować ręcznie to nie reaguje na klawisz przepustnicy (W) ani sterowanie myszką. Cały czas tkwi na zero i nie jedzie. Ciekawe to o tyle, że EU07-138E i EU07-538 reagują a już EU07-485 czy EP07-355 nie. Czy to może przy okazji dopasowywania do TS12 coś poknociłem w skrypcie ? Starałem się jak najmniej ingerować:)
Jeśli chodzi o screeny, to spróbuj przełączyć tryb z OpenGL na DX lub odwrotnie. Mam TS12 na 2 kompach z win7 64bit (jeden ma nvidie, drugi ati) i w obu zrzut ekranu do schowka działa poprawnie. Wydaje mi się, że przy opengl może nie działać (wychodzą czarne zdjęcia). Poza tym zauważyłem już dawno (ale to chyba kilka osób podważyło, niemniej sprawdź), że na directX trainz działa znacznie lepiej (u mnie chyba 70% lepiej)
Wysłany: 08-08-2012, 20:53
Witam ponownie.
Z tymi screenami to sobie poradziłem i jest ok. Ponieważ wcześniej nie robiłem zdjęć to i nie było katalogu Screenshots. Dopiero po pierwszych zdjęciach się pojawił a ja go tam nie szukałem - skoro wcześniej nie było:) Dlatego chciałem kopiować systemowo do schowka a tu wyszła klapa.
Próbowałem też zmienić tryb na DirectX ale nie zauważyłem jakiejś różnicy. Może dlatego, że mam kartę graficzną nie taką najgorszą (MSI GF 460GTX Cyclone) plus 8GB pamięci RAM i TS chodzi płynnie na maksymalnych ustawieniach. Za to kopiowanie przy DX faktycznie działało:)
Pozdrawiam!
Witam ponownie.
Z tymi screenami to sobie poradziłem i jest ok. Ponieważ wcześniej nie robiłem zdjęć to i nie było katalogu Screenshots. Dopiero po pierwszych zdjęciach się pojawił a ja go tam nie szukałem - skoro wcześniej nie było:) Dlatego chciałem kopiować systemowo do schowka a tu wyszła klapa.
Próbowałem też zmienić tryb na DirectX ale nie zauważyłem jakiejś różnicy. Może dlatego, że mam kartę graficzną nie taką najgorszą (MSI GF 460GTX Cyclone) plus 8GB pamięci RAM i TS chodzi płynnie na maksymalnych ustawieniach. Za to kopiowanie przy DX faktycznie działało:)
Pozdrawiam!
Ale tak jak robiłeś też powinno działać bez problemów. Sam tak czasami robię jeżeli chcę screena lepszej jakości.
Tak że coś chyba jest nie tak. Pytanie czy z TS2012 (mam TS2010) czy coś innego się posypało.
Wysłany: 10-08-2012, 11:15
Pisząc że nie zauważyłem różnicy w działaniu pod DX czy GL miałem na myśli o ogólne działanie TS-a. Tzn. wydajność, płynność gry czy stabilność. Kopiowanie do schowka systemowego pod DX działało już poprawnie:).
Poza tym zauważyłem, że TS12 sprawniej działa niż poprzednie wersje, a miałem wszystkie od TRS2004 począwszy. Szybciej się uruchamia, nie wiesza się. Jedyne czego mi brakuje to pogrupowania dodatków a Geodecie, tak jak kiedyś było, bodajże do wersji 2006. Później z tego zrezygnowano a mając tych np obiektów dość sporo, trzeba "kilka" sekund poczekać aż się pojawią w oknie wyboru. TS12 zaraz po zainstalowaniu zajmuje chyba ok 8GB, a mój obecny katalog urósł do ponad 40 GB więc jest co czytać.
Tak samo nie jestem pewny czy to dobry pomysł, że przy oddalaniu się pojawia się w końcu mapa. W końcu mini mapa zawsze jest pod ręką i to niezależna od reszty a teraz zbyt szybki ruch myszką i ucieka wszystko.