Wysłany: 19-07-2017, 12:31 Szkoła przechyłki dla T:ANE
Witajcie. Od kilku dni w końcu mogę na spokojnie pobawić się tą dość zaskakującą pozytywnie grą. Więc zajmijmy się najciekawszą (moim zdaniem) nowością - przechyłkami.
Przygotowałem mały tutorial rozwiązania problemów z przechyłką - zwłaszcza, z niesamowitą skłonnością do przechylania wszystkiego obok - prócz oczywiście naszego toru. Nie będę pisał jak sobie z tym poradziłem ale wszystko będzie w tutorialu.
1. Znajdujemy podejrzany tor, który chcemy przechylić.
1a. Po czym narzędziem przesuwania próbujemy wynaleźć odpowiedni vertex naszego toru szukając niejako po omacku myszką (kółko krzywej w tym wypadku jest gdzieś w nasypie). Przesuwamy, szukamy do skutku (nasypu nam nie ruszy - w końcu to narzędzie do torów). Jeśli się przesunęło, dajemy po prostu Ctrl+z i zapamiętujemy gdzie to było. Bierzemy wtedy narzędzie zbrodni jaką jest znak "?" od przechylania i wpisujemy pożądaną wartość - zauważyłem, że liczby w przedziale 20-28 w pierwszej rubryczce i 1-2 w drugiej są najwłaściwszej. W moim wypadku mamy bardzo ostry łuk i w miejscu jego największego promienia dałem aż 28 | 1.
2. Nasz tor powinien się przechylić w pożądanym kącie. Ale dość brzydko odcina się od nasypu pod spodem rzucając na niego cień z jednej strony toru a wchodząc w nasyp z drugiej strony. Warto wtedy analogicznie poprzesuwać vertexy nasypu znajdując odpowiednie miejsca i je również przechylić.
3. Powyżej w zasadzie ukończony łuk z odpowiednią przechyłką.
4. Warto sobie (jeśli komuś się nie chce liczyć według poradnika "Superelevation" na stronie TANE) ustawić długi osobowy skład i optycznie stwierdzić, czy nasza przechyłka nas zadowala czy jest zbyt mocna/łagodna.
5. Nie daję żadnej pewności ale kilkukrotnie mi przechyłka już zniknęła - wygląda na to, że zapisuje się ona tylko w sesji!!! (ale to niech ktoś potwierdzi).
Napisałem ten mini-poradnik, bo sam chciałem by mi to ktoś wytłumaczył. Metodą prób i błędów udało się to jakoś ogarnąć (z pomocą SimonGR'a i Kilanzioma). Może ktoś skorzysta. Ja wracam do zabawy.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 19-07-2017, 12:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-07-2017, 12:36 Re: Szkoła przechyłki dla T:ANE
Kanclerz napisał/a:
wygląda na to, że zapisuje się ona tylko w sesji!!!
Wicia, ale to żadna nowość jest
Od Trainza 2004 wiadomo, że wszystko ustawiane przez "narzędzie zbrodni" zapisuje się w sesji właśnie W warstwie mapy zapiszą się jedynie nazwy obiektów.