W dniach 17-19 czerwca w Ostrawie odbędzie się kolejna edycja Czech Raildays. Koszt dla osoby dorosłej wynosi 70 koron czeskich co w przeliczeniu na złotówki wynosi około 10 złotych.
Podczas targów nie zobaczymy żadnego polskiego producenta taboru kolejowego, ale będziemy mogli zobaczyć tabor, który sprawnie jeździ po czeskich torach. Pojazdy jakie zobaczymy podczas targów to:
• ČD railjet
• RegioPanter (seria 651)
• wagony po modernizacji z ČD i ZSSK
• lokomotywa po modernizacji w CZ Loko
• cysterny spółki Legios
• wagon pomiarowy z Velimia
• metro z Vítkovic
• zabytkowy tramwaj
• wagony towarowe
Mark doczytałeś gdzieś czy karty wstępu można kupić "z biegu"? Tzn. podjeżdżasz, idziesz do kasy kupujesz, wchodzisz? Jest wielka szansa, ze sobie tak ustawię pojutrzejszy dzień że wpadnę do zagranicznej części Górnego Śląska i jeśli mi się uda to sobie podjadę. Koszt wstępu jest przyjazny. W Polsce pewnie banda wyceniła by to na jakieś 60 zł. (50 dla dzieci) :)
Tak, przy wejściu jest kasa. Do biletu dostaje się kilka folderów i wio. Sporo Polaków. Sama ekspozycja szału nie robiła, ale poznałem kilka maszyn torowych, kilka historyków no i coś co mnie szczególnie zainteresowało (jako wielbiciela wożenia wygodnie własnych 4 liter), mianowicie RailJet.
Przyjemne bawitko do podróżowania w przyzwoitych warunkach.
Przy okazji nareszcie obszedłem dworzec główny. No, prosi się o modernizację. Ale co chwila coś się tam dzieje. :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 17-06-2014, 17:11, w całości zmieniany 3 razy