Tak to jest jak się na gościa z branży trafi, zawsze ustawa pod pachą :D
ale jak tak czytam to widzę że to się raczej odnosi do odległości pomiędzy zwartą zabudową (mówimy cały czas o sytuacji w kontekście screena Alany) a linią brzegu. I to też cenne wiadomości.
Mnie natomiast chodziło raczej o wysokość obszaru zabudowanego w stosunku do powierzchni wody. Czyli że domy z ulicami powinny przy takiej odległości być wyżej niż morze. Bo jak przywali falą to w piwnicach będą naturalne akwaria. ;p
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 01-04-2013, 23:54
To w tym kontekście 3m od morza to za mało, a 10m to znowu nie tak dużo, a już jest ok. Zazwyczaj plaże są głębsze i podnoszą się ok 1 - 2m do góry (same plaże, nie mówię tu o wydmach, klifach itd).
Na ostatnim screenie można wyobrazić sobie Sopot i Grand Hotel ;) Chociaż plaża IMO jest jest za wąska (i to w kontekście realiów, a nie przytoczonych przeze mnie przepisów) i brakuje jakichś krzaków na granicy piasków i zieleni (zazwyczaj występują jako naturalne umocnienie brzegu). Podsumowując - jest całkiem nieźle.
Pomysl na wystroj odcinka od torow do brzegu to wlasnie Sopot - okolice deptaka i pomysl z Grand Hotelem jest jak najbardziej dobrym skojazeniem.
Po poprawkach pas nadmorski wyglada tak:
Tylko teraz 2 pytania:
1. wiekszosc jezdzi z takiego ustawienia kamery i widze ze pod taka jazde budujecie mapki
Przy tym ustawieniu poza pierwsza linia blokow nic nie bedzie widac i wlasciwie caly pas nadbrzezny mozna by bylo olac.
2. Ja czesto jezdze z tego ustawienia
i widze ze to mocno zmienia perspektywe. Min dlatego niewidzialam potrzeby kladzenia trawy bo jak odpalam sobie np Holopole z porzadnie otrawiona stacja to widze tylko siatke z plaszczyzn z ktorych to trawsko jest zbudowane. Z drugiej strony - przy takim sposobie jezdzenia widac wiecej i dalej ale i tak - garaze pomiedzy rzedami kamienic widac tylko jak sie oddale od loka i podziwiam widoczki, o pasie nadmorskim niemowiac.
Jak to ugrysc? Jak to pogodzic?
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-04-2013, 16:33
Wiedźmo, ale tu http://wstaw.org/m/2013/0...130402_0000.jpg to te drzewka troszkę rażą. Kilka typów potrzeba, więcej różnorodności. Twoje miasto jest troszke zbyt schematyczne i zbyt proste.
Spójrz:
Tu widać o co mi chodzi. Wiem, że pewnie wzorujesz to na Trójmieście, ale definitywnie za mało tam wielkiej płyty. :) Ponadto te ulice są za proste, kilka zakrętów im nie zaszkodzi, tak samo jak budynkom koło nich. :)
Zrezygnowałbym również na Twoim miejscu z dróg ZWD. One już raczej standardów nie spełniają. Weź drogi Doktorka i chodniki zrepaintowane przez Wujka i z tego rób ulice. :)
Odnośnie budynków. Pierwsza linia przy torach jest zbyt jednakowa. Tu trzeba użyć różnych budynków w różnej kolorystyce, bo pięć identycznych kremowych kamienic działa nam na minus.
No i mam wrażenie, że widze tylko 2 rodzaje trawy. Trochę za mało.
http://wstaw.org/m/2013/0...130401_0002.jpg - tu jest fajnie, aczkolwiek przyczepił bym się jedynei do tego, że Ci biedni piesi muszą ryzykować życie przechodząc po jezdni, albo wyrabiać kondyche i umiejętność skakamia przechodząc po nasypie. :D
A co do wypełnienia pustek między budynkami - drzewa wystarczą, nie ma co się spinać o szczegóły skoro to jest mapa kolejowa, a nie miejska. :)
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-04-2013, 18:45
Rady co do miasta--> nie robimy miast z samych bloków i kamienic. To nie osiedle PGR.
Sprawa pierwsza. Tradycyjny układ polskich miast to centrum (śródmieście) i promieniście rozchodzące się ulice, a wzdłuż nich przedmieścia.
Małe miasto (do 5000 osób):
- rynek z kościołem, dookoła rynku kilka kamienic parterowych lub ewentualnie jedno piętrowych w środku, dalej gęsta zabudowa z domków jednorodzinnych (bez stodół!), dalej już ze stodołami, pozostawiać także nieużytki, miejsca niezabudowane. Bloki jeżeli już- dosłownie kilka i nie wyższych niż 3 piętra.
Średnie miasto (5000-50000):
-Centrum, tam też kościół, ratusz, budynki typu hotele, ulice obudowane kamienicami (ale nie przesadzać z ich wysokością (max 3-4 piętrowe). Dalej zabudowa mieszana kamienice domki, im dalej od centrum tym więcej domków. Osiedle z bloków mile widziane, jako jeden zwarty kompleks w jednym punkcie miasta (ale nie jako przerywnik między domkami i kamienicami). Bloki max 5 pięter, dopuszczalne pojedyncze bloki wyższe, Na wjeździe do miasta, zakłady przemysłowe małe i średniej wielkości, ogrody działkowe
Duże miasto:
- Tu już dość swobodnie można kształtować przestrzeń. Oczywiście klasyczny podział obowiązuje (centrum wysokie budynki, im dalej tym niższe), ale dopuszczalne są jak najbardziej osiedla blokowiska po 11 pięter, a potem znów domki. Jednak tu trzeba umiejętnie pokazać czasokres budowy kolejnych "dzielnic", a wręcz w niektórych przypadkach pokazać że mniejsze miasto zostało przyłączone do większego (centrum, potem domki, a następnie coś w rodzaju małego miasteczka, rynek z kościołem i kamienicami pośród domków. Jak najbardziej dopuszczalne lasy miejskie. Jednak wskazane wyczucie.
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 04-04-2013, 18:48, w całości zmieniany 2 razy
W realiach Trainz stacja zawsze wychodzi okolo kilometra od semafora do semafora, albo wiecej.
Jak to sie ma do miasta i jego wielkosci? Chodzi o konkretne wymiary.
_________________ MEOW!
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 04-04-2013, 21:58
Od tarczy do semafora od czasu do czasu domek z duperelem. Następnie od semafora do końca zwrotnic takie gęściejsze zabudowania, na długości od wyjazdowych do wyjazdowych mocno zabudowane miasto - bloki, sklepy, jakieś zakłady przemysłowe. Warto budować fazami by potem komputer miał łatwiej wczytywać, nie ma szoku przy buforowaniu.