Ładownie proste towarów PNT od Qnia, były najprawdopodobniej w paczce wsporczej którejś z edycji Sudetów Kilanzioma.
Chyba wszystkie PNT_Ladownie_proste_Qn.cdp :
<kuid2:438004:27028:1> "PNT ŁP - Miał Węglowy"
<kuid2:438004:27029:1> "PNT ŁP - Koks"
<kuid2:438004:27030:1> "PNT ŁP - Kruszywo"
<kuid2:438004:27031:1> "PNT ŁP - Piasek"
<kuid2:438004:27032:1> "PNT ŁP - Siarka luzem"
Ładownie bardzo przyjemne w użyciu, nie trzeba ich nawet konfigurować. Załadunkowi towarzyszy efekt wizualny w postaci obłoku pyłu.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Ja tą mapę przerobiłem pod kątem systemu Polskiej Normy Towarowej. Gdyby zaszła taka konieczność to mogę opublikować mapę po przeróbkach w przemyśle :)
Mam jeden mały plan ale czasu brak. Zacząłem dłubać przedłużenie linii z Jarugi do portalu Stara Brenica. Od Jarugi - przystanek os., stacja z węzłem i z niej jedna linia w portal - domyślnie do granicy państw., druga natomiast to pokręcona i stroma lokalka w górę - coś jak Zaclerz w Czechach. Tam jakaś ładownia/cegielnia/gorzelnia/tartak i stacyjka końcowa.
Druga rzecz to jakiś zakład we Frydlandzie - ciepłownia?
Poza tym nie chcę już tego powiększać. A czy się uda zrobić to co pisałem wyżej to nie wiem - bo z czasem i weną jest słabo ostatnio.
Witajcie Ludkowie! Ja tym razem po prośbie. Siostrzeniec młody fan kolei sprawił sobie TANE a moje Hołopole myka na 2006 /TC i potrzebowałbym kogoś kto sobie moją mapkę liftingował do wyższych wersji i byłby łaskaw się podzielić nią oraz dodatkami. Bo takie przeniesieni na żywca z mojej wersji to może dać efekt nieszczególny :)
Ja mam wszystko bezbłędne, ale nie wiem czemu, nie mam tekstur podłoża. Tekstury są bezbłędne i w podglądzie są widoczne prawidłowo. Nie wiem w czym szukać przyczyny tego stanu rzeczy.
to będę miał kompletne i działające w errorze 6 wersji: <kuid:125857:1194> Holopole, <kuid:125857:1050> HOLOPOLE RETRO v2015 01, <kuid:125857:1247> Holopole v2, <kuid:125857:1262> HOLOPOLE v III swietlna, <kuid:125857:1288> HOLOPOLE v III swietlna beta2, <kuid:125857:1299> Holopole 4 siec trakcyjna v2
Wtedy się skleci paczkę z mapami i wsporczą i gdzieś powieszę
Dostałem od Radka paczkę z mapami i dodatkami. Dzięki - jak będę tylko miał okazję to przetestuję. Może warto wrzucić to przynajmniej tutaj, żebym nie tylko ja miał uciechę. Ale nie chcę się rządzić :)
http://trainz.krb.com.pl/...pole-szesciopak
Proszę Skoro jest oficjalne S2, to upubliczniam. UWAGA - TANE&Trawnik!!! Niższe wersje - proszę uważnie przeczytać opis do pliku i nie marudzić "a ja mam 200 błendnyh pomuszcie albo skazujem trajnz i spalem moje inztrukcje ejeden i erjeden i erpejeden"
Wielkie dzięki. W razie pytań różnych postaram się pomóc tyle że ja poza wersję TrainzClassic nie wyszedłem więc wiem ile wiem. Najnowsza i największa jest mapa RETRO 2015 v 01 ale jeśli ktoś pragnąłby świetlnej sygnalizacji i sieci trakcyjnej to musi się zadowolić nieco mniejszymi mapami w starszych wersjach i z innym zestawem dodatków.
Problem braku tekstur gruntu w Trawniku wynika z nieprawidłowego odczytywania teksturowania gruntu z pliku w formacie trainza 2006. Rozwiązaniem tego jest przepuszczenie mapy i sesji przez 2010 albo TANE - w tych tex gruntu są poprawne.
