Wysłany: 17-12-2012, 13:59 TS12 vs TS2009/10 w trybie kompatybilnym a rośliny JVC
Poniższy screen przedstawia las złożony głównie z drzew JVC w trybie kompatybilnym w TS2009 lub 2010. (niezależnie opengl czy direct 3d)
Natomiast ten screen przedstawia to samo miejsce w TS12 (gdzie tryb kompatybilny nie istnieje)
Czy da się zrobić cokolwiek, żeby poprawić wygląd tych drzew i zbliżyć je wyglądem do tego z trybu kompatybilnego?
TS12 jest bardzo dobrą platformą, nie wiem czy nie najlepszą z tych które wyszły. Zimowisko i Lublin Dorohusk działają bardzo plynnie. Dlatego chciałbym się bawić na tej platformie. Niestety zraża mnie wygląd tych roślin. Z kolei w trybie kompatybilnym spada płynność. Jak żyć? :)
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-12-2012, 14:11
Jeśli masz same drzewa bez liści, to pewnym sposobem naprawienia ich wyglądu będzie przekształcenie alfy na dwukolorową i zmiana kompresji na DXT5. Nie jest to jakaś skomplikowana czynność, wystarczy w pliku texture.txt dla odpowiedniej tekstury z alfą dodać wpis:
Kod:
AlphaHint=masked
Compression=dxt5
Niestety wszystkie drzewka z zieleniną są IMO niepoprawialne, więc albo zostaje ich wymiana na szybkodrzewka, albo zostawienie tak jak jest lub ew. spreparowanie texture.txt tak:
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 17-12-2012, 15:53
A jak wciąż nie będzie działać, to wpisz ręcznie (ja tak się załatwiłem jak ostatni dureń i dodałem te wpisy do połowy drzew Pofiga, po czym okazało się, że nie działały ;] powtarzałem całą procedurę potem). Wystarczy wpisać raz, a potem kopiować z notatnika, będzie działać. Z jakichś powodów kopiowanie z forum powoduje błędy (zrozum człowieku Trainza...) :P
Wysłany: 17-12-2012, 15:57
Wujek 082 napisał/a:
Z jakichś powodów kopiowanie z forum powoduje błędy (zrozum człowieku Trainza...) :P
Pewnie Notatnik wrzuca też kodowanie znaków z przeglądarki, polecam przesiadkę na Notepad++, tam można mieć większą kontrolę nad plikami tekstowymi (i nie tylko).
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 17-12-2012, 16:14
Co się tyczy kopiowania, to przy edycji w windowsowym notatniku przy zapisywaniu zmienić z ANSI kodowanie na UTF-8 ? Ma to jakiś wpływ na Trainza ? Dobrze jest też stosować jakikolwiek inny edytor, wspomniany Notepad++ czy EditPlus 3 - mniej problemów niż z systemowym grajdołkiem :)
Przy okazji - a jak wygląda w TS12 sprawa oświetlenia zielska JVC i innych płaskich przez słońce? Bo w 09/10 jest to totalnie skopane - strona nasłoneczniona nienaturalnie się rozjaśnia, a wpisy "light" w configu są ignorowane.
Wysłany: 17-12-2012, 17:15
Adamstan w TS12 jest to skopane jeszcze bardziej, co widać na powyższych screenach. Jeśli zielsko nie jest zrobione w technologii TS2009+ (chodzi głównie o materiały), to wygląda fatalnie.
Wysłany: 17-12-2012, 17:30
To jak już jesteśmy w tym temacie - też wiele czasu ostatnio poświęciłem na wyeliminowanie tego strasznego oświetlenia z trawy FMA2. Nie udało mi się, gdziekolwiek i cokolwiek bym nie wpisał w configu lub plikach .texture. Zauważyłem jednak, że trawy JVC z normalmapami tego problemu nie mają, a FMA2 tego akurat nie posiadają (a wielka szkoda). Warto o tym pamiętać przy wyborze trawy w 2009+, bo wystarczy nie jeździć o godzinie 12:00, by trafić na ten paskudny efekt. Szkoda jedynie, że trawa JVC jest ogólnie taka sobie.
bezlistne drzewo JVC bez poprawek, z poprawką Stacha, sosna bez poprawek, z poprawkami
- jak widać zmiany nastąpiły w wyglądzie bezliściaka, ale czy na lepsze to już kwestia gustu :)
Sosna niewiele się zmieniła.
Najwięcej szkody robią właśnie te zielone sosny, te bezlistne drzewa zarówno JVC jak i Niffi'ego (też ich używam) nie wyglądają jeszcze tak źle.
A tu jeszcze raz dla porównania, jak wygląda to samo bezlistne drzewo na Zimowisku w trybie kompatybilnym
Suma sumarum: mapa będzie działała tak czy owak we wszystkich trybach od 2009+. Co dla grajacych będzie miało wieksze znaczenie w kontekscie ich sprzętu i upodobań, to już zostawiam im. Jazda w TS12 jest bezproblemowa nawet w najbardziej krytycznych miejscach mapy i pewnie często przymknę oko na te sosny .
Wysłany: 17-12-2012, 17:51
Jacek spróbuj jeszcze to drzewo bezlistne z AlphaHint=semitransparent. Niestety czarno biała alfa wymaga większych tekstur (tak minimum x2).
A próbowałeś jakieś szybkodrzewka zamiast tych sosen?
Warto o tym pamiętać przy wyborze trawy w 2009+, bo wystarczy nie jeździć o godzinie 12:00, by trafić na ten paskudny efekt.
Znalazłem jeszcze drugi półśrodek, oprócz jeżdżenia w południe - wyeliminować z mapy kierunkowe światło słoneczne (ustawiając jego kolor na czarny), i zostawić tylko światło "ambient" - niestety wtedy cała sceneria robi się strasznie blada i depresyjna
Ostatnio zmieniony przez adamstan 17-12-2012, 18:16, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 17-12-2012, 18:20
adamstan napisał/a:
Znalazłem jeszcze drugi półśrodek, oprócz jeżdżenia w południe - wyeliminować z mapy kierunkowe światło słoneczne (ustawiając jego kolor na czarny), i zostawić tylko światło "ambient" - niestety wtedy cała sceneria robi się strasznie blada i depresyjna
Stosuję ten półśrodek już od TRS2004, w Trainz zawsze światło było skopane i jedyne, które dawało w miarę zbliżone do rzeczywistych efekty, to właśnie takie "depresyjne" rozwiązanie.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 163 Skąd: Bronisławów
Wysłany: 17-12-2012, 19:10
Main menu --> Edit environment --> zakładka z oświetleniem --> ikonka przesuwania --> przesuwasz zielone punkty. Niestety pozostaje problem latarni włączających się o 17.00.
BTW, dokładnie to samo pojawia się jako podpowiedz na ekranie ładowania mapy
Wysłany: 17-12-2012, 19:26
Nie kłamcie, oświetlenie trochę się da tym zmienić, ale słońce sobie zachodzi bez względu na to, gdzie te punkty będą. Spróbujcie sobie zrobić białą noc (taką podbiegunową). Już widzę jak słońce świeci o północy :P Wszystkim się dwóje należą :P
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł próby naprawienia błędnego oświetlenia płaskiego zielska w 09+ (jeszcze nie przetestowany). Co by się stało, gdyby zamiast usuwać światło "diffuse" ze scenerii, wyzerować ten parametr we wpisie materiału w *.im, zostawiając tylko ambient? Ryzyko jest takie, że cały model zrobi się czarny, ale może jednak nie?