Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tu nowy a to jest mój pierwszy post. Od dziś jestem posiadaczem gry Trainz Simulator 2012 i mam kilka pytań odnośnie polskiego taboru.
Gdzie mogę takowy znaleźć? Chodzi mi tu o polskie lokomotywy, wagony.
Po ściągnięciu, do którego folderu umieszczać pliki?
Czy mogę od razu skasować pliki standardowych lokomotyw i wagonów, dostępnych w grze?
W którym folderze gry, umieszczone są pliki od taboru i od tras?
Szukałem na forum, ale nie znalazłem takiego ogólnego poradnika dla początkujących, więc założyłem ten temat. Jeśli gdzieś przeoczyłem, to proszę mnie nie linczować
Z góry dziękuję temu, który zechce odpowiedzieć na moje pytania. Pozdrawiam.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 26-08-2013, 12:47
Na forum wszystko jest, tylko trzeba poszukać, bo rzeczywiście nie ma poradnika dla początkujących.
Dodatków jest ogromna ilość, a najwięcej jest na PTT (adres podany przez Pawła). Na stronie głównej PTT masz też linki do stron, na których znajdziesz jeszcze więcej.
Po ściągnięciu plików uruchamiasz program Content Manager Plus (jest gdzieś w folderze z grą). Pliki .cdp lub foldery z dodatkami wystarczy przeciągnąć na okno tego programu, by zainstalować ich zawartość.
NIE kasujemy żadnych wbudowanych dodatków, bo grozi to uszkodzeniem gry, która i tak do najstabilniejszych nie należy.
Dodatki znajdują się w folderze UserData/Local, ale to Ci nic nie da, bo wszelkie operacje na dodatkach wykonuje się poprzez program Content Manager.
Temat w zasadzie jest niezgodny z regulaminem, więc ostrzegam przed kolejnym zadawaniem kompletnie laickich pytań. Poszukaj sobie na forum wpierw, a potem jak się upewnisz, że nie ma takiego tematu, to pisz.
Uprzedzając kolejne pytania:
- wbudowane dodatki to te, które w Content Managerze (dalej zwanym CMP) mają czarno-żółta ikonkę (w przeciwieństwie do wgranych przez użytkownika, które są czarno-białe)
- jesli po zainstalowaniu dodatek pokaże się z czerwonym wykrzyknikiem, to znaczy, że nie działa w TS12 - tu uwaga - ze względu na bug gry czasem to nieprawda, należy wtedy dać PPM i 'pokaż błędy i ostrzeżenia' - jesli po tym zabiegu dalej będzie ten czerwony wykrzyknik, to znaczy, że dodatek jest faktycznie błędny.
- żółty puzzle przy dodatku - brak zależności (niektóre dodatki np. typu tabor składają się tak naprawdę z kilku rzeczy, czyli pantograf, pudło, wózki)
- czerwony puzzle - jakaś zależność jest błędna
We wszystkich powyższych przypadkach taki dodatek nie zadziała w grze.
- żółty wykrzyknik przy dodatku możesz zignorować jako początkujący - nie ma to dla Ciebie znaczenia, to raczej informacja dla twórcy dodatku.
Niektóre błędy można naprawić samemu, wymaga to jednak pewnej znajomości trainza oraz zapoznania się z tematem o naprawianiu dodatków pod TS2009 i nowszych, w którym wyjaśnione są w zasadzie wszystkie napotkane błędy i podany jest sposób naprawy.
Jesli będziesz sciągał dodatki, to uważaj na komunikaty pisane przez CMP podczas instalacji. Jesli napisze, że 'wgrywany dodatek zastąpi wbudowany', to KONIECZNIE naciśnij 'pomiń/skip', tak jak napisał wujek 082 - nadpisywanie dodatków wbudowanych prowadzi do kłopotów, które potem moga spowodować lawinę błędów i nie będziesz wiedział dlaczego coś się psuje.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 28-08-2013, 21:57
Dokładnie jak Radek prawi. Też to miałem. Po kilku dniach można wrócić do poprzedniego i będzie normalnie do następnego focha. U mnie trzyma już drugi miesiąc bez problemu
No więc ściągnąłem lokomotywę PKP EU06-17, dodałem ją do Menadżera zawartości v.3.6. I rzeczywiście jest na liście lokomotyw, ale jest przy niej żółty puzel (brakujące zależności). Co teraz zrobić? Podejrzewam, że muszę ściągnąć jakieś dodatkowe elementy do tej lokomotywy. Jeśli tak, to jakie?
Czy tak ciężko nacisnąć klawisze myszy (i lewy i prawy) i przeczytać czego Ci brakuje. Jak nie rozumiesz angielskich poleceń to przełącz grę na język polski (zaraz zostanę okrzyczany barbarzyńcom - tłumaczenie jest nie ten teges) ale może Ci pomoże zrozumieć co można zrobić w CMP.