Czyli:
1. Otwieramy daną sesję do mapy w 2010/Errorze
2. Przesuwamy jakiś krzaczek (żeby była jakaś zmiana, inaczej nie zapiszemy na nowo mapy)
3. Zapisujemy nową mapę i sesję. Uwaga - to daje nam mapę i sesję na NASZYM kuidzie pod taką sama nazwą - trzeba to teraz "odkręcić":
4. Spisujemy (na przykład analogowo, długopisem na papierze) kuid mapy i sesji oryginalnych (tych, które otwieraliśmy na początku, czyli tych bez tekstur)
5. Kasujemy (!) je (mapę i sesję na oryg. kuidach)
6. Odszukujemy nasze mapę i sesję, te po zapisie oryginału na naszym kuidzie i otwieramy je do edycji, jedną i drugą
7. Zmieniamy w configu mapy kuid naszej mapy na kuid mapy oryginalnej, tak samo w configu sesji na kuid sesji oryginalnej
8. W configu SESJI szukamy linijki map-kuid, tu musimy wpisać kuid mapy PO ZMIANIE NA PIERWOTNY (oryginalny)
9. Tak samo w configu SESJI w sekcji kuid-table szukamy kuidu mapy (tego naszego) i zmieniamy na kuid mapy PO ZMIANIE NA PIERWOTNY (czyli to samo, co w punkcie powyżej, tylko w innym miejscu)
10. NIE ZATWIERDZAMY ZMIAN!!! Przeciągamy folder z mapą i folder z sesja na okno CMP - to zainstaluje nam poprawioną mapę i sesję ale na oryginalnych KUIDach
11. Otwieramy listę Otwarte do edycji i robimy Revert/przywróć otwartym mapie i sesji na naszych kuidach.
12. Otwieramy listę "moje dodatki/my content" i KASUJEMY mapę i sesję na naszych kuidach.
Na koniec dowód rzeczowy:
screen z Trawnika z prawidłowymi teksturami
Po długiej i ciężkiej hibernacji w TC przeniosłem się z Hołopolem do TANE :)
Trochę zaśniedziałem i zmurszałem przez ostatnie 5 lat od kiedy puściłem mapę do ludzi. Pora by ją trochę zaktualizować, podmienić to i owo bo sporo nowych rzeczy się pojawiło. Musze się rozejrzeć, popróbować, dopytać o parę spraw.
Póki co siedzę na:
Tory FMA
Roślinność JVC, FMA, Voytas
i głównie w tych dwóch obszarach czeka mnie przebudowa
Do torów przymierzam się Bogdana (używa ich Kilan i w tą stronę pójdę chyba po obejrzeniu różnych opcji)
Roślinność: Zastąpiłem drzewa (głównie spline) bogdanowymi i to co rzuca się w oczy to pewne "zgaszenie" kolorów. Sa takie bardziej szare czy zamglone moim zdaniem ale to do przeżycia.
Brakuje mi topól spline którymi obsadzałem drogi - ale chyba nie ma zamiennika spline, najwyżej zasadzę pojedyncze bo takie są.
krzaki spline jvc są wyraźnie wyższe niż bogdanowe ale to też jakoś się przejdzie. Na moje oko JVC były za wysokie. Wygodnie się nimi zapychało przestrzeń ale rzadko są przytorowe zarośla wyżej niż sieć energetyczna czy telefoniczna :)
Chciałbym też trochę wymienić i ujednolicić chodniki, perony, drogi - do plączą mi się węgierskie i polskie ale dość stare.
To pewnie zajmie nieco czasu ale ruszyłem z miejsca - dzięki wszystkim, którzy przeprowadzili mnie przez przeprowadzkę - głównie Radkowi i Kilanowi bo im trułem pupę najbardziej :) Zapewne jeszcze się to nieraz zdarzy.
Gdyby ktoś chciał się podzielić doświadczeniami "ogrodniczymi" szczególnie to jestem otwarty na naukę.
"Nadejszła wiekopomna chwila..... " - po 1,5 roku eksperymentów z TANE, morzu łez, zarwanych nocach i naganach w pracy oddaje w Wasze ręce odświeżoną mapę. Trochę wymieniłem dodatki, dołożyłem parę segmentów, skonfigurowałem semafory pod komendę i regułę stacji v5. Załączam do mapy schemat i opis ułatwiający życie. Paczka wsporcza wisi u Radka na stronie. Powinno wszystko działać ale ponieważ to Trainz to oczywiście nie musi :) Postaram się pomóc w razie czego.
