Wysłany: 18-12-2013, 20:15 Jaką wersję Trainza najlepiej kupić?
Zastanawiam się nad kupieniem, jakiejś innej wersji/edycji Trainza, bo do TS12 Praktycznie polskich dodatków za wiele nie ma. Jaką lepiej wersję kupić, TRS 2004, TRS 2006, TRS2009 czy 2010? Znam surowość tutejszego regulaminu, nie wiem czy dodałem ten wątek do dobrego działu, jeżeli nie Przepraszam.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 18-12-2013, 20:29
Kolega przeglądał dział "Nowe". Polecam lekturę Twórców, bo coś kiepsko się z tym działem zapoznał. Po pierwsze: wsparcie Auranu czyli DLS jest jeszcze od wersji 2009 w górę. Po drugie każdy dodatek który ma notację 2009+ działa także w TS12. Po trzecie: jeżeli to co jest w tej chwili dostępne na stronach kolegów u Ciebie stanowi mało, to gratuluję spostrzegawczości. Jak mało polecam zasiąść do Gimaxa i podwoić albo jeszcze lepiej, potroić obecną produkcję. Jedyny mankament TS 12 to brak trybu kompatybilności czyli działania starszych dodatków
Wysłany: 18-12-2013, 20:52 Re: Jaką wersję Trainza najlepiej kupić?
boruc4545 napisał/a:
Zastanawiam się nad kupieniem, jakiejś innej wersji/edycji Trainza, bo do TS12 Praktycznie polskich dodatków za wiele nie ma.
Tak z około 90% polskich dodatków spokojnie w TS12 będzie działać, trzeba tylko naprawiać upierdliwe błędy.
Temat o poprawianiu dodatków pod TS2009/10/12: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=5656 Nie wiesz jak naprawić jakiś dodatek, to pisz w tym temacie.
Kup za 9,99 TS2010 https://cdp.pl/produkty/trainz-2010
Ta wersja - do build 49933 - ma jeszcze tryb kompatybilny, tzn. będzie działać, nawet jak będą błędne dodatki.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 18-12-2013, 23:12
Nie. Trainz nie dla idiotów :P To wymagająca gra, a wymaga cierpliwości, sprytu i bezwarunkowej miłości do kolei - w przeciwnym razie na pewno rzucisz w kąt - jak nie grą, to monitorem... Nie chce Ci się ogarniać tych dodatków, męczyć się z wiecznie wieszającym się Trainzem? Odpuść sobie. A jak zależy Ci na graniu, to spraw sobie Trainz Classics. Chyba najmniej problematyczna wersja, nawet jeśli nie najstabilniejsza.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 18-12-2013, 23:29
Osobiście testowałem różne wersje gry jak nie wszystkie. TRS2004 którego miałem kilka lat, TRS2006 który nie chciał się zainstalować, TC który stroił fochy a obecnie siedzę na TS2010 i uważam że jest to obecnie najstabilniejsza wersja gry. W starszych wersjach miewałem różne problemy z cięższymi mapami, TRS2004 sypał cały czas błędami, TC nie był specjalnie lepszy. TS2010 potrafi zmierzyć się bez problemu z naprawdę wielkimi mapami vide Lublin - Dorohusk, mamy pod nią kilka rewelacyjnych kabin, drugie tyle "robi się", powstają też pod tę wersję mapy które NIE pójdą w starszych wersjach. Dodatki typu budynek mieszkalny, dworzec czy wiejski punkt chwilowego spokoju zwany też sraczem to obiekty uniwersalne które zazwyczaj działają bez problemów we wszystkich wersjach. Problemy zaczynają się przy taborze którego specyfika wymaga wykorzystywania skryptów które w każdej wersji Trainz inaczej działają i wyglądają. O ile sporo taboru jest pod wersję 2006/TC+ to kabiny są pisane już pod TS2010 SP3 49933 czyli pod najczęściej używaną wersję gry.
Jakiego Trainza wybrać to już musisz sam zadecydować. Im nowsza wersja tym więcej dodatków będzie ci działać bez problemów, im starsza tym mniej. Tak to mniej więcej wygląda.
Nie. Trainz nie dla idiotów :P To wymagająca gra, a wymaga cierpliwości, sprytu i bezwarunkowej miłości do kolei - w przeciwnym razie na pewno rzucisz w kąt - jak nie grą, to monitorem... Nie chce Ci się ogarniać tych dodatków, męczyć się z wiecznie wieszającym się Trainzem? Odpuść sobie. A jak zależy Ci na graniu, to spraw sobie Trainz Classics. Chyba najmniej problematyczna wersja, nawet jeśli nie najstabilniejsza.
Miłośnikiem kolei to jestem od 4 roku źycia, najbardziej to mi zależy na polskich dodatkach które by działały z trs 2004 i 2006. Jeżeli trainz classics obsługuje je, to kupię, 15zł za nową grę to nie dużo.
TC to świetna wersja trainz, ale pod warunkiem że mamy też TRS2006, po to, by zrobić import dodatków wbudowanych w TRS2006 do TC. Procedura opisana w poście erniegosouchaka: http://www.trainz.pl/_for...ighlight=#22078
Brak tych dodatków, oraz problemy z brakami wózków z powodu znaczników :cull w wagonach Chestera, to raczej jedyne wady tej wersji.
A tak same zalety. Na cdp.pl dostaniesz TC za 9,99 PLN.
Niestety dalej może być problem z działaniem dodatków z TRS2004 na TC.
Na jakim konkretnie dodatku z TRS2004 zależy ci, by działał w TS12?
I jaki ty masz build w tym swoim TS12?
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps