Wysłany: 06-12-2012, 12:06 Informacje o stacji jak w MSTS
Siema,
Nabyłem ostatnio na steam Trainz Simulator 12. Zainstalowałem mapę Lublin - Dorohusk (łatwo nie było, 4h instalacji :P) i w pierwszym przejeździe pasażerskim napotkałem na problem: Czy da się włączyć jakąś informację o następnej stacji, mniej więcej tak jak to jest zrobione w MSTS?
Na razie jadę póki ją zauważę, ale pociąg zatrzymuje się daleko za stacją :P Przeszukałem opcje gry i próbowałem wcisnąć każdy napotkany guzik, ale nic takiego się nie pojawiło.
PS. Czy na w/w mapie da się jakoś obniżyć szczegółowość otoczenia? Mapa jest niesamowita, ale niestety zażyna mojego kompa totalnie :(
ale nawet jak włączy tą zasadę to mu to zbytnio nie pomoże bo po drodze też sa znaczniki a jak wiadomo ta zasada peronów nieinteraktywnych nie pokazuje
Wysłany: 07-12-2012, 00:53 Re: Informacje o stacji jak w MSTS
wombat napisał/a:
Siema,
Nabyłem ostatnio na steam Trainz Simulator 12. Zainstalowałem mapę Lublin - Dorohusk (łatwo nie było, 4h instalacji :P) i w pierwszym przejeździe pasażerskim napotkałem na problem: Czy da się włączyć jakąś informację o następnej stacji, mniej więcej tak jak to jest zrobione w MSTS?
Na razie jadę póki ją zauważę, ale pociąg zatrzymuje się daleko za stacją :P Przeszukałem opcje gry i próbowałem wcisnąć każdy napotkany guzik, ale nic takiego się nie pojawiło.
PS. Czy na w/w mapie da się jakoś obniżyć szczegółowość otoczenia? Mapa jest niesamowita, ale niestety zażyna mojego kompa totalnie :(
Ależ wyjście jest proste. Każdy kierunek na mapie przejechać dwa razy w porze dziennej i raz w porze nocnej i już będzie można wypełnić odpowiednie rubryki w karcie znajomości szlaków.
Polecam szczególną uwagę zwrócić na prędkości szlakowe, rozmieszczenie peronów, usytuowanie semaforów i tarcz manewrowych (wszystkich) na wszystkich stacjach. Dodatkowo należy zapoznać się z wszystkimi wskaźnikami a także każdym warunkiem miejscowym. Do tego dochodzi jeszcze znajomość spadków, wzniesień, miejsc z dużą ilością drzew - liście! Oczywiście wszystkie bocznice. Znajomość IR1 i E1 na wyrywki. I preludium będzie zrobione.
eh, widze ze trainz to tylko dla totalnych hardkorów ;p narazie dam sobie spokój, dopóki kompa nie unowocześnię, granie przy 10-15fps jest średnio przyjemne.