FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka pytań świerzaka
Autor Wiadomość
eRR
świeżak

Wysłany: 26-08-2013, 12:17   Kilka pytań świerzaka

Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tu nowy a to jest mój pierwszy post. Od dziś jestem posiadaczem gry Trainz Simulator 2012 i mam kilka pytań odnośnie polskiego taboru.

Gdzie mogę takowy znaleźć? Chodzi mi tu o polskie lokomotywy, wagony.
Po ściągnięciu, do którego folderu umieszczać pliki?
Czy mogę od razu skasować pliki standardowych lokomotyw i wagonów, dostępnych w grze?
W którym folderze gry, umieszczone są pliki od taboru i od tras?

Szukałem na forum, ale nie znalazłem takiego ogólnego poradnika dla początkujących, więc założyłem ten temat. Jeśli gdzieś przeoczyłem, to proszę mnie nie linczować :mrgreen:

Z góry dziękuję temu, który zechce odpowiedzieć na moje pytania. Pozdrawiam.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 26-08-2013, 12:20   

dodatki masz na ptt.trainz.pl

jak je instalować i gdzie to poczytaj forum i instrukcję od gry, tam wszystko znajdziesz :)

eRR
świeżak

Wysłany: 26-08-2013, 12:22   

OK dzięki.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 26-08-2013, 12:47   

Na forum wszystko jest, tylko trzeba poszukać, bo rzeczywiście nie ma poradnika dla początkujących.

Dodatków jest ogromna ilość, a najwięcej jest na PTT (adres podany przez Pawła). Na stronie głównej PTT masz też linki do stron, na których znajdziesz jeszcze więcej.

Po ściągnięciu plików uruchamiasz program Content Manager Plus (jest gdzieś w folderze z grą). Pliki .cdp lub foldery z dodatkami wystarczy przeciągnąć na okno tego programu, by zainstalować ich zawartość.

NIE kasujemy żadnych wbudowanych dodatków, bo grozi to uszkodzeniem gry, która i tak do najstabilniejszych nie należy.

Dodatki znajdują się w folderze UserData/Local, ale to Ci nic nie da, bo wszelkie operacje na dodatkach wykonuje się poprzez program Content Manager.

Temat w zasadzie jest niezgodny z regulaminem, więc ostrzegam przed kolejnym zadawaniem kompletnie laickich pytań. Poszukaj sobie na forum wpierw, a potem jak się upewnisz, że nie ma takiego tematu, to pisz.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 26-08-2013, 13:07   

Uprzedzając kolejne pytania:
- wbudowane dodatki to te, które w Content Managerze (dalej zwanym CMP) mają czarno-żółta ikonkę (w przeciwieństwie do wgranych przez użytkownika, które są czarno-białe)

- jesli po zainstalowaniu dodatek pokaże się z czerwonym wykrzyknikiem, to znaczy, że nie działa w TS12 - tu uwaga - ze względu na bug gry czasem to nieprawda, należy wtedy dać PPM i 'pokaż błędy i ostrzeżenia' - jesli po tym zabiegu dalej będzie ten czerwony wykrzyknik, to znaczy, że dodatek jest faktycznie błędny.
- żółty puzzle przy dodatku - brak zależności (niektóre dodatki np. typu tabor składają się tak naprawdę z kilku rzeczy, czyli pantograf, pudło, wózki)
- czerwony puzzle - jakaś zależność jest błędna

We wszystkich powyższych przypadkach taki dodatek nie zadziała w grze.

- żółty wykrzyknik przy dodatku możesz zignorować jako początkujący - nie ma to dla Ciebie znaczenia, to raczej informacja dla twórcy dodatku.

Niektóre błędy można naprawić samemu, wymaga to jednak pewnej znajomości trainza oraz zapoznania się z tematem o naprawianiu dodatków pod TS2009 i nowszych, w którym wyjaśnione są w zasadzie wszystkie napotkane błędy i podany jest sposób naprawy.

Jesli będziesz sciągał dodatki, to uważaj na komunikaty pisane przez CMP podczas instalacji. Jesli napisze, że 'wgrywany dodatek zastąpi wbudowany', to KONIECZNIE naciśnij 'pomiń/skip', tak jak napisał wujek 082 - nadpisywanie dodatków wbudowanych prowadzi do kłopotów, które potem moga spowodować lawinę błędów i nie będziesz wiedział dlaczego coś się psuje.

ja3f
super user

Wysłany: 26-08-2013, 14:00   

Polecam ściągnąć mapę LUBLIN - DOROHUSK ze strony http://www.stacjazary.pl/
Jest tam też przerobiony pod nowe wersje Trainz tabor

pla031
nowy

Wysłany: 28-08-2013, 17:17   

Czy istnieje oddzielne spolszczenie do TS12 ?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 28-08-2013, 17:18   

pla031 napisał/a:
Czy istnieje oddzielne spolszczenie do TS12 ?

Nie.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

pla031
nowy

Wysłany: 28-08-2013, 19:47   

A ktoś wie jak naprawić błąd z wyświetlaniem czcionki?

Kam55 
super user

Wysłany: 28-08-2013, 20:29   

Ja w moim TS 2010 miałem podobnie z czcionką. U mnie pomogło zmienienie z OpenG na Directx o dziwo lub odwrotnie, już nie pamiętam.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 28-08-2013, 20:45   

Kam55 napisał/a:
pomogło zmienienie z OpenG na Directx o dziwo lub odwrotnie, już nie pamiętam.

Standardowy "foch" TRSów, one tak mają. U mnie też tak się robi, i też zmiana pomogła. Od TRS2004 do TS12 włącznie :mrgreen:
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

ryszard
znawca

Wysłany: 28-08-2013, 21:57   

Dokładnie jak Radek prawi. Też to miałem. Po kilku dniach można wrócić do poprzedniego i będzie normalnie do następnego focha. U mnie trzyma już drugi miesiąc bez problemu

eRR
świeżak

Wysłany: 29-08-2013, 14:20   

No więc ściągnąłem lokomotywę PKP EU06-17, dodałem ją do Menadżera zawartości v.3.6. I rzeczywiście jest na liście lokomotyw, ale jest przy niej żółty puzel (brakujące zależności). Co teraz zrobić? Podejrzewam, że muszę ściągnąć jakieś dodatkowe elementy do tej lokomotywy. Jeśli tak, to jakie? :-/

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 29-08-2013, 14:42   

Czy tak ciężko nacisnąć klawisze myszy (i lewy i prawy) i przeczytać czego Ci brakuje. Jak nie rozumiesz angielskich poleceń to przełącz grę na język polski (zaraz zostanę okrzyczany barbarzyńcom - tłumaczenie jest nie ten teges) ale może Ci pomoże zrozumieć co można zrobić w CMP.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 29-08-2013, 14:43   

eRR napisał/a:
Co teraz zrobić? Podejrzewam, że muszę ściągnąć jakieś dodatkowe elementy do tej lokomotywy. Jeśli tak, to jakie? :-/

tak musisz ściągnąć.
takie jak ci pokaże CMP

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Odpowiedz do tematu