Dzisiaj chciałbym w Wasze ręce oddać 4-pack obiektów z lokomotywowni Chojnice. Budynki prezentuję w ich naturalnym środowisku, czyli wstawione na stację Chojnice autorstwa Magnusa.
01. Stara hala wraz z przylegającym do niej biurowcem:
Poly: 1198
Tex: 2MB
02. Budynek dawnych warsztatów szkolnych przy peronie:
Poly: 102
Tex: 0.5MB
03. (Niestniejący już) budynek olejarni przy starej hali:
Poly: 148
Tex: 1.2MB
04. "Nowa" hala z biurowcem:
Poly: 2194 / 414 (w trybie LOD znika dość złożone wnętrze - filary, suwnica, kanały rewizyjne - oraz upraszcza się dach)
Tex: 1.5MB
W obydwu halach możemy indywidualnie otwierać i zamykać bramy korzystając z menu właściwości obiektu. Dodatkowo w geodecie w halach znika dach, aby ułatwić wstawianie pojazdów do środka. Widoczne na obrazkach beczki, butle, podnośniki czy silniki to osobne obiekty scenery.
Podczas urządzania wnętrza hali po swojemu, najlepiej wsadzić ją na osobną warstwę i zablokować - wtedy można swobodnie manipulować obiektami scenery wewnątrz.
Aby korzystać z kanałów należy oczywiście wyciąć dziury w gruncie przy pomocy stosownego narzędzia w geodecie.
Jest to póki co wydanie eksperymentalno-testowe. Tekstury powstawały dosłownie ze wszystkiego co mi wpadło w łapy - były to m.in. zdjęcia Podleskiego oraz Pawła15, jak również wszystko, co wypluło google na zapytanie "Chojnice", "lokomotywownia", "hala", "suwnica" itp. , a nawet Google Maps Street View i oczywiście cgtextures, które poratowało paroma detalami.
Lineczka do dropsa:
https://www.dropbox.com/s...04pack.cdp?dl=0
Bardzo dziękuję za te wykonane przez Ciebie Adamie dodatki, cieszy fakt że udało Ci się zrobić z tak skąpego materiału, oryginalnie wyglądające zabudowania tej okazałej stacji jaką były kiedyś Chojnice.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 07-01-2016, 21:54
Podziękował za tak wypasiony dodatek. Hala wyszła rewelacyjna. Szkoda tylko, że nie wiedziałem, że robisz też starą halę. Parę rzeczy ma podobnych do opolskiej szopy, a jej tex mam.
Podziękował za tak wypasiony dodatek. Hala wyszła rewelacyjna. Szkoda tylko, że nie wiedziałem, że robisz też starą halę. Parę rzeczy ma podobnych do opolskiej szopy, a jej tex mam.
Nic straconego, bo zabieram się także za wersję hali sprzed przebudowy - kiedy była jeszcze parowozownią - tak więc na pewno takie materiały się przydadzą
Okazuje się, że ta taka dobudówka na tyłach hali, przed przebudową miała piętro. No i szukam czegoś, czym mógłbym to oteksturować. Ten element w kółeczku:
Jaka ta Polska mała! Jak zobaczyłem te screeny to pomyślałem sobie że jezdem we wrocławskiej szopie. Wychodzi na to że lokomotywownie w dawnych latach były do siebie podobne.
Hala z trzema kanałami jak by jeszcze miała miejsce na pociągnięcie sieci trakcyjnej przez nią to byłaby jeszcze bardziej wszechstronnym dodatkiem.
Dzięki
w samej grze hale (stare - bez błędów) i nowa (ze wspomnianymi błędami) nie mają dachów
też się na tym złapałem, na szczęście obciachu sobie zrobiłem prywatnie na fejsie ;)
widać te roczniki (ja i PbWWysocki) już ślepną albo nie czytają uważnie ;)
Adasiu, tak jak się umawialiśmy - proszę o wygumowanie dedykowanego napisu i lok. Żółwień będzie jak się patrzy.
dokładnie - obciach, ale proszę przyjąć wytłumaczenie związane z wiekiem "ślepnięcia". To dla mnie było nowe rozwiązanie, ale jest super. Z tym, że ta hala04 nowa jednak ma u mnie błędy, ale nie będę dalej spamował. Chwała autorowi, bo budynki zacne.
Ostatnio zmieniony przez pbwysocki 08-01-2016, 14:45, w całości zmieniany 1 raz
Być może TRS2006 "nie łyka" wpisów AlphaHint=masked w plikach texture.txt.? Spróbuj je usunąć, i daj znać czy pomogło. Alfa na oknach i napisach i tak jest czarno-biała, więc teoretycznie nie jest on konieczny.
@Jacek - tajes, przez weekend powinienem te wersje bez nazw ogarnąć.
Dokładnie jak napisałeś - usunąłem wpisy AlphaHint=masked w plikach okna1.textrure.txt oraz
bhp.bhp.texture.txt. Błędy zniknęły. Dziadek TR 2006 chyba tego właśnie nie łykał.
edit: niech widzą Jeszcze jedna zagwozdka - nie umiem zmienić wysokości posadowienia tych hal, tzn. nie są widoczne np. kanały między torami w hali. A budynku nie można minimalnie ani podnieść, ani opuścić. Opuszczanie terenu podnosi lub opuszcza cały budynek, a więc estetycznie nic to w środku hal nie daje. Tak ma być, czy coś przeoczyłem znowu
[ Komentarz dodany przez: zolwik: 08-01-2016, 15:12 ]
pozwoliłem sobie edytować lekko Twój wpis, aby było widoczne dla potomnych
Ostatnio zmieniony przez zolwik 08-01-2016, 16:04, w całości zmieniany 3 razy
1. "dodaje się w configu height-range -100,100" - dodałem i działa (gdyby ktoś potrzebował - hale zmieniają wysokość jak trzeba)
2. dziura w ziemi TRS 2006 - AJS Dighole - również pozwala osiągnąć widoczność kanału.
Już widzę, że będą popraweczki. Po pierwsze - dodanie tego "height-range" w halach. A po drugie - okazało się, że olejarnia jest deczko za niska i przez to miała nieco kopnięte proporcje, także zostanie podwyższona.