Bardzo dziękuję wszystkim którzy mnie wspierali radą i pomocą, bez Was byłoby dużo trudniej a tego i owego nie byłoby wcale. Pozwolę sobie wymienić (po nickach z forum) RBacha, zolwika, Crisa, Pm37, makarona1970, kilanzioma, Patryka94 i wielu innych, jeśli kogoś pominąłem to bardzo przepraszam.
Bawcie się dobrze jako i ja zamierzam
P.S. Mapa wisi u RBacha (tutaj też paczka wsporcza) oraz na TrainzArt
Bawię się w stworzenie schematów stacji z mojej mapy. Trochę z ciekawości, trochę dlatego, że mi to pomaga w zabawie a trochę żeby podzielić się z Wami. Na razie mam tyle:
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 23-01-2022, 11:11
To jak już wrzucasz do wglądu, to:
1. Tory główne na szlaku i tory główne zasadnicze, stanowiące przedłużenie tych torów na stacjach, oznacza się (odpowiednio) numerami 1 oraz 2, według zasady: tor prawy, prowadzący od początkowej stacji, nosi numer 1, a tor lewy numer 2 (tor prawy, patrząc od początku linii ku jej końcowi, jest torem nr 1, a tor lewy - torem nr 2) Na stacji tory szlakowe przechodzą w tory główne zasadnicze, które mają numery 1 oraz 2. Pozostałe tory stacyjne (oprócz głównych zasadniczych) numeruje się w ten sposób, że: tory położone obok toru głównego zasadniczego nr 1 noszą numery nieparzyste: 3, 5, 7, 9, 11, itd., a tory położone obok toru głównego zasadniczego nr 2, noszą numery parzyste: 4, 6, 8, 10, 12, itd.; na liniach jednotorowych, tor główny na szlaku i tor główny zasadniczy (przedłużenie toru szlakowego) oznacza się numerem 1. Pozostałe tory stacyjne numeruje się w ten sposób, że: pierwszy tor stacyjny od strony lewej toru głównego zasadniczego nosi numer 2, pozostałe tory stacyjne położone obok toru głównego zasadniczego noszą kolejne numery nieparzyste: 3, 5, 7, 9, 11, itd., a pozostałe tory stacyjne położone obok toru oznaczonego numerem 2 noszą kolejne numery parzyste: 4, 6, 8, 10, 12, itd.; tory nr 1 (i ew. nr 2) przechodzą zwykle przez środek stacji kolejowej, a numeracja kolejnych torów rośnie na zewnątrz stacji w obu kierunkach. Przekłada się to też na numerację oznaczenia semaforów, kiedy zawierają w oznaczeniach numer toru.
2. Na linii dwutorowej, w przypadku zastosowania semaforów kształtowych, zazwyczaj stosuje się semafory wjazdowe tylko dla kierunku zgodnego z zasadniczym ("przy prawym torze"), a dla kierunku przeciwnego do zasadniczego ("przy lewym torze") stosuje się co najwyżej sygnalizator pozwalający na podanie sygnału zastępczego (przy czym najczęściej semafor wjazdowy również wyposażony jest w komorę sygnału zastępczego), czasem w postaci karzełkowej, albo w ogóle nie stosuje się żadnych stałych sygnałów:
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/b/b0/Lack8.JPG https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/f/f2/Czersk16.JPG https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/3/3b/Naterki18.JPG https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/7/78/Naterki5.JPG https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/b/b7/Torun_Wschodni22.JPG https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/4/4a/Czersk29.JPG https://www.bazakolejowa....15631d-3650.jpg https://www.bazakolejowa....255368677-1.jpg https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/d/d6/Czersk_2016.png (schemat)
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/d/d1/Naterki_2015.png (schemat)
(na schematach możesz zwrócić uwagę nie tylko są semafory wjazdowe, ale też na numerację torów na stacji)
Często dotyczy to również semaforów wyjazdowych (wtedy też często nie ma semafora wyjazdowego dla kierunku przeciwnego do zasadniczego, jak np. w Naterkach):
https://www.bazakolejowa....255368682-1.jpg
W przypadku semaforów świetlnych też tak bywa, i to całkiem często:
https://www.bazakolejowa....9e914f-2336.jpg
3. Nie za bardzo rozumiem sensu dzielenia torów stacyjnych semaforami na stacji "Aleksandrów" (cała grupa semaforów "grupowych E"), skoro i tak nie ma tam możliwości zmiany toru aż do samych semaforów wyjazdowych.
