modele radzieckich loków się nie nadają z prostego względu - brak zderzaków; urządzenie cięgłowe pełni tu tą rolę (nie wspominając o innych kształtach czołownicy itp.)
http://jastrzab.lhs.pl/ tyle o niej pisze więc musi mieć dostęp albo miał - do dokumentacji, może jego zapytać. Ja nigdy nie byłem szkolony na typ lokomotywy. W moim MD ich nie było.
Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 880 Skąd: Poznań
Wysłany: 12-05-2008, 21:43
Witajcie Panowie.Zwracam się serdecznie do was o pomoc w wykonaniu ET-42 Posiadam calutki materiał pliki gmaxa ET-42 wózki pantograf tekstury syrenę i dźwięk silnika.Czy jest ktoś chętny aby to wykonać?Wystarczy model pokryć teksturami i napisać cofing
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-05-2008, 13:20
Ten elektrowóz jest generalnie troszke skasztaniony. Z 6600 polygonów które są na 1 człon około 2000-2500 to kable między członami (rotfl). To troche inna technologia niż model do TRS'a. Inny nacisk na inne elementy detalu. Prymitywna tekstura pewnie była i sporo 3d. Model który ja kiedyś tam dłubałem zamknął się w 3800 na człon full.
A elektrowozy ET42 od VL10 i VL11 które były ich prekursorami różnią się w dośc znacznym stopniu geometrią, i nie są to jakieś tam śmieszne pierdoły typu inny sprzęg i brak zderzaków. Są to dość poważne różnice w wymiarach. VL10 są wysokie i mają wysokie dachy, pantografy tramwajowe, cały detal dachu inny i fabryczne kabiny seryjne do VL10. Seria ET42 dostała "lepsze" rozwojowe kabiny stosowane w serii VL15 i VL85, więc to pewnego rodzaju hybryda. Żeby wszedł pod nasze niżej zawieszone druty obcięto mu tez charakterystyczny wysoki dach. Najbardziej podobne są burty, ale też nie do końca.
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 34 Skąd: Konojady
Wysłany: 25-05-2008, 10:47
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. Zaraz pójdę sprawdzić.
To był mój pierwszy post na tym forum i od razu za przeroszeniem "hamska" odpowiedz. To juz nie mozna o nic zapytać? chyba po to jest te forum założone nie?