Moze ja ci wytłumaczę:
http://www.worldoftrainz....eriorTutTRS.htm
Poczytać proponuję... Jak widać bez gmaxa się nie obędzie: musisz stworzyć nowa kabinę, będzie ona obrócona z uwagi na nieobrócenie we właściwą strone pointa odpowiedzialnego za osadzenie meshu interioru... w tym wypadku obróconej w stronę gleby (lustra Z=0)
CCG mówi głównie o pisaniu configu a nie o gmax. Nie każdy zna angielski i angielska strona wolrd of trainz nic mi nie da. Chciałem wygiąć prostokąt w gmaxie i nie wiedziałem jak, bo z tej strony nic nie rozumiałem.
Może jakaś inicjatywa od doświadczonych twórców?
Wy zróbcie jakieś dłuższy toturail o gmaxie (pomijając to co napisał VCDRN).
hm powiadzasz tutorial... założę się, że większość zrobiłaby takowy, gdyby mięli czas :| Ja jak mam czas, to wolę jakiś dodatek zrobić do TERESY aniżeli tutkę. A ze strony World of Trainz warto korzystać... poza opisami są wszak również screeny.
MOże taki prowizoryczny tutorial opiszę. Bez wdawanie się w szczególy. W zupełności wystarczy aby zebrać fotki wnętrza... stworzyć 4 płaszczyzny (ściany po 2 poly) patrząc od wewntrz (środka gdzie będzie przebywać maszynista)... reszte co nie jest widoczne wywalić. aby zrobić otwory okienne trzeba (choć nie poleca się) zrobić wcięcia za pomocą bolean... wstawić kolejny box (ale z 3 ścianami) jako pulpit... do tego jeśli ktoś chce animowane wajchy etc... to powstawiać pointy na pulpicie (polecam wpierw położyć na nią teksturę aby odnaleźć się gdzie co wstawić). Następnie w miejsca wyciecia pod okna (chyba będzie 3)wstawić jednostronną ścinę (2 poly) po czym nałożyć na nią teksturę podstawową, alpha channel oraz refleksję.
Wjchy jesli chcemy aby były nieruchome wystarczy, że się je wstawi w tejże kabinie (wtedy rezygnujemy z pointów) za pomocą jakiś boxów, modyfikacji figur. To tak w skrócie i zarysie modelowanie. Im mniej poly tym lepiej.
Druga sprawa to owy kłopotliwy point w lokomotywie. Zatem całość naszego powstałego wnetrza polecam sclić (attach) wówczas połączą się wszystkie bryły w gmax, które sa widoczne (uwaga będzie ostrzeżenie, że tekstury maja różne źródła - mapy, zapodać aby pozozstało bez zmian czyli żeby zostały zachowane obecne). Po tym zabiegu należy obrócić bryłę o x= + 90 (bo point jest w położeniu x=-90. Całość wyeksportować do folderu Dysk:/Program Files/TRS2004/World/Custom/Interiors/katalog z nazwą naszego wnętrza. Nazwa pliku *.IM musi być identyczna jak katalogu w którym dodatek ma się znajdować. Do katalogu przekpiowujemy również tekstury wnętrza (pamiętając o tym że muszą one być w rozdzielczości, która jest krotnością liczby 2 - czyli jej potęgą) 2x2 4x4 32x64 1024 x 512 etc.
Na koniec config.txt, który opracowuje sie wg Content Creators Guide wersja 1.4 autorstwa Jac(e)k Noris i Chester
Potem szukamy configu lokomotywy SP32, jak znaleźliśmy to otwieramy go po czym w linijce interior zmieniamy kuid na kuid naszego nowopowstałego dodatku jakim jest wnętrze.
Wchodzmy do TRS i sprawdzamy co nam wyszło (jak wszystko gra to się cieszymy, jak nie kombinujemy i szukamy wyjścia z problemu) :)
Pozdrawiam!
PS. Jesli chodzi o eksport do TS2006 to jest to jeszcze prostsze, zwłaszcza w fazie koncowej... miedzy innymi krok po kroku config bedzie powstawac nam automatycznie.
Ale to już bylo gdzies opisane.
Jak już człowiek zrobi takie podstawowe rzeczy, to ma wyobrażenie jak zrobić sposobem inne, których nieujęto w tutorialach... dzięki własnej kreatywności można zrobić wiele.
Powodzenia!
Pomógł: 12 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 537 Skąd: Noreg
Wysłany: 09-04-2008, 15:03
Po pierwsze wypraszam sobie wrzaski. Po drugie - to dotyczy spolszczenia, o które pytał SM50 - 3 sek. w google i masz. A na przyszłośc może tak trochę netykiety by się przydało?
BTW - tutorial do gmaxa po polsku też znalazłem. Na google. Tak więc sam sobie pomóż.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 09-04-2008, 15:05, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 12 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 537 Skąd: Noreg
Wysłany: 09-04-2008, 15:29
Ok ale zrozum, że tak samo denerwuje brak inicjatywy po drugiej stronie kabla. Forum jest od tego, żeby sobie pomagać, jednak pod warunkiem, że najpierw sam sobie zadasz trochę trudu i poświęcisz trochę czasu. To takie conditio sine qua non - warunek konieczny, by ktoś inny poświęcił swój czas, by Ci pomóc.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 09-04-2008, 15:29, w całości zmieniany 1 raz