FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TRS 2019 Problem w geodecie
Autor Wiadomość
Raffaello_25
user


Wiek: 36
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 77
Skąd: WAWA
Wysłany: 01-03-2022, 20:57   TRS 2019 Problem w geodecie

Czesc

Dostrzeglem dzisiaj pewne zjawisko. Poraz pierwszy od kilku dni grania chciałem dodać kolejny segment. Dodaje się ale od razu z jakąs teksturą a nie "goły" segment. Dziwne. Czy coś nieświadomie kliknalem? Jak to wyłączyć. Gram w te grę od lat i pierwszy raz spotykam się z takim zjawiskem.

Bede wdzięczny za podpowiedź 🙂
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2672
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 02-03-2022, 09:28   

Po SP5?
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Raffaello_25
user


Wiek: 36
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 77
Skąd: WAWA
Wysłany: 02-03-2022, 09:35   

Tak, w międzyczasie przed operacja opisaną wyżej robiła się aktualizacja. Nadmienię ze język/ opisy funkcji w grze też zwariowały. Mnóstwo znaczków typu $ itp. Poza tym wszystko działa.
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2672
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 02-03-2022, 10:22   

Menadżer zawartości -> wpisz frazę "Grid Region" -> zmień filtr na Download Station -> pobierz

Cytat:
Trainzbuild 5.0 (content older than 5.0 will work in this build. Content saved in this build will not work in older builds
Default ground texture is now based upon the Region selected. To use the old grid texture as your default, download the "Grid Region" asset from the Download Station
Map options are now found on the Display Menu
New Content Manager category icons
New Surveyor (Classic) compass


https://www.trainzportal....fficial-release
_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 02-03-2022, 10:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
zyxist 
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 10 Gru 2021
Posty: 46
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-03-2022, 18:22   

Siatka jest też dostępna jako zwykła tekstura i można sobie pomalować nią jedynie mały fragment, w którym tej siatki faktycznie do czegoś potrzebujesz.

Problemy z technicznymi identyfikatorami "$" zamiast tekstów w grze wiem, że występują też w co najmniej jednej innej wersji językowej (niemieckiej), więc to chyba jakiś grubszy problem. Ja się z nim zetknąłem już wcześniej, chyba przy okazji SP3 i to był główny powód, dla którego przełączyłem grę z powrotem na język angielski. Niestety nie wiem, z czego ten problem wynika.
Ostatnio zmieniony przez zyxist 03-03-2022, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 68 razy
Wiek: 34
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2114
Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 03-03-2022, 22:36   

Jak działałem na wersji ze Steama to po jakiejś aktualizacji (samo wlazło - wiadomo) się zrobiły dolary i jakieś nazwy kodowe które się nie tłumaczyły na żaden język. Po prostu w przypływie kolejnego wow z bajerami typu muchi czy de coś zepsuli, standard :-)
 
 
Raffaello_25
user


Wiek: 36
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 77
Skąd: WAWA
Wysłany: 04-03-2022, 09:18   

Lutek napisał/a:
Menadżer zawartości -> wpisz frazę "Grid Region" -> zmień filtr na Download Station -> pobierz

Cytat:
Trainzbuild 5.0 (content older than 5.0 will work in this build. Content saved in this build will not work in older builds
Default ground texture is now based upon the Region selected. To use the old grid texture as your default, download the "Grid Region" asset from the Download Station
Map options are now found on the Display Menu
New Content Manager category icons
New Surveyor (Classic) compass


https://www.trainzportal....fficial-release


Zrobiłem, wszystko, znaczy ściągnąłem ale nic się nie zmieniło. Nadal kolejny segment dodaje się z teksturą a nie goły. Coś powinienem był zrobić jeszcze?
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 912
Skąd: Chorzów
Wysłany: 04-03-2022, 13:00   

W opcjach mapy (nie sesji) musisz zmienić na region siatka, przynajmniej tak zrozumialem z tlumaczenia przez translator
 
 
 
Raffaello_25
user


Wiek: 36
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 77
Skąd: WAWA
Wysłany: 05-03-2022, 00:18   

Dziękuję, wszystko dziala
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group