4. Układ torowy stacji powinien być tak zaprojektowany, aby możliwe było przejechanie przez stację "na wprost"; dlatego układ torowy stacji "Perkuny" czy "Jaruga" jest zbyt udziwniony, tor szlakowy "wchodzi bokiem" z obu stron, a jakiś "skład drewna" czy "skład węgla" jest "na wprost"...
5. Semafory "G1" i "H2" stacji "Hołopole" powinny być dwuramienne, jeśli istnieje za nimi możliwość zmiany toru "na bok przez rozjazdy".
Tyle widać na pierwszy rzut oka, pewnie przy dokładniejszej analizie znalazłoby się coś jeszcze.
Tak ogólnie to dobrze gdybyś w miarę możliwości wzorował się na jakichś realnych schematach, łatwiej wtedy uniknąć jakichś niedociągnięć czy błędów.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 23-01-2022, 11:17, w całości zmieniany 2 razy
W pierwszej chwili zareagowałem nerwowo i pojechałem Martą L. do kolegów mówiąc jak szybko moim zdaniem powinien się oddalić autor tych uwag, w drugiej już spokojniej ale wciąż nie dość, napisałem posta po czym go skasowałem bo pomyślałem, że mi się nie chce. Potem, że odczekam aż mi przejdzie no i teraz mogę.
Tak, sporo elementów w tym projekcie jest uproszczonych/niezgodnych z realiami polskich kolei. Wynika to z faktu że zaczynając wielu rzeczy nie wiedziałem albo zapomniałem co wiedziałem kiedyś (ja mam w szuflandii taki dyplom - technik transportu - organizacja przewozów kolejowych, więc coś tam liznąłem mniej lub bardziej gorliwie, nigdy w zawodzie nie pracowałem) Druga sprawa, że ten projekt miał być tylko krótką testową mapką do semaforów więc nie przykłądałem wagi do wielu rzeczy a jak już się mapa rozrosła i chciałem iść dalej to trudno było pewne błędy poprawić bez dużego prucia. To i owo podpatrzyłem z realnych schematów, część błędów poprawiłem, innych nie i już na tej mapie tego nie zrobię. Projekt obarczony jest chorobami więku dziecięcego i tak niech zostanie, przymknijmy oko. Mam świadoość niedoskonałości a jednak dobrze się bawię. Wszelkie uwagi i wskazówki staram się przyjąć i w jakimś zakresie ewentualnie zastosować - zresztą mapa od 2009 roku naprawdę przeszła wielką metamorfozę i dziesiątki godzin poświęciłem na przeróbki i wymianę elementów. To było bardzo nudne ale dało spory efekt, co mnie cieszy i fajnie mi z tym. Nie wyobrażam sobie rozgrzebania tej mapy i urealnienia jej. Za dużo czasu i wysiłku, nie mam na to energii - to hobby. Jesli komuś się HOŁOPOLE podoba to super, jeśli kogoś drażni nadmierna fikcja - to trudno - pewnie znajdzie coś lepszego albo sam sobie zbuduje.
Na pewno nie jest to moje pożegnanie z geodetą a w kolejnych projektach w większym stopniu wykorzystam wiedzę i doświadczenie którego nabrałem, bardziej będę się starał trzymać realiów i reguł prawdziwiej kolei nawet jeśli będę tworzył fikcyjne linie - a tak raczej będzie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki. Nadal życzę dobrej zabawy. Mnie te lata dłubania dały dużo dobrych chwil i tego się będę trzymał, w polemiki, spory i walki plemienne nie wchodząc. Mamy tego dość na żywo, nie musimy mieć w grze. Pozdrawiam serdecznie :)
P.S. Schematy są uproszczone, nie wszystkie symbole znalazłem - np. Sz. Stąd zamiast niego semafor kształtowy z Sz itd itd. To taka ściąga do tworzenia sesji. Numeracja torów też jest świadomie "moja" - od prawej do lewej z reguły bo jestem leworęczny i tak jest mi wygodnie. I po to ona jest, żeby było :)
_________________ Żeby mi się chciało chcieć...
Ostatnio zmieniony przez bazler71 25-01-2022, 23:30, w całości zmieniany 3